Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2011 16:47 - Пасивният и активният подход в политиката на местно ниво
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 1069 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 15.09.2011 16:50


Ясно е, че на национално ниво партиите правят ходове, с които да се позиционират по-добре за изборите. На местно ниво обаче дружно блеят. Освен може би Доган, но това е друга тема. Микрополитиката и политическото микроинженерство са тема, непозната за българските политици и техните антуражи. Тема, с която не им се занимава. Което ги прави лаици, защото микрополитиката при големите партии може да има изборна стойност до 5%, а в много случаи 5% решават всичко.

Микрополитиката изисква анализ на изборното поведение на ниво район, квартал, дори блок. Изисква да се проследят микротрендовете и да се диагностицират причините за тях. А, знаейки какво се случва и защо се случва, може да се промени бъдещето. И това, което ще се случи, да е различно от очакваното преди месец или два. Говорим за политическото микроинженерство.

Нека спрем да говорим общо и да минем на конкретен пример.

Бях помолен да анализирам ситуацията в столицата в дълбочина и да преценя какви са шансовете ГЕРБ да получи отново мнозинство в Столичния общински съвет (СОС). Не са големи, но ги има, което обаче е тема на друг пост.

Анализът ми показа няколко политически феномена. Един от тях е район Витоша и представлява сериозен отлив от гласоподавателите на ГЕРБ към Синята коалиция. Районът е един от малкото сини райони в днешна София и вероятно управлението на районния кмет има съществен принос за този регрес на герберите. Имаме странно изборно поведение, имаме анализ, имаме вероятна причина. Значи можем да повлияем на резултата, ако искаме и се сетим как. Но никой не иска. Партиите в България играят на едро и дори понякога да правят агитация на дребно, тя не е подплатена с анализ на ситуацията.

В случая говорехме за район. А ако говорим за секция? За два панелни блока в Красно село например, които незнайно защо за две години са повишили симпатиите си към ГЕРБ със 7%. Нова детска градина? Малък парк? Спортна площадка? Нов параклис? Чешма? Велоалея? Не знам... Но и не ми е работа да знам, аз само констатирам аномалиите. Но в кварталните организации на засегнатите партии (а и на незасегнатите), са длъжни да знаят. Да анализират и да посъветват ръководствата си какво да правят и какво да не правят, ако искат да печелят позиции. Защото, ако знам, че един малък параклис щ вдигне симпатиите към моята партия със 7% в една секция и с по 4-5 в околните, ще почна да правя 100 нови параклиса в София. И вероятно ще спечеля местните избори за общински съветници, а няма до последно да треперя дали ще имам мнозинство в СОС. Да не ти се занимава с микрополитика е безотговорно и заслужава наказание! Наказание, което ще дойде от същите тези неанализирани избиратели.

Но кой съм аз, че да давам акъл на големите партии?!? Нека губят избори и после си блъскат главите в стената, щом са твърде големи и важни, за да се занимават с микрополитика!




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1119898
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив