Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2011 19:23 - Тайните на баба Трънка
Автор: locke Категория: Забавление   
Прочетен: 1922 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 17.08.2011 19:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Звукови селски оръжия са ни Станка Глухата и бай Спиро, но ако опре до близък бой, всички разчитаме на баба Трънка да избие врага и да ни спаси. Пред нея разни сини, червени и черни барети са си едното нищо! Дай на баба Трънка лъжица и им гледай сеира! Дай ъ вилица и в близката болница спешното ще се препълни! Не питайте какво ще стане, ако ъ дадете нож...

Баба Трънка е била партизанка през Втората световна. Ама не от ония пишман партизани, дето покрай партизанлъка са станали експерти по сирене и кашкавал, а бойните им подвизи започват все с репликата ‘Нападнахме една мандра’... Нашата бабка влакове е взривявала и е ликвидирала барем дузина немски генерали и полковници. Това на руска територия. Към края на войната има и един взривен дирижабъл някъде над Алпите, ама него не го брои, щото бил ‘въздух под налягане’. За другите си подвизи мълчи и само кротко се подсмихва! Ааа, да не забравя! Деветосептемврийският преврат – и той е дело на баба Трънка! От бригада ‘Чавдар’ си приписаха заслугите и я наградиха с пет-шест ордена и медала, но тя с тях си подпира скрина в дневната. Скромен човек си е! По нищо не можеш да познаеш, че е самоходна бойна машина. Пък на човек, който в обора си държи танк Т-35 и два БТР-а, съвсем не прилича! То и ние нямаше да знаем за тези чудеса, ама преди три години, като наваля големия сняг зимата и бяхме пет дена без ток и откъснати от света, баба Трънка беше тая, дето прочисти пътя до близкия град и докара провизии. А само като се мернала в Енергото и им казала за проблема при нас, пратиха веднага две бригади, за да отстранят проблема. Смеят ли да рискуват гнева на баба Трънка? Още се носят легенди, как през 70-те бившият първи областен секретар на партията половин година не можел да си седне на задника, след като ядосал за нещо баба Трънка!

Отказала да я направят активен борец. И място в областния комитет отказала. След войната си дошла на село и станал бригадир в ТКЗС-то. Безсмислено е да ви казвам, че 34 години поред сме били първенец на областта. Даже кравите давали по 30 литра дневно, само като видят, че наближава с доилния апарат.

Хрумнало по едно време на висшето партийно ръководство да стартира проект за уседналост и интеграция на циганите. На всяко село карали по 1-2 камиона с мургавели. И в наше село пратили камион с двайсетина бройки. Дигнали платнището и тъкмо да ги разтоварят, отнякъде се появила баба Трънка с АК-47 в едната ръка и шашка тротил в другата. Усмихнала се мило и рекла: ‘Слизайте, слизайте, момчета!’ А мургавелите почнали да се натискат колкото може по-навътре в камиона и да викат на шофьора: ‘Бате, бате, жив да си, карай към друго село!’ И толкоз – останали сме си без ромско малцинство в село. Само бай Хасан си имаме, ама той ни е от едно време и си е наш!

В зората на демокрацията пак ни отърва баба Трънка. Дойдоха един ден два джипа яки момци, от СИК ли, от ВИС ли бяха, така и не се разбра, но казаха, че ще ни пазят, а ние да им плащаме за пазенето. А нашето бабе им вика: ‘А вас кой ще ви пази, бре, момчета?’ и им се хили с петте зъба, дето са ъ останали. Тая усмивка обичайно предвещава Апокалипсиса, ама отде да я знаят тая работа борчйтата? Разговорът натам не беше интересен, само много много болезнен... Баба Трънка пък си ожули кокалчетата на едната ръка, щото улучила някакъв в ланеца. Същия тоя най-много бой отнесе, за назидание на другите, един вид. И какво стана после: поп Стамат получи 8 ланеца и 13 златни пръстена дарение за нова камбана на църквата; баба Трънка си увеличи арсенала, дето го пази в раклата с чеиза, с още няколко Глог-а и Макаров; мутрите се натовариха, куцукайки, на джиповете и повече не се върнаха. А Даскал Цоньо лепна за кудош на табелата пред село надпис ‘Това село се пази от баба Трънка!’ Поп Стамат пък молебен отслужи в нейна чест и на всяка литургия я споменава за здраве.

Хрисими хора сме, но се радваме, че си имаме баба Трънка. Кметът вика, че ако вдигнем и стена около село, ще станем непревземаеми. Станка Глухата ще им смути комуникациите и ще ги разстройва психически денем, а бай Спиро ще поеме нощната смяна и ще го пускаме по високоговорителя на кметството, та хептен да не могат да спят нападателите. Ако до сутринта не са се предали – пускаме баба Трънка! Да са мислили овреме! А ако се проточи обсадата – имаме си даскал Цоньо! Той какви изобретения има – Архимед ряпа да яде!!!

Понеже знам, че сега ще ви се прииска да дойдете да живеете и вие в наше село, предупреждавам – приемаме само изключителни люде за наши съселяни! Правете си сметка, годни ли сте за кандидати!?! Щото председател на изпитната комисия е баба Трънка.... А сега са ъ останали само три зъба и е още по-серт от преди!

 

‘Око за две, зъб за чене!’ – такова е мотото на баба Трънка!

 

Страх няма от нищо, само от зъболекари....



Всички разкази от поредицата:
Тайните на баба Трънка
Гяволите на поп Стамат
Даскал Цоньо
Талантът на Станка Глухата
Мечтата на дон Киро!

Сънят на бай Спиро...




Гласувай:
7



1. cecka1504 - А на Бузлуджа ходи ли баба ви Трънка ...
16.08.2011 20:55
А на Бузлуджа ходи ли баба ви Трънка :)?
цитирай
2. анонимен - Оди, що да не оди?:)))
16.08.2011 21:30
Оди, що да не оди?:)))
цитирай
3. locke - Как ще ходи?
16.08.2011 22:39
cecka1504 написа:
А на Бузлуджа ходи ли баба ви Трънка :)?

Баба Трънка ги мрази тия псевдо комунисти! Тя е фен на Че Гевара и въоръжената революция!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1120270
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив