Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2011 17:07 - Доган спечели първи тур! Никой ли не го видя?
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 4115 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ДПС взе 27 общини на първи тур, БСП и ГЕРБ – по 21, разни други – 22! Кой е големият победител, ако не Доган? Щото аз друг не виждам!

Вярно, че Доган има отстъпление спрямо 2007-ма и 2009-та година. Балчик например: 2007-ма – 1 518, през 2009-та – 2 345, сега – само 1 318 гласа. И тези отстъпления не са само на платения цигански фронт, с 10-20-30% падат гласовете за ДПС и в Кърджалийско, и в Разградско, и в другите смесени райони. Дали са мъртви души, почистени от списъците, дали е намаляло желание на българските турци да гласуват за Доган и сие, дали просто тези работни хора не за забягнали в чужбина след ‘успешната’ политика на Тройната коалиция... Не знам, но бас държа, че и трите големи причини са налице! Което прави победата на Доган още по-голяма. С намален ресурс постигна плана минимум на първи тур и вероятно ще постигне и добър резултат на втори – поне още 3-4 общини. 31 общини ще са абсолютна победа за Сокола. Добре де, няма да е поражение, като това, което ще понесе БСП. Даже ако БСП се поразпадне, после крилата могат да се обединят около една лява партия с център ДПС. Кой би го допуснал!

Доган показа и нещо друго – че ако иска, може да определи кой да иде на балотаж. Бутна 230 000 гласа на Калфин и 100 000 на Кунева. Ако Доган беше играл на макс и беше дотирал Кунева с целия си капацитет – 400 000 гласа, сега тя щеше да е на балотаж с 20-30 000 гласа пред Калфин! Което показва, че БСП далеч не е мнозинство в бившата тройна коалиция и че Доган все още държи всички козове в тяхната вътрешна игра!

От друга страна Доган вече не е само донор на гласове – виждаме ясно как с гласовете на другите тройни крила ДПС получи кметове в Сатовча и Сунгурларе. Не вярвате ли? В Сатовча ДПС има 2700 гласа за листа и 5270 за кмет, а НДСВ и БСП нямат кандидати! В Сунгурларе – 2000 (листа) и 3234 (кмет), НДСВ нямат кандидат, а БСП уж подкрепят един независим, но той получава само 1/3 от гласовете им. Удобно, нали? Всъщност БСП няма кандидати (а често и листа) в повечето общини, харизани на ДПС. Нищо чудно, че там симпатизантите на БСП се топят с всеки ден.

Доган получи много силни резултати в общините, където имаше предимство, благодарение на бившата Тройна. Сунгурларе, Кирково, Джебел, Кубрат, Лозница, Антоново, Опака, Минерални бани, Върбица, Никола Козлево – все общини, в които имаше минимални или не толкова минимални шансове за балотаж. Спечелени на първи тур с жълти и червени гласове. Толкова силна ли е у червените омразата към ГЕРБ, че се дават доброволно в ново четиригодишно робство по места на ДПС? Все повече се убеждавам, че симпатизантите на столетницата са зомбита! От друга страна там, където ДПС е около 1/3 от населението, не стигна до балотаж на повечето места – Нови пазар, Хасково, Девин, Разград, Куклен, Велинград, Добричка, Дългопол, Поморие. Има и обратни изненади – балотажи в Айтос и Стражица. Като че ли най-големият (и единствен) удар за ДПС е в Силистренско – от 2 сигурни и 2 възможни кмета може да останат без нито един. Има и добри новини на фронта на общинските съветници – там масово ДПС получава под 50% от вота, макар че поради разпиляване има мнозинства. Но в Сатовча например ГЕРБ, НДПС и десните имат мнозинство от 9 съветници и ще контролират кмета. В Рудозем, където с помощта на БСП най-вероятно ДПС ще спечели, ГЕРБ, ДСБ и ВМРО-НИЕ имат блокираща квота. И толкоз. Все пак е малък пробив, а ако и в Силистренско нещата се получат, ДПС ще е леко ранена. Все пак Силистра е мажоритарно представена от ДПС в българския парламент и се счита за един от петте ДПС вилаета.

За Доган е важно да се дистанцира от Калфин и Данаилов, защото загуба за тях, съчетана със слабо представяне на втория тур (а там може да спечелят само Рудозем, Цар Калоян и Белица), вече ще е провал! Всички ще забравят триумфа от първия тур!

При БСП и ГЕРБ нещата стоят другояче – имат равен старт след първи тур – по 21 кмета (макар че БСП има 5 в коалиция, а ГЕРБ само 3), но на втори тур се очаква БСП да вземе още 35 кмета, докато ГЕРБ се точи за цели 86!

Колкото до другите партии – Земеделски съюз ‘Александър Стамболийски’ има 2 кмета, РЗС, НДСВ, ЛИДЕР и ВМРО-НИЕ – по 1, а другите 16 са независими и/или подкрепени от широки коалиции (някои от които абсолютен сбирщайн)!

Има ги числата на втората страница в интернет табличката!




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. liliyanaandreeva - НЕВЕРОЯТНО!
27.10.2011 17:14
Ти не виждаш ли, че по целия свят строят джамии? Само в Обединеното кралство построили 1 100 бройки! Какво се чудиш? И в Ню Йорк!
цитирай
2. locke - Ние имаме напълно достатъчно джамии!
27.10.2011 17:24
Да казвам, че е нормално да се турцизираме ли? Няма да стане! Нямам нищо против мюсюлманите, особено българските - работливи и готини хора са! Но имам много против пан-тюркизма и пан-ислямизма! И особено против ДПС!
цитирай
3. vmir - Добре си се постарал, поздравления!
27.10.2011 22:12
Да спечелиш първи тур, а да изгубиш решаващия, не е добър атестат за никой играч. Победата постига само онзи, който спечели в необходимия момент. Винаги най ме е кефило да оставям някой фукльо пред мен в състезанието, да се кефя на парвенюшките му изпълнения, и накрая да го изпреваря на самия финал. Не е за вярване колко много хора си мислят, че такава победа е случайна и не им минава през ума, че е въпрос на тактика, ако ще и 100 хъти да им го приложиш.

цитирай
4. locke - При Доган не е тактика!
27.10.2011 22:34
Спецификата на неговите райони е, че ако не спечели на първи тур, на втори е аут сайдер, дори да участва! И сега е така - 20-на балотажа, а е фаворит само в 3!
Много ми се иска да има тв журналисти в Бурса и Истанбул, ама май на никой не му увира главата да прати два екипа!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1110728
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив