Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2011 10:09 - Напушени теории: Червените сменят кандидата!
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 1666 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 07.09.2011 10:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вам лъжа, мене истина! Комшията Пешо вика, че и на него му минала тая идея през главата оня ден, докато копал доматите (сигурно, щото са червени) и псувал на майка доматения молец (на Пешо така и не му увря главата, че след секс с майки на вредители, футболни съдии и подобна напаст, същите само се размножават още повече!)

Един призрак броди из Европа – призракът на комунизма. Тези слухове се носят отпреди моето раждане! Ама, като знам как изгониха комунизма и социализма от почти цяла Европа, нищо чудно тоя призрак да се е настанил у нас и да броди из Позитано! Или барем да е дошъл тия дни на гости заради годишнината от рождението на Тато!

Каква стана тя – червените крякаха и врякаха, че ГЕРБ си нямат кандидат, пък се оказа, че в момента хората на Бойко имат и кандидат за президент, и вице, и регистрация в ЦИК на същите. А червените си нямат дори официален кандидат, камо ли вице и регистрация! Ще речете – как така, Калфин не е ли кандидатът на БСП? Ами, уж е! Даже уж е кандидат на Коалиция за България – демек БСП плюс Евророма на Цветелин Кънчев плюс още десет партии с девет живи привърженици! Ама ‘уж’ не е същото, като твърдо определен и регистриран. Както обещаното не е като даденото.

Оказва се, че самото БСП никога не нарича Калфин свой кандидат за президент. Той само е ‘номиниран’ за такъв, тоест може да бъде деноминиран по всяко време, както българският лев в края на миналия век. Според българския закон една кандидатура е окончателна едва когато легитимно представящите партията или съответната коалиция регистрират съответната кандидатура в ЦИК. Което с БСП вероятно ще се случи след средата на месеца, а може и по-късно – в последния ден за регистрация например!

На БСП и сие им предстои много мислене – трябва да изберат име за вице! След като ГЕРБ решиха внезапно да изпълнят със съдържание този пост и да направят своя вицепрезидент важна фигура в предизборната надпревара, червените изведнъж се сдобиха с голям проблем! За тях този институционален пост винаги е бил празен откъм съдържание. На бас, че 90% от българите дори не знаят името на вицепрезидента от последните 10 години! Сигурно очакваха ГЕРБ да издигне представителна фигура с добро реноме, срещу която те да изправят някоя от вечно бръщолевещите сиамски близначки Мая Манолова и Корнелия Нинова. Но сега този сценарий е невъзможен и БСП са в цайтнот. Но, дето се вика, вицето е бял (или по-скоро червен) кахър!

Има нещо гнило на Позитано и това не са само няколкото дузини болни червени мозъци. Вонята се носи от пресцентъра на БСП, който от юли насам упорито и настойчиво наричаше в изявленията си Калфин единствено ‘евродепутат’ и ‘ръководител на делегацията на българските депутати в групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП’. Последното да се чете като ‘старши на българските червени тикви в Европа’. Но днес – о, чудо! Калфин вече е наречен ‘кандидат на БСП за президент’, което е важна стъпка напред, но той би трябвало да е и кандидат на КБ (Коалиция за България), който формат подкрепи Калфин още в средата на август. Но аз продължавам да не вярвам, че Калфин ще е кандидатът на левите ’’’прогресивни’’’ сили. Не, че не ми се иска да е именно той! Напротив, напротив (както казва поетът)! Той е идеалният губещ кандидат! Проблемът за БСП е, че не е достатъчно губещ! Тоест, както и да го въртят и сучат социолозите, ако щат само водолазите и ловците на листни въшки да анкетират, Калфин накрая пак ще бие Кунева и ще иде на втори тур срещу Плевнелиев, където ще го наврат на кучето в ауспуха.

За БСП беше най-лесно да сменят Калфин с Янаки Стоилов, примерно, поради ‘лични причини’, ‘внезапно заболяване’ или нещо подобно. В най-радикалния сценарий отвличат евро-щерката на Калфин в Брюксел и го принуждават да се откаже от изборите. Проблем обаче левите имат и с Янаки! И той е избираем повече от Кунева, защото се ползва с добро име вляво, твърдо червеният електорат го харесва и ще го подкрепи, а и партиите вляво от БСП ще застанат твърдо зад него (в България все още има 2-3% убедени комунисти). Ако успеят да ‘откажат’ Калфин по някакъв начин, Янаки е този, който да получи мандата за кандидат-президент на левите. Пак греда, както се вика!

Защото заветната цел на левите е на балотаж да иде Кунева, а не Калфин или друг червен! Кунева си е 90% червен кадър и на балотажите за кметове на общини и кметства участието ъ на мястото на Калфин няма да се отрази негативно за БСП. Дори подобна ситуация би им помогнала в балотажи срещу десни (не-ГЕРБ) кандидати. А и НДСВ ще спечели 2-3 балотажа в повече. А президентски балотаж Кунева – Плевнелиев не е предварително решен на 100% (а само на 99%). Което е неизмеримо по-голям шанс за успех, сравнен с този на Калфин или друг ляв (правейки уговорката, че Кунева уж не е лява).

Явно на БСП им увря главата, че всякакви вътрешни смени на Калфин с Янаки са безпредметни и вече го титулуват ‘кандидат-президент на БСП’ в прав текст. Но остава вариантът кандидатът да бъде сменен по друг начин! Говоря разбира се за двата хипотетични сценария на оттегляне!

Сценарий първи: ‘Болен здрав носи’. Тук залагаме на доброволно или още по-добре – зороволно оттегляне на Калфин по време на кандидат президентската кампания след успешна регистрация в ЦИК. Вариантите – инфаркт, тежка болест или най-радикалният – отвличане на евро-щерката и изнудване на Калфин да се откаже. И без друго съпругата на Калфин харесва статутът на евро-милионерка и съпруга на евродепутат и не иска да си разваля рахата, като се върне в България и стане публична личност. И щерката харесва Брюксел повече от София! Изобщо, те са си евро-емигранти на наша издръжка, що да си развалят кефа? Дето се вика, може съпругата да отвлече щерката, да я заключи в спалнята и да изнуди мъжа си да напусне изборите. Важното е, ако Калфин се оттегли, да не изглежда нагласено или абдикиране от отговорност!

Сценарий две: ‘Тия гадни копелета!’ Тук вече разчитаме на процедурни номера. Ама от най-майсторските – БСП да си ги спретне, но да обвини успешно ГЕРБ. Варианти много – да се окаже, че Калфин не отговаря на изискванията за президент – не е роден в България (а в Антигуа и Барбуда), не е живял последните 5 години преобладаващо в България (а в Брюксел), има двойно гражданство (Венецуела го е направила почетен гражданин заради заслуги към Социнтерна) или друга някаква простотия, за която БСП добре знаят, но я крият. И която ще бъде извадена в края на месеца – достатъчно късно, за да няма време за регистриране на нов кандидат и достатъчно рано, за да припознаят левите успешно Кунева като свой алтернативен кандидат. Но има и още един вариант, който вече е висш пилотаж. Черешката на тортата, както се казва! Тук се налага всичко да се прави много внимателно. Първо, трябва изборът за вице на Калфин да протече под формата на отворен дебат и да се позабави до 15-ти септември поне. После да мине няколкодневен процес на стиковане с присъдружните партии. И регистрацията на самата кандидат-президентска двойка да влезе в ЦИК чак на 21-ви или на 22-ри септември. И там, подобно на случките с десните кандидат-кметове в Плевен и Монтана, да стане гаф с някой подпис или нещо друго. Например да се окаже, че БСП не е приело легитимно решение да подкрепи Калфин и вицето Х или нещо друго, което да остави Калфин без регистрация. Жалко, че ‘Коалиция за България’ изглежда не е регистрирана за участие в изборите за президент и вицепрезидент. Такива простори за гаф се отваряха тогава. Представете си само, че при внасянето на документите на Калфин се окаже, че ПП ‘Европейска сигурност и интеграция’ (има така партия в състава на КБ) е взела решение да подкрепи Кулфин и прецаква всичко с една умело допусната правописна грешка. И тук спокойно хем обвиняваме ЦИК, че не дава още хиляда и една нощи на КБ да оправи гафа, хем и ГЕРБ, че са подкупили въпросната никому неизвестна партия да направи гафа нарочно. Бинго! Репресират БСП, правят се процедурни хватки, печелят се служебно изборите и прочее, и прочее смешен плач.

Естествено изтеглянето на БСП от изборите за президент крие няколко особено приятни за тях опасности! На първо място – ГЕРБ да бият на първи тур за президент (въпреки че не искат)! Гадни гнусни манипулатори и служебни победители! Но БСП не е губеща в ситуацията, защото не е участвала. А и това ще даде на БСП 30 общини повече на балотаж, а може би и дори 2 областни града над очакваното. Как да не ти е приятно да си мечтаеш за подобно стечение на обстоятелствата?!?

 

Убеден съм, че БСП ще измъдри нещо, за да не иде на балотаж! Дали ще успеят да направят нещо от гореописания напушен сценарий, не знам! Силно се надявам, да не се окаже, че съм напушен пророк!




Гласувай:
6



1. cecka1504 - Да не би Пешо да се е напушил, че копа ...
07.09.2011 11:57
Да не би Пешо да се е напушил, че копа домати по това време :)
По темата ти ще замълча, сори :)))
цитирай
2. locke - Знам ли, то в неговия двор кво ли няма!
07.09.2011 12:55
Копър има, джоджен има, може и див коноп да е бучнал нейде ;)
цитирай
3. ok3223 - Какви ги дрънкаш бе.
08.09.2011 05:38
Дъра-дъра 100 чадъра.
Глупости на търкалета.

Като не можеш и си бос.
Главата е кратуна празна.
И си като Воко прост
не мели, като воденица празна.
цитирай
4. locke - Как да те коментирам?
08.09.2011 09:31
След като имаш толкова 'богата' лексика, че единствената рима, която можеш да измислиш на 'празна' е пак 'празна'! Евала, другарю!

В твоя чест една рима:

Твоята кратуна празна
и муцуна красна, мазна,
и видът ти гурелив,
карат ме да съм щастлив!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1119646
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив