Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2011 13:19 - 10 дни до изборите: 132 общини за ГЕРБ
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 3140 Коментари: 9 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Странно, но събитията от последните 3 седмици почти не промениха изборната ситуация в страната. Измененията според математическия ни модел, са нищожно малки.

Случилото се в Катуница и след това изостри етническото напрежение. Всички, с които разговарям, допри интелигентни и културни хора, се изказват остро и враждебно срещу циганите. Никоя от партиите обаче не може да получи успешно този вот, защото всички те имат история на нищоправене по въпроса. Или, както е в случая с БСП, на голямо нещоправене в полза на циганите. Де факто, печели единствено ГЕРБ, която показа, че може да опази малцинствата от посегателство.

Второто важно събитие е острият тон, използван от кандидатите на БСП за президент и кметове. Безспорно това повишава мобилизацията в левите редици, но отчуждава кандидатите им от десните избиратели. Изчакваме дебата утре, за да преценим как точно това ще се отрази на втори тур и да рестартираме модела с нови параметри.

Има няколко интересни момента в заявките на кампаниите. Веднага ми прави впечатление изявлението на ГЕРБ, че ще спечели поне една община в област Кърджали. Умишлено направихме тройна проверка на прогнозите в тези общини и се потвърди очакването и седемте кмета да са от ДПС, при това, с голяма вероятност, избрани на първи тур. Не са това общините, в които да бъде разбита хегемонията на Доган!

БСП прави интересна заявка за победа. Странно (или по-скоро не), непридружена с конкретни цифри. Не виждам каква победа може да бъде резултат под 25% от общинските и областни центрове. Дори на микрониво – кметове на кметства, БСП едва ли ще бие ГЕРБ. Тези кметове обаче реално не се разпореждат с бюджетни средства и са изцяло финансово зависими от кметовете на общини. Много бих желал да чуя от Сергей и компания какви изборни резултати ще се счетат за загуба ще доведат до оставки. Знам отговора – никакви! В новата българска история има само един честен социалист – покойният Николай Добрев, който доброволно отказа правото да управлява и спаси държавата от гражданска война и вероятно национална катастрофа. Продължавам да съм на мнение, че педерасткото поведение на червените лидери ще доведе до разцепление съвсем скоро след изборите.

ДПС потърси конфронтация, но не я намери. Искаха да бъдат арестувани и глобени заради агитация на турски език, което да покаже, че има омраза срещу турците. Засега не се получава, но очаквайте всички митинги на ДПС до края на кампанията да се провеждат на турски език. Което ще създаде много големи проблеми за ДПС при балотажите, защото кандидатите им нямат резерв, но за сметка на това бързо консолидират опонентите си. Местните БСП лидери отдавна са показали, че не подкрепят ДПС в подобни ситуации, защото това им струва постовете. Очаквам сериозни скандали БСП - ДПС между първи и втори път, когато ще се продава подкрепата.

На ниво области има интересно развитие.

Преди дебата за Пловдив днес, моделът ни все ощ твърди, че не е ясно дали сегашният кмет Славчо Атанасов или кандидатът на БСП, зам-кметът Георги Търновалийски, ще се изправи на балотажа срещу кандидата на ГЕРБ - областния управител Иван Тотев. Търновалйски няма шансове на подобен балотаж, а ако Славчо Атанасов продължи да отсъства от дебатите, ще получи същата оценка.

В Пазарджик отсъствието на Тодор Попов от дебатите води до подобни резултати. Там сред червените избиратели се надига един местен шовинизъм срещу действащия кмет поради факта, че не е от града. Веднага трябва да отбележим, че и червеният кандидат не е пазарджиклия, но както вече нееднократно сме споменавали, за зомбитата това е без значение. Това дава основание да мислим, че червените ще подкрепят изключително сериозно кандидатът на ГЕРБ, който изглежда добре, а и е единственият роден и израснал в областния град (четвърто поколение). Моделът реагира на тези нови данни, като повишава с близо 10% шансовете му, а и твърди, че балотажът е гарантиран. Все още Тодор Попов е фаворит, главно поради високия заложен коефициент за покупка на цигански вот. Очакваме над 5 000 гласа на роми да бъдат напазарувани в махалите в и около града.

Лечков също остава фаворит за Сливен по подобни причини, но главно поради липсата на опонент, способен да консолидира вота срещу него.

Като цяло – в областните градове ГЕРБ може да чака 19 кмета, БСП да се радва на 5, Доган – на Хасан Азис, а независими вероятно ще са двама или трима, но вече няма нито един независим с категорично предимство!




Гласувай:
2



1. wilim - таратанци.....
14.10.2011 13:47
Ще спечелят, ама друг път! И не знаех, че и блог.бг вече е място за изборна агитация! тъжно е!
цитирай
2. nosense - ГЕРБ - едва ли:)
14.10.2011 13:50
Ще си позволя да коментирам две от местата в твоята таблица и категорично да не се съглася с тях.
Това са Велико Търново и Горна Оряховица тъй като аз съм от там и мога да коментирам от първо лице нагласите.
За Велико Търново мога да твърдя, че 80% шанс за победа на Даниел Панов са доста измамни. Общата нагласа е доста негативна спрямо него. От друга страна, ГЕРБ и ДПС във Велико Търново играят "ръка за ръка" така, че ако броиш и техните гласове, тогава мога да се съглася с теб, но във всички други случай Панов ще е на 100% балотаж със някой друг кандидат, най-вероятно Илчев, но не изключвам възможността там да е и Тодоров. Търновци не искат отново човек на Рашев и за това по скоро биха гласували за Тодоров, за да избегнат кандидата на БСП но ще видим.
За Горна Оряховица, хората си харесват Михтиев по ред причини. Видно е, че е самосиндикален играч и не му се ще да дели "парсата" с другите от ГЕРБ които му спретнаха преврат, и имам съмнения, че по един или друг начин ще има балотаж между него и кандидата на ГЕРБ, като не се знае тогава кой-кого!
Това е мое лично мнение. Не знам ти от кой град си, но не можеш да правиш анализ само на това какво смята дадена партийна централа, защото много пъти хората решават в последният момент! Освен ако нямаш някаква вътрешна информация за купени избирателни комисии или набити кандидати:)
цитирай
3. locke - Че къде си блял?
14.10.2011 13:51
wilim написа:
Ще спечелят, ама друг път! И не знаех, че и блог.бг вече е място за изборна агитация! тъжно е!

В блог.бг от месеци се прави реклама на всеки и всичко! Или се правиш на ударен или наистина витаеш някъде!
А това не е предизборна агитация, а математически анализ!
цитирай
4. locke - nosense, моделът е математически
14.10.2011 14:02
Работи с числа, не с партийни изявления.
За Търново прогнозата е непоклатима - там, както и навсякъде, очаквано се вдигна факторът 'мобилизация на левите', което ще им стигне за балотаж. Такъв ще има и, както ти каза, човекът на Рашев няма как да бие Панов. По-малкото зло, сещаш се!
В Оряховица наистина ситуацията е необичайна и трудно се определя, но проблемът на Михтиев е, че няма зад гърба си голяма партия, която да му даде още гласове. Балотаж там ще има, но според данните само Добрев е с гарантирано участие. Всички стартове на системата го посочиха за сигурен победител.
Нека видим как ще мине първия тур :)
цитирай
5. nosense - Панов е човекът на Рашев
14.10.2011 14:05
Да направя уточнение, че може да не сме се разбрали правилно - Панов е човек на Рашев, цяло Търново го знае. Може да погледнеш това www.borbabg.com/forum - прочети темите и ще ти стане ясно.
Точно по тази причина до последно няма да е ясно дали ГЕРБ(Панов+Рашев) ще спечели или не. Ако не знаеш Панов беше шеф на предизборният щаб на Рашев, който беше кандидат от СДС при предходните избори!
цитирай
6. locke - По темата може да се спори
14.10.2011 14:55
Това са политици, а не кучета - лоялността им се мени през два дни...
цитирай
7. анонимен - Ще спечелят, ама друг път! И не зн...
14.10.2011 22:13
wilim написа:
Ще спечелят, ама друг път! И не знаех, че и блог.бг вече е място за изборна агитация! тъжно е!

То, блогът, отдавна е място за агитация, ма проблемът е, че Лок е много глупав - и агитацията му като него:)
цитирай
8. wilim - ИМАМ СИ И ДРУГА РАБОТА, ОСВЕН ДА ВИСЯ В БЛОГА!!!!
15.10.2011 14:24
Мдааа, затова и не знам за агитацията тук. Затова и аз започвам антидемократична и антиболшевишка такава!
цитирай
9. locke - Значи ще агитираш за комунистите?
17.10.2011 00:16
wilim написа:
Мдааа, затова и не знам за агитацията тук. Затова и аз започвам антидемократична и антиболшевишка такава!

Щото те хем не са демократи, хем само се правят на болшевики!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1110788
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив