Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2011 11:38 - Гъбите са коварни твари!
Автор: locke Категория: Забавление   
Прочетен: 1926 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 26.06.2011 11:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Аз съм Лок и в неделния почивен ден ще ви предложа няколко хитринки, които да използвате, когато отидете за гъби! Повечето са изпробвани и доказани, останалите са прости логизми, родени от моя здрав (а според някои болен) разум.

Златно правило на гъбаря: ако ходите за гъби, гледайте да е валяло в последните десетина дни. Много гъбарски истории са безвъзвратно загубени  за историята поради липса на влага, а оттам и на гъби.

Не забравяйте – ГЪБИТЕ СА КОВАРНИ ТВАРИ! Грешно е да се предполага, че гъбите са неживи и, едва ли не, по-невинни дори и от растенията. Неслучайно учените са отделили гъбите в отделно царство! Гъбите се крият от вас умишлено, а според запознати, умеят да четат мисли. Трябва да прикриете добре намеренията си. Ако сте с компания – високо разговаряйте на глас, как сте тръгнали да берете горски ягодки. Номерът доказано помага, макар че понякога накрая се оказва, че сте набрали не гъби или ягоди, а круши! Или охлюви... Или мащерка... Или... А, бе, важното е, че не сте се върнали с празни ръце! Ако обаче сте заявили твърдо, че отивате за гъби и отказвате да събирате каквото и да е било друго, което природата щедро ви предлага, знаейки, че ГЪБИТЕ СА КОВАРНИ ТВАРИ, и желаейки да ви компенсира по този начин за проявеното от вас внимание към нея, твърде е вероятно да останете с празни ръце. Ходенето за гъби е по-скоро удоволствие и вие трябва да се радвате на чистия въздух, природата и нейните подаръци. Затова препоръчително е да ходите за гъби с компания. А още по-препоръчително е в компанията поне един човек да разбира от гъби.

Както вече казахме – ГЪБИТЕ СА КОВАРНИ ТВАРИ! Дори и  post mortem! Демек – след сготвянето. Желателно е компанията да се събере и след като е набрала гъбите. Те вървят добре с вино и бира, стига да има кой да ги сготви. Много е важно, незабравяйки, че ГЪБИТЕ СА КОВАРНИ ТВАРИ, да убедите този, който се е правил на гъбар при брането, да хапне от тях 15 минути преди другите. Така, дори и да му стане нещо, вие ще имате 15 минути за адекватна реакция, преди и на останалите да ви стане нещо. Подготвени за подобно развитие, е добре да позиционирате мероприятието в близост до качествено болнично заведение. В никой случй не приготвяйте гъбите на място в планината или във вилата на Гошо, която е на 20 км от най-близката цивилизация – село с 8 баби и 2 коча. Удачно място например е моят апартамент – на 5 минути пеши ход от Александровска болница, ВМА и Пирогов. Дето се вика – и по пантофи можеш да идеш, дай боже да не се налага!

След като ви ориентирахме най-общо колко КОВАРНИ ТВАРИ СА ГЪБИТЕ – сега няколко практични съвета:

-         носете си ножче, с което да режете гъбите, а не да ги изскубвате от корен;

-         носете си ръкавици, с които да берете гъбите; такива може да вземете от секциите за плод-зеленчук или хлебни изделия в някой хипермаркет;

-         берете само гъби, които познавате.

 

N.B! Всичко, казано дотук за конспирацията при бране на гъби, не важи за една специфична категория гъбари – организираните групи жени, тръгнали да търсят гъба-чукач! Дори е препоръчително в такива случаи да се пита периодично на висок глас: ‘Няма ли в тая гора някой чукач?’ Но ДОРИ И ГЪБИТЕ-ЧУКАЧИ СА КОВАРНИ ТВАРИ, така че внимавайте след среща с тях да не се сдобиете със свои собствени гъбички!

И така, вече подковани теоретично, смело тръгвайте да берете гъби на практика! Желая ви приятно прекарване из красивата българска природа! И все пак, не забравяйте, – ГЪБИТЕ СА КОВАРНИ ТВАРИ!




Гласувай:
7



1. yotovava - Не съм гъбар и нямам намерение да се правя на такъв.
26.06.2011 11:45
Обикновено най-печените гъбари се отравят най-често с гъби.
Но ги обичам, задушени с масълце и солчица, мммммммм.
Хайде, хубава неделя от мен :))))))))))))
Валя
цитирай
2. locke - Валя, като ти следя постовете...
26.06.2011 11:49
... ми става ясно, че дори и да не си гъбар, с удоволствие би отишла с компания за гъби :)
цитирай
3. rossi9 - brawo!
26.06.2011 19:19
наистина бих тръгнала само заради емоцията!
цитирай
4. locke - Жалко, че този уикенд е твърде сухо...
26.06.2011 20:45
rossi9 написа:
наистина бих тръгнала само заради емоцията!

Не валя достатъчно и не е като за гъби, но дано скоро вали, та да се отвори гъбясване :)
цитирай
5. yotovava - Най-вече, за да ги фотам, досега имам само една-две снимки с гъби, а между тях има и много красиви. Успешна седмица, мен ме завърта колелото и не знам га ша са
27.06.2011 09:46
locke написа:
... ми става ясно, че дори и да не си гъбар, с удоволствие би отишла с компания за гъби :)

цитирай
6. locke - Валя, през далечната 1986...
27.06.2011 10:12
... на един от онези конкурси за презентации с природни материали върху площ метър на метър, се явих с компилация от 30-на вида прясно набрани гъби :) Сигурно щеше да се скъсаш да снимаш :)))) Има много красиви (и отровни) ....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1119581
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив