Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2011 19:16 - Осиновените кметове – нож с две остриета!
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 1346 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Политическото номадство в България е стара практика. Веднага се сещам за Янчулев, който смени дузина партии, преди да се оттегли от политиката. Не, че той е измислил номадството. Не знам дали по време на Първото и Второто българско царства прабългарските боили и средновековните боляри са го правели, но по време на Третото българско царство масово са се наблюдавали номади. Казвам Кимон Георгиев и спирам...

През годините на демокрация сините бяха царе на номадството. Едно, че се мравчеха, люспеха, кинжалеха и прочее, но и се преориентираха масово в червено, жълто, лилаво и в цвят гербер. Най-шавливи бяха зелените и оранжевите. А патриотичните организации и сега никой е знае къде точно в спектъра стоят. Но номадството беше ограничено главно до законодателната и отчасти изпълнителната власт. Местната остана почти незасегната. Вярно, че по места ДПС изнудваха чиновници от средния и висшия ешелон да станат симпатизанти на Доган под заплаха да бъдат уволнени. Но при кметовете обичайното беше да станат от партийни кадри независими кандидати. Този политически сезон модата е кметове по места да пристават на управляващата партия с цел да останат на постовете си. Че банката кадри на ГЕРБ все още не струва, е ясно. Че маса кметове си треперят за топлите столове и са готови на всичко, за да останат в тях, също е ясно. Но не ми е ясно с какъв акъл се осиновяват част от тези кметове?

Някои от сирачетата, припознати от ГЕРБ, имат толкова скелети в гардеробите, че и с ТИМ, пардон с ТИР, не могат да ги извозят. Варненското сираче Кирил Йорданов например. Осиновявано и захвърляно от този и онзи, сега приплака на Бойко и той го взе под крилото си. Мога да намеря поне десет причини за това събитие, но нито една от тях не е достойна за уважение. И единствено мога да се благодаря на факта, че не съм жител на морската столица, защото щях да се изправя пред голяма морална дилема. Но пък имам приятели там и хич не им е лесно. И все пак – във Варна ГЕРБ нямаше друг път към победата.

Изобщо не разбирам обаче мотивите на ГЕРБ да осиновява наред сиротни кметове, при положение, че в техните общини може да победи и със собствен кандидат. Наистина, разходите по кампания на ново лице са по-големи, налагането и победата са по-трудни и не 100% сигурни, но не е ли моралният облик на партията по важен от 2-3 общини в национален мащаб? Освен това, сума ти сирачета се оказаха замесени в незаконни дейности.

За да не бъда голословен – един пример! Кметът на Земен, Пернишко, Димитър Сотиров, беше обвинен преди дни от Областната прокуратура за причинени вреди на общината от 200 000 лева поради очеизвадно корупционна практика. Същият е кмет от миналото хилядолетие и се кандидатира за нов мандат от името на ГЕРБ. А всъщност е един от учредителите на СДС в областта и е три мандата син и коалиционно син кмет. Община Земен обаче определено не е синя община. Кандидатурата на Сотиров като независим не е ясно дали щеше да го изкара дори до балотаж. Най-вероятно там щеше да има класически сблъсък ГЕРБ -  БСП. Ако обаче ГЕРБ не бяха хванали бързата писта, а бяха извадили ново лице за свой кандидат...

След 20 години демокрация и няколкостотин партии, появили се на политическата сцена, е лесно да повярваме, че трудно се намират кадърни хора, нечленували в някоя от партиите. И все пак за най-важните постове в държавата – кметове, министри, парламентаристи, областни управители и прочее (общо под 1000 човека), не би трябвало да е толкова трудно да се намерят хора без политическо минало и с доказани качества! А ако не могат да бъдат намерени, значи младата партия страда от лошо управление в областта на човешките ресурси. Засега средното ниво на кметовете, издигнати от ГЕРБ, с редки изключения, заслужава едва оценка добър (4) по шестобалната система. Което не е похвално...




Гласувай:
4



1. 4aiotgluhar4e - Много меко, бих казала гальовно ми ...
22.08.2011 22:52
Много меко, бих казала гальовно ми звучи този термин "номадство". Да си номад никак не е лесно, защото полагаш усилия, бориш се с природата, нямаш дом и установени алгоритми в живота си. Нашите юнаци са си чисти ренегати. На мен ми приличат на най-обикновени прасета. За тях няма значение кой ще им пълни коритото, важното е някой да сипва.
Без да съм фен на премиера и с ясното съзнание, че беше неточно цитиран от пресата, все пак си мисля, че има нещо вярно в приказката за некачествения материал. Щото сериозните емигрираха, тук останахме само авантюристите :)))
цитирай
2. locke - Чайче, чайче :)
22.08.2011 23:04
Ти защо си мислиш, че на нашите номади им е лесно. Трябва да видят накъде духа вятъра, да видят дали ще им пламне колибката, пък сетне да преценят къде да преместят стана си и дали да вземат със себе си добитъка :)
А и ренегатите служат за пари, нашите номади плащат пари, за да служат, от което сами да направят пари :)
А както казах в един коментар на предния си пост - не всички читави са избягали, просто си бачкат и не се мотаят около коритото с помията :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1119845
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив