Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2011 10:08 - 13.09. – ГЕРБ почти 19 области, БСП 5, десните малко над 2, ДПС 1
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 2927 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 13.09.2011 10:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кандидатурата на бат Серго (оригиналът, а не съветският ремикс!) за вице на Калфин променя чувствително очакванията за местните избори. Особено ярко това личи на ниво области!

Ако кандидатурата на Маргарита Попова имаше голямо значение за президентските избори, но минимално влияние върху изхода на местния вот, проф. Данаилов има много по-голяма заслуга за последните изменения. Не Калфин, а той активизира периферията на БСП. На балотажа сините чувствително отслабват, защото тази периферия ще гласува против сините кандидати, независимо дали срещу тях е кандидат на самата БСП или на ГЕРБ.

За начало, индексът за областите към днешна дата за ГЕРБ е 18,7 (спад от 19,1). Причината е завишеният шанс на левите кандидати в местата с оспорвани балотажи. Същевременно шансовете на управляващите в сините градове се увеличават. Една дузина градове остават твърдо за ГЕРБ, но минимумът спечелени области пада на 15. Най-заплашени от промените са сегашните кметове на Ямбол и Сливен, около които имаше сериозни скандали по време на мандата. Те остават фаворити, но вече не могат да са спокойни, че ще карат втори мандат.

За БСП нещата вече не са трагични – индекс 4,9 (ръст 0,9) за областите, като са сигурни само в Търговище, но в Смолян вече са твърди фаворити (преди за този град считахме, че клони към БСП, но силите са почти равни). В Перник шансовете остават равни, въпреки промените другаде. Ще считаме Перник за 50-50, докато не получим полеви резултати от изследване там! За БСП обаче голямата промяна е, че неилюзорни шансове вече имат не в 3, а в цели 9 области (Ловеч, В. Търново, Русе, Силистра, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол и Стара Загора). Очаквам да спечелят в три от тях, като по този начин имат 5 или 6 областни кмета. Ако останат с 4 – ще е провал (преди го определяхме като победа). Освен това не се оставя шанс на сините да се превърнат във втора сила в областните градове. Напротив – ще дишат праха на БСП! Лицата от старите киноленти явно помагат, въпреки абсолютната неадекватност на кандидатурата за подобен пост.

Десните може вече спокойно да се безпокоят за Пазарджик! Очаква се мнозинството гласуващи за президент на балотаж, да гласуват против настоящия кмет. Огромно предизвикателство за него ще е да намери допълнителна подкрепа на втори тур (по-скоро очаквам по-слаб резултат от този на първи тур). Ако мога да дам приятелски съвет – Тошко, купи 5 000 гласа на първи тур и печели там, иначе си обречен! В Пазарджик лявата кандидатура е много слаба, но сега се очаква активизиране на левите избиратели и ако няма купени гласове, вторият тур е сигурен! Освен това Синята Коалиция, по-специално ДСБ, до последно се колебае в подкрепата за него (и още не я е дала официално)! За една седмица шансовете на Тодор Попов падат с 15% до 60% В Монтана Златко Живков е най-слабо засегнат от промените и губи само 5% шанс за успех. Ако обаче бъде издигнат от ВМРО-НИЕ, ще му сваля още 10%. И без друго ВНРО-БНД оттегли подкрепата си от него. Новото време също вече не са зад него, макар че сигурно все пак ще го подкрепят. Шансове към момента – 45%. Найден Зеленогорски губи също като Тодор Попов 15% за една седмица, като в случая съм милостив. Категорично той от сините кметове има най-малък шанс да остане на поста си. Петър Паунов в Кюстендил губи 10%. Десните явно не припознават кмета на Хасково за свой, така че евентуален нов мандат на Георги Иванов (вероятност 40%, също лек спад), няма да се счете за техен успех! Общ брой сини кметове – 0 (10%), 1 (41%), 2 (27%), 3 (19%), 4 (3%). Индексът им е само 2,05.

За ДПС промяна няма. Само дето Кърджали става още по-сигурен! Загуба в Търговище, имат шансове да участват на балотажи и в Хасково и Разград – също гарантирани загуби!

 

След вчерашната кандидатура индексът на ГЕРБ за общините се очаква да падне с 3-4 пункта, а на БСП да се качи с до 5 пункта. Актуализираните резултатите ще изнеса утре.

 

Да припомня – всичко казано го има в Интернет - списък на кандидатите по общини в табличен вид, с изчислени шансове за успех и маркирани за улеснение с цветове!




Гласувай:
13



1. tutankhamon661 - locke
13.09.2011 19:32
Ценни постинги пускаш.
Само гледай да не те нарочат. Моят постинг липсва от "Политика". Обяснявам си го с цензура срещу ГЕРБ, макар че не я прилагат винаги. И сега не мога да си обясня на кого не се е харесал. Няма обиди, нито лъжи - за разлика от други блогове.
цитирай
2. locke - Сашо, твоите постове са умерени...
13.09.2011 20:19
tutankhamon661 написа:
Ценни постинги пускаш.
Само гледай да не те нарочат. Моят постинг липсва от "Политика". Обяснявам си го с цензура срещу ГЕРБ, макар че не я прилагат винаги. И сега не мога да си обясня на кого не се е харесал. Няма обиди, нито лъжи - за разлика от други блогове.

Случвало ми се е да ме цензурират, но теб защо биха те цензурирали, не ми е ясно! Аз съм много по-краен, а и все пак пускам обикновено числа, които си тежат на мястото.
цитирай
3. tutankhamon661 - locke
13.09.2011 21:27
Да, цифрите тежат. Но нали знаеш, че българинът много обича да спори с математиката - и нейните закони ще отрече, за да угоди на себе си.
После защо сме на това дередже.
А искат да обвинят Борисов за чужди грехове. Слава Богу, няма да стане, понеже не всички са слепи! Фактите са си факти.
цитирай
4. locke - От Пазарджик съм
13.09.2011 23:47
И там Тошко има проблем - харесват го, и толкоз, няма твърди симпатизанти. Ако не спечели на първи тур, на втори ще има проблеми! Изтрай месец и нещо и ще се види кой крив, кой прав! Тошко може да спечели единствено по начина отпреди 4 години - с купуване на цигански гласове!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1119193
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив