Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2011 13:08 - Протестите – ЧАЛГА СПЕКТАКЪЛ?
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 2511 Коментари: 10 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Да наречеш есента на народното недоволство чалга спектакъл с елементи на злато, разгул, смърт, крясъци и т.н., извадил на светло латентен расизъм, на който българското общество се е отдало с огромно удоволствие? Що за човешки боклук трябва да си, за да го направиш? И що за боклук трябва да си, за да кажеш, че младите хора, излезли на протестите, не са граждани?

Трябва да си ЛЕА КОЕН - бивш депутат от СДС и посланик на България в НАТО. Едва ли щях да видя какви глупости са се говорили в неделя сутрин при Люба Кулезич, ако не беше нашият съблогър lubomir33, на когото благодаря за обърнатото върху случая внимание.

Обратно към разговора при Кулезич – вандали и хулигани може и да е имало на отделни протести, но масата хора, участвали в тях бяха нормални български младежи, недоволни от събитията в България.

Те дори не знаят от какво са недоволни, както и младите цигани не го знаят. В това число включвам и Илия Илиев, лидера на ДРОМ, който, макар да е от моето поколение, явно е бил глезен цигански фърфалак по време на събитията от 1989-та и не помни нищо от светлата ера на комунизма. Моето поколение и тези, по-големи от мен, помним и знаем защо се ядосваме. Поне тези от нас, които са виждали циганин не само по телевизията.

За младите и онези, нямали допир с мургавото братство, ще разкажа няколко интересни момента от сегрегацията преди 1989-та.

Все още в някои градове се движат дългите червени Икаруси, връх на соц-транспорта. Помните ли, че циганин не смееше да припари в предната част на тези автобуси. Всички си седяха отзад, където друса яко. Гъчкаха се като сардели, дори отпред да имаше празни седалки!

От махалите си не смееха да излязат по тъмно. А когато припарваха до центъра на града, бяха по-ниски от тревата. На цигански не смееха в града и два лафа да кажат! Камо ли да нарекат някой ‘гяур’!

Работеха най-черната работа, отбиваха войниклъка в строителни войски, където си бяха почти като роби.

Бяха сегрегирани в най-чистия смисъл на думата. Третирани като втора ръка хора. Но рядко някой налиташе да ги бие. Бачкаха, бяха законопослушни граждани!

Социални привилегии имаха или по-скоро ползваха в огромни размери. Всяка циганка, родила четири или повече деца, има по-голям трудов стаж и взима по-голяма пенсия от баба ми. Децата, като членове на многочленно семейство, ходеха безплатно на детска градина, на училище закусваха и обядваха без пари, пътуваха гратис по рейсове и влакове (или с огромно намаление), ходеха на детски лагери лете за сметка на държавата. Многодетните им майки също имаха десетки подобни привилегии. Комай само циганските татковци не бяха мега облагодетелствани. Но всички тези привилегии можеше да получи и всяка българка, майка на три или повече деца.

Сегашните социални привилегии бяха конструирани по начин да облагодетелстват конкретно циганския начин на живот. И далеч не виня за тях само Тройната коалиция. С така наречената циганизация се почна още през 1992-ра година, защото изведнъж циганите се превърнаха в таргет група на големите партии.

Правили ли сте някога поръчка по ЗОП, предназначена да бъде спечелена от конкретна фирма? Или конкурс за длъжност, която да заеме конкретен човек? Поне виждали ли сте такива? Точно така бяха структурирани социалните промени в България след 1992-ра – в полза само и единствено на циганите.

Веднага ще ви дам конкретен пример – енергийните помощи! Възрастен човек, живеещ на село, никога няма да получи енергийни помощи, ако има собствена земя, защото според закона това са потенциални приходи от земеделска продукция, с които да си плаща отоплението. Или ако има повече от две стаи – това пък е потенциален приход от наем. Или ако... Не ви ли се изясни картинката? Циганите, които имат по 5 кила злато вкъщи, но нямат грам недвижима собственост, обаче са перфектните помощополучатели. Пред социални грижи знаете ли какво се вижда – сваляне на златни накити в колосални количества, че да изглеждат циганките бедни, когато подават поредната молба за помощи! И когато ви спре циганка по улицата и ви каже ‘Како, дай два лева, ма, да купа хляп на дицата!’, бъдете сигурни, че в нея има повече пари, отколкото у вас след заплата!

Не казвам, че ситуацията преди 10-ти ноември беше нормална. Даже ме е срам. Тогава бяхме етнически толерантни под формата на мек расизъм и явна сегрегация. Проблемът е, че сега ситуацията е по-ненормална. Сега пак има явна сегрегация. Но законова! Законите, приети от собствените ни народни избраници, ни третират като втора ръка хора, защото са писани за циганите! И се прилагат много точно и сръчно с подкрепата на българския съд, независим до немай къде!

За последните 20 години има само 3 антицигански и 1 нециганска социални мерки, приети от българските правителства. Нециганската – получаването от работещите майки на 90% от заплатата по време на отпуска за бременност и раждане. Приет от правителството на Тройната коалиция и самоприписан на мазната крадла Емилия Масларова, но реално подготвен от екипа на Христина Христова и забавен с две години от БСП, за да се приеме първо проциганската мярка за увеличение на майчинството поголовно (демек на ползу циганска). Антициганските мерки прие сегашното правителство – увеличи изискваните трудодни за получаване на социални помощи от смешните 5 (ела мети от понеделник до петък, пък си земи парите) на 14 дни. Тази мярка мина толкова тихомълком, че все още на протестите се издигат искания да се въведе такова изискване. Има огромни проблеми с прилагането, но за това в друг пост! Второто, прието от Борисов и сие против циганите, беше отмененият режим на социални помощи за трайно (безкрайно) безработни. Третата мярка беше срещу модела Бебелашников – изискване циганката да има поне 12 месеца трудов стаж, по време на който е осигурявана за майчинство, преди да има право да получава помощи за отглеждане на малко дете (платената втора година след раждането). За последните две години няма приета нито една проциганска мярка, но такива бяха приемани в такива количества от предходните правителства, че никой не обръща внимание на факта.

Стратегията на ГЕРБ е бавна и постепенна интеграция на циганите с премахване на модела Бебелашинков и живота на социални помощи. Но за мен е твърде бавна и мудна. Вярно, пазят етническия мир и се надяват с времето нещата да се оправят, но са необходими по-бързи действия. Сегашната ситуация, използвана правилно, би могла да послужи за повод за ускорени промени. Дано!

Обратно към младите цигани и българи. И двете групи не помнят положението на циганите като по-долни хора преди 1989-та. И двете групи помнят и виждат единствено безнаказаността на циганите през последните 20 години. Без плащане на сметки за ток (за които енерго-разпределителните дружества открито признават, че калкулират в сметките на редовните платци), без сметки за вода, без данъци, без глоби и арести за просия и проституция! Полицията носи огромна вина за мекото прилагане на закона. Съдът – още по-голяма! Политическата класа – най-голяма! Те вкараха циганските барони в парламента и дори изкараха някои от тях от затвора с президентски пардон (за Дон Цеци ми е думата). И трябва вкупом да си понесат вината. Най-малкото да се извинят на българите!

И тук стигаме до случката при Кулезич – младото циганско леке Илия Илиев заплаши Дучето и целокупния български народ, че ще хвърли срещу протестиращите 150 000 цигани. Сигурно не за да ги нацелуват! Идиотът не помни старите времена или ги помни толкова смътно, че е решен да си отмъсти за тях! А как биеше тогава милицията!

Старите цигани още имат страх от едно време. Те не се репчат, а тихо ползват намалението, което им даваха постепенно 20 години. Българите от моето и предните поколения се чувстват леко виновни за сегрегацията от преди 1989-та, а и масово съзнаваме, че вината е повече в политическата класа, отколкото в циганите. Не е луд, който яде баницата... Младите цигани виждат само собствената си безнаказаност и искат да се докажат като мъже в бой с гяурите. Младите българи виждат същото (циганската безнаказаност) и искат същото. Дори не мислят за потенциалната гражданска война или, в по-екстремния и кратък вариант, Вартоломеева нощ за циганите. На някои сигурно дори това им звучи като добра идея. Е, тях не ги харесвам! Но другите, които проявяват форми на умерен расизъм поради младостта и невъзможността да дефинират гнева си като гняв от класова несправедливост, разбирам и подкрепям! На тях трябва да бъде обяснено кой и защо е виновен! И какво да искат! Защото най-странното беше, че наглият циганин Илиев се обявяваше за спазване на законите и Конституцията, докато беше при Кулезич. Но за него това значи никой да не му пали къщите или краде Майбаха. Събратята му да крадат коли, да бият българи, да не плащат сметки и данъци – това е законно! С две ръце заставам зад идеята ‘Една България – един закон за всички’! Искам тя да бъде облечена в конкретни предложения за законови промени, които да възстановят класовата справедливост. По-бързо от сега предвидените темпове!

И искам извинения:

- от агент Гоце – за помилването на дон Цеци, което е причина за поне 10% от усещането за циганска безнаказаност и го прави съучастник във всички цигански престъпления, случили се след това помилване;

- от всички партии, приемали процигански мерки по време на управлението си;

- от всички партии, ползвали циганите за изборни цели и слагали ги в листи за народни представители и общински съветници.

 

ГЕРБ моментално да се извини за това, че Илия Илиев е общински съветник от листата им. Малко ме грее, че не е в новата им листа! БСП да се извини за изказванията на коалиционния им съюзник Дон Цеци и да изгонят Евророма от ‘Коалиция за България’! Или да се прекръстят на ‘Коалиция за Мангалия’! СДС да се извини за 20-годишния чадър над Цар Киро и десетките други цигански барони, които съвсем явно ги подкрепяха изборно през годините в замяна на покровителство! А ДПС да се саморазпусне, защото, ако тръгне да се извинява за всички етнически бели, които са натворили, няма да стигне ефирно време.

А на Леа Коен да бъде отнето българското гражданство и да бъде пратена в някой еврейски кибуц да сади кратуни!




Гласувай:
9



1. diso - За много от нещата си прав
04.10.2011 13:21
Заслужава си да се прочете и това:
http://www.blitz.bg/news/article/119556
цитирай
2. minavamottuk - Прав си...
04.10.2011 13:22
Доста зряло изказано,и това:
"Стратегията на ГЕРБ е бавна и постепенна интеграция на циганите с премахване на модела Бебелашинков и живота на социални помощи. Но за мен е твърде бавна и мудна. Вярно, пазят етническия мир и се надяват с времето нещата да се оправят, но са необходими по-бързи действия. Сегашната ситуация, използвана правилно, би могла да послужи за повод за ускорени промени. Дано!"

За мен обяснението е ,че идват избори и се снишават.И това ,че в един мандат не може да се направят големите промени.Щото непрекъснато мислят за втория.И това ,дето каза ББ ,въпреки простотията дето струи от изказването-просто няма политическа класа ,и ще ги сринат при всяка болезнена промяна на статуквото.Може би е време да разберем ,че от нас зависят доста неща-докато се появи нещо ново и чисто на политическия небосклон-колкото и да са грешни и просташки изцепките на ГЕРБ-няма други в момента.И да ги подкрепим докато се появи нещо необременено от миналото ,нещо родено в "пустинята с Мойсей",в другото време.Да води и решава.Пък ние ,старите ,дето знаем миналото ,можем да им разказваме в приказки-по-леко да го смелят ,че е несмилаемо просто.
цитирай
3. locke - Ами да - пустинниците искат бунтове - и мургавите, и белите!
04.10.2011 13:28
Трябва да сме гласът на разума! Но трябва и циганите малко да се уплашат, за може да си траят при евентуални нови антидискриминационни промени. Иска ми се да се направи един списък със 100 предложения за промени в сума ти закони и кодекси, с които да се балансира класовата несправедливост, и който списък да бъде подписка, обикаляща България град по град и посрещана с митинги и митинги-шествия, докато събере един милион гласа и бъде внесена в парламента. Тогава цялата политическа класа може да ги одобри и да се ооправдае с това, че така желае народът! В крайна сметка, ние, народът, управляваме страната!
цитирай
4. locke - "Ние всички сме в капана на прекалената толерантност"
04.10.2011 13:38
Разправям го от месеци... но за да излезем от този капан ни трябваше повод - и Катуница го даде. Ще е правилно и единствено логично сега протестите да станат мирни и да не спират, докато не се приемат законови поправки, наречени поправките 'Ангел' в памет на покойното момче. Да се извърта темата към олигарсите е много хитър политически ход, но те не са замесени в случая. Само млад циганин като Киро младши може да е толкова нагъл и с чувство на безнаказаност, за да поръча убийство по подобен начин. Случаят е криминален, социален и етнически едновременно! Да се бяга от етническия елемент е грешно, да се акцентира прекомерно на него - също! Трябва да се търсят законови промени, водещи до класова справедливост - тоест средната класа да не бъде жестоко ощетявана за сметка на бедните. А това, че подобни промени ще засегнат главно циганите, е косвен ефект. Когато се правеха законови промени преди, се защитаваха социално слбите, а не конкретно циганите (поне на думи). Сега ще защитаваме средната класа!
цитирай
5. minavamottuk - Това да...ще участвам...
04.10.2011 14:00
locke написа:
Трябва да сме гласът на разума! Но трябва и циганите малко да се уплашат, за може да си траят при евентуални нови антидискриминационни промени. Иска ми се да се направи един списък със 100 предложения за промени в сума ти закони и кодекси, с които да се балансира класовата несправедливост, и който списък да бъде подписка, обикаляща България град по град и посрещана с митинги и митинги-шествия, докато събере един милион гласа и бъде внесена в парламента. Тогава цялата политическа класа може да ги одобри и да се ооправдае с това, че така желае народът! В крайна сметка, ние, народът, управляваме страната!

цитирай
6. locke - Още ни е кекаво гражданското общество...
04.10.2011 14:17
Всеки опит за подобна инициатива събира няколко десетки хора. Младите искат нещо по-ефектно (макар и с нулева ефективност), а средното поколение си стоим у дома. Не знам какво трябва да се случи, за да излезем ние по улиците...
Единственото, което ми хрумва, е чрез медиите (поне тези, които дават шанс за подобни неща) да обясним на младите как да протестират следващия път и да се надяваме, че ще ни послушат! В тях е надеждата, явно ние сме се примирили...
цитирай
7. yotovava - Поздрав, Лок
04.10.2011 15:36
чудесен постинг и напълно адекватен.

Валя
цитирай
8. locke - Благодаря, Валя!
04.10.2011 17:20
yotovava написа:
чудесен постинг и напълно адекватен.

Валя

цитирай
9. fireball - Всеки опит за подобна инициатива ...
05.10.2011 08:39
locke написа:
Всеки опит за подобна инициатива събира няколко десетки хора. Младите искат нещо по-ефектно (макар и с нулева ефективност), а средното поколение си стоим у дома. Не знам какво трябва да се случи, за да излезем ние по улиците....

Всичко е въпрос на организация... Двигатели на протестите по света са синдикатите... а такива у нас няма... или бяха предвидливо профанизирани и обезличени... Дори един от най-големите синдикати CGT във Франция, който е създаден от компартията (а тя вече почти не съществува!), продължава да има голямо влияние, защото защитата на гражданските свободи не се бърка с политиката (леви, десни).... Затова и у нас най-ефективни са организираните групи - запалянковци, таксиджии... Няма как да стане само с призиви по Интернет... По-скоро интернет "активистите" трябва да обикалят и да "агитират" за събитието... Прави се с листовка на която е отбелязано датата, мястото и часът на събитието и за какво се борим и искаме да постигнем... Това е моето скромно мнение, защото съм го видял как се прави...
цитирай
10. locke - Тук си прав...
05.10.2011 09:50
Като изключим синдикалните протести, които винаги давам за пример като добре огранизирани, проведени и отразени, никой друг не може да спретне нещо качествено. Ние нямаме култура на протестиране! Имаме култура на търпимост. И да не ми разправят, че се дължи на турското робство - тогава сме си били големи протестаджии и бунтари! Обезличиха ни през ония 45 години, когато всички вървяха напред, а ние встрани към светлото нищо!
Тук и агитация от врата на врата не помага - хората ги мързи да използват гражданските си права и разчитат някой друг да им свърши протестната работа... И после мрънкат, че никой не ги брои за човек!
Оплакват се, че трудно се правил референдум - 7-8% от населението толкова много ли е? А и кой пречи на първия референдум да се гласува всеки следващ да се прави при събрани 100 000 подписа?
Нямам големи надежди за гражданските протести в България... Поне не и за близките 5 години...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1120121
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив