Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2011 19:01 - 170 младежи на БСП отиват в ГЕРБ!
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 2396 Коментари: 6 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

И това е само в две общини – Гърмен и Гоце Делчев. А в България има 264!

Спомням си, как през 2005-та година десетки червени избиратели писаха в сайта на БСП, колко разочаровани се чувстват от братската прегръдка с ДПС, инспирирана от Гоце. Модераторите бяха се залисали за два-три дни и се бяха събрали няколкостотин коментара, преди да бъдат изтрити и да бъдат оставени само тези, хвалещи съюза. Хората просто не можеха да повярват, че техните гласове отиват за правителство на Доган. Ако си спомняте, в предишни постове споменах, че за БСП и ДПС спасението от разгром на тези избори е във взаимната подкрепа на кандидатите, дори общи листи по места (БСП вече го е правила този трик с НДСВ и с леви партии). Явно някой вляво не си е взел поука от загубите на избиратели след брака с Доган и продължава да повтаря и потретва грешката.

Знаейки, че в община Гърмен нямат шанс да спечелят изборите за кмет, БСП се отказаха да издигат такъв и подкрепиха директно, още за първи тур, небезизвестния Ахмед Башев (ДПС ще им върне жеста на други места). Резултатът? Младежката организация на БСП в общината си хвърлиха партийните книжки и ще подадат молби за членство в ГЕРБ. Покрай тях крак повлекли и младежите от общинската организация в Гоце Делчев. Та общо 170 човека... Начело с лидера на младежката организация.

Далеч съм от мисълта, че всичко при този трансфер е честно и почтено, макар и да познавам много честни членове и симпатизанти на БСП (дядо ми беше партиец, а по-честен човек от него не познавах, лека му пръст). БСП излязоха с твърдение, че младежкият им лидер е изнудван и рекетиран от ГЕРБ със заплахи за бизнес-тормоз. Самият лидер обяви, че той и групата около него напускат заради дългогодишната политика на БСП да се мълчи пред Башев и да се действа винаги с него. От трето място пък се чу, че ще намаже добър обществен пост или дори ще е издигнат за кандидат-кмет от ГЕРБ. Важното е друго...

В община Гърмен ДПС има огромно надмощие и ако Ахмед Башев бъде подкрепен от ДПС, проблеми с преизбирането няма да има. Традиционно обаче в тази община има много независими кандидати за общински съветници и по тях се разпиляват няколко хиляди гласа. БСП през 2007-ма е спечелила 652 гласа в общината и е имала 4 съветници. През 2009-та броят гласове е паднал на 508. Като отчетем сегашното напускане, може да се очаква наесен столетницата да спечели между 350 и 400 гласа и да няма нито един общински съветник, защото със сигурност няма да покрие минималната квота от около 550 гласа. Същото важи и за останалите малки партии, ако не бъде създаден широк десен алианс. ГЕРБ през 2007-ма е получила само 370 гласа и е останала без съветник – ролята, която сега ще заеме БСП. През 2009-та гласовете са станали 1687. Може да се очаква тази есен да получи 1800. Поради странната ситуация с независимите кандидати е логически обосновано да допуснем, че ДПС ще има под 2000 гласа (през 2007-ма гласовете са били 1936). При добро стечение на ситуацията – независим съветник, съветници от дясна коалиция или комбинация от двете, ДПС може и да няма мнозинство в общинския съвет и ГЕРБ ще има поне частичен контрол върху управлението на общината. Не знам какви дрязги има между българските партии в тази община, но това е уникален шанс да действат заедно и да се отърват от тоталната хегемония на ДПС и терор над българското малцинство. Костов може и да плюе Бойко, но на местно ниво следизборно обединение на сините и ГЕРБ може да е равно на мнозинство в общинския съвет. Дано!

В Гоце Делчев също има сериозен шанс дружбата между БСП и ДПС да не бъде достатъчно силна за победа на първи тур, както преди 4 години, и кметският пост е възможно да бъде решен с балотаж. Кандидатът там обаче е издиган традиционно от БСП с неявната подкрепа на ДПС. Избирателите на последната едва ли ще гласуват също толкова ентусиазирано за чужд кандидат на втори тур, при положение, че вече са гласували и избрали съветници за партията си и че нямат участник в евентуалния президентски балотаж. Освен това може да се очаква всички да се обединят срещу кандидата на БСП и ДПС и да се отвори шанс за победа на ГЕРБ не само в надпреварата за общински съветници, но и в тази за кметското място.

 

Към края на август, когато бъдат окончателно обявени кандидатурите за общински кметове на всички основни партии, ще стартирам проект, следящ динамично шансовете за победа на отделните партии във всяка община.




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hatanasov - За това имаше и песен...
23.07.2011 22:02
Елате хиляди младежи...
цитирай
2. locke - Ей, разсмя ме...
23.07.2011 22:11
hatanasov написа:
Елате хиляди младежи...

В такъв тъжен ден най-сетне нещо весело...
те не са баш младежи... сега това понятие е толкова разтеглено, че и аз се броя младеж по повечето партийни стандарти...
а и не е като да ги канят да прокарват Хаинбоаз.
Странно е БСП да угодничи на ДПС след като изсели българските турци преди 22 години... още по-странно е помаците и турците от онези села да гласуват по команда за БСП кметове и президент. Силно се надявам толерантната етническа политика на това правителство да отвори етносите към всички партии, а не да ги държи вързани за ДПС.
цитирай
3. morko - Знаейки, че в община Доспат няма как ...
24.07.2011 12:26
Знаейки ,че в община Доспат няма как да спечелят ,ГЕРБ директно си присвоиха и издигнаха като свой кандидат сегашния кмет ,който естествено на предните избори беше кандидат на ДПС.Според хората от Гърмен ,напусналия БСП се е разсърдил ,че няма да бъде издигнат за кандидат-кмет от БСП и затова е напуснал.Стимул за напускането му също е обещанието от ГЕРБ ,че ще бъде назначен за Директор на Горското стопанство ,а също така и заплахата от управляващите ,че ще му съсипят бизнеса ако не го направи.Но това е според местните хора,но те не ги разбират нещата като софиянци.лично аз не намирам нищо радостно в това ,че далавераджии се стичат масово в ГЕРБ.ВСъщност там 94% са такива-минали през всички партии и най-вече бивши членове на БСП-Честито
цитирай
4. locke - Брей, как точно цитираш партийната линия!
24.07.2011 12:34
morko написа:
Знаейки ,че в община Доспат няма как да спечелят ,ГЕРБ директно си присвоиха и издигнаха като свой кандидат сегашния кмет ,който естествено на предните избори беше кандидат на ДПС.Според хората от Гърмен ,напусналия БСП се е разсърдил ,че няма да бъде издигнат за кандидат-кмет от БСП и затова е напуснал.Стимул за напускането му също е обещанието от ГЕРБ ,че ще бъде назначен за Директор на Горското стопанство ,а също така и заплахата от управляващите ,че ще му съсипят бизнеса ако не го направи.Но това е според местните хора,но те не ги разбират нещата като софиянци.лично аз не намирам нищо радостно в това ,че далавераджии се стичат масово в ГЕРБ.ВСъщност там 94% са такива-минали през всички партии и най-вече бивши членове на БСП-Честито

От всички посочени от мен възможни причини само лизането подметките на башев пропусна, вероятно защото Партията-майка го е забранила.
И аз да съм млад партиен кадър и в моята община партията ми да си даде гъза на ДПС (към другите с извинение, към теб - без, ти не се извиняваш) и при това без дори да издига свой кандидат, и аз ще си вдигна чуковете и ще ида някъде, където имам перспективи.
А за турците, които отиват при ГЕРБ те е яд, разбираемо. Доган изпуска кокала все повече и повече. Като почнеш от яд и нефт да пикаеш, обади се - ще те уредя да работиш петролен кладенцец в Лукойл.
цитирай
5. hatanasov - Не винаги...
25.07.2011 01:05
в Доспат ДПС и БСП са печелили. СДС печелеха изборите в района на Доспат през 1997 г.
цитирай
6. locke - Да, но сегашният и бъдещ кмет Пържанов...
25.07.2011 01:20
... не спечели през 2007-ма само с гласовете на ДПС. Определят го като успешен, а лично аз адмирирам всеки помак или етнически турчин, който се отърси от оковите на ДПС. В момента се наблюдава процес, обратен на този, който започна през 2001-ва в посока ДПС. Корпоративният вот, по-рано зависим от тях, ще се оттегли, а по-смелите хора ще потърсят закрилата на ГЕРБ и други партии (БСП я изключвам, защото с ДПС са като двуликия Янус). Доспат е само една от общините, които ДПС вече отписаха... ще има още доста такива, може би не само 6 или 7, както се надяват ДПС! Дано в щаба на ГЕРБ и други виждат възможностите за политическо инжинерство, които аз съзирам... Подходящи независими кандидати за общински съветници могат да осигурят мнозинство за ГЕРБ дори в общините, в които не успеят да спечелят кметските места! Ще стискаме плаци!

П.П. Избирателите на ДПС потенциално са леви избиратели, така че мястото им е по-скоро в левите, ляво-центристките и центристките партии. Най-логично е да бъдат част от социалдемократическа формация. Доколкото обаче такава ще се появи едва след изборите при разпада на БСП и ще е оформена отново около Станишев и сие, по-скоро бих казал, че ДПС като партия ще се стопи до 1%, а привържениците й ще се насочат към лявото крило на БСП около Янаки Стоилов, което очаквам да се превърне в класическа социалистическа партия, страняща от ДПС, и към ГЕРБ, като най-близко стояща до центъра голяма партия. НДСВ също би имала потенциал да привлече тези избиратели, но 8-годишната прегръдка с Доган ги поставя в невъзможност да извлекат ползи от тези процеси.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1110680
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив