Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2009 15:32 - Избори 2009 – прогнози и диагнози!
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 2802 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2009 17:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Писна ми да слушам куцо и сакато да прави прогнози. Не, че има лошо, ама бива ли така? Не видях никой да прави прогнози на база очаквани резултати. Напротив – всички работят на база резултатите от изборите за ЕП, без да въвеждат каквито и да е коригиращи фактори. Да не говорим, че няма и 5 човека, които да разбират в детайли системата на Хеър – Нимайер. И прочее, и прочее...

Хората не са просто цифри, няма как да ги прелееш от една схема в друга без изменения. А такива ще има, и то големи. И за съжаление на електората тези изменения не вещаят нищо друго освен нови избори наесен.

Моята прогноза е основана на изборната динамика, психологическите нагласи и цялостните партийни стратегии.

Да почнем с изборната динамика:

1.         ГЕРБ проспаха изборите за ЕП. Бойко беше куц. Партията не беше агресивна. Оставиха малките партии да се утвърдят като политически субекти, за да се гарантират срещу невъзможност за мнозинство в идващия парламент. На практика поведението на ГЕРБ зададе формата на следващия парламент. Как да обясним подобно поведение? Елементарно – ГЕРБ се стреми да създаде възходящ тренд на изборни резултати. Такъв тренд обаче би имал смисъл само ако целта е явяване на поне 3 поредни избора. Ерго, ГЕРБ искат нови избори наесен. И са в най-добра позиция за тези избори, с тенденция да постигнат резултат с поне 5% по-висок от очаквания сега. Ще отделя на ГЕРБ специален пост относно провежданата стратегия и реализирането ъ. За нас е важно, че ГЕРБ ще увеличат резултата си от ЕП с около 70% и ще постигнат малко над 28% от гласовете, определящи мандатите.

2.         БСП прави слята кампания. Посланията са еднакви. Кандидатите за ЕП бяха известни лица на партията. Твърдото ядро на партията обаче не беше мобилизирано на 100%. Проблема на БСП е, че партията все по-силно се свързва с Доган и търпи критики и отвън, и отвътре. При това подобни критики не подлежат на съответна контрареакция от самата БСП. Те са принудени да водят негативна кампания. Макар че спряха най-черните си послания, това ще се отрази зле на резултатите и БСП ще привлече сравнително малко периферни гласове. Все пак очаквам партията да увеличи избирателите си с над 35% и да постигне около 17.5% от валидните гласове. Тук несъмнено трябва да отчетем и влиянието на системата Хеър-Нимайер*.

3.         ДПС прави много силна кампания, основана най-вече на заплахите срещу партията и избирателите ъ, отправени от другите партии. Мобилизацията е много голяма. Целта на партията е евентуална коалиция, подобие на сегашната, плюс ЛИДЕР. Целта щеше да е напълно постижима, ако РЗС не беше се представила добре на изборите за ЕП. В случая обаче ГЕРБ, Сините, РЗС и Атака заедно държат блокиращо мнозинство. Много силен резултат за ДПС ще има ефект на Пирова победа при евентуални нови избори, особено ако е много близък до този на БСП. Все пак очаквам ДПС да получи малко под 13% от действителните гласове.

4.         Атака ще продължи да е четвърта сила, но макар че към момента прогнозният им резултат е около 11.5%, допускам, че в крайна сметка може да спадне с 1 пункт до 10.5%. Ако продължи анти-ДПС говоренето на другите партии, за много от избирателите на Атака ще стане ясно, че те друга тема всъщност нямат. Освен това партията се представи много силно на евроизборите, а в добавка на всички е ясно, че Атака е най-нежеланият коалиционен партньор (за разлика от приема им в Европарламента).

5.         Сините този път ще бият НДСВ, макар и с малко. Проблем е, че ще загубят част от твърдия електорат на СДС, който ще мигрира при РЗС. Същото важи и за немалка част от периферния електорат, който обаче ще мигрира в няколко посоки – ГЕРБ, РЗС, НДСВ. Неизбираемите места, дадени на коалиционните партньори, и глупавите споразумения за подкрепа с разни партии и партийки, допълнително ще окажат роля в провала, макар че той няма да бъде деклариран като такъв. Сините бяха превзети отвътре от хората на Костов и това демобилизира много от структурите. В няколко района обаче, системата Хеър-Нимайер ще доведе до изненадващи резултати за сините*. Прогнозни 8.3% за сините

6.         НДСВ ще затвърди резултата си от евроизборите. Положителната кампания, успешните лица, добрата работа по места и успешното ползване на ресурси ще им даде около 7.25%. Потенциален бонус ХН*.

7.         ЛИДЕР ще от стъпят малко от позициите си, но все пак ще привлекат около 5% и ще влязат в парламента. Потенциален бонус ХН*.

8.         РЗС смениха предизборното си мото, според мен успешно. Но най-добрия им ход беше привличането на ВМРО като коалиционен партньор. Това им гарантира влизане в парламента и изпреварване на ЛИДЕР. Очаквани 5.75% реални гласове. Потенциален бонус ХН*.

  

*Системата Хеър-Нимайер (ХН) има интересни разлики от системата Д’Онт. Веднъж присъден на някоя партия, мандат може да бъде отнет само ако е частичен, при това много частичен. Очаквам един пропорционален мандат тези избори да тежи около 17 800 гласа. При ХН избирателните райони след първоначалното разпределение на мандатите по партии се разделят на три вида – точни, преситени и непълни. Точен район е например Шумен – 5 мандата, ясно разпределени между ДПС(2), БСП, ГЕРБ и Атака. Преситен район е Пазарджик – 8 мандата, като има заявки за поне 9, ако не и 10. ХН казва, че една или две от малките партии ще изгорят и останат без депутат от района. Борбата между съответните водачи ще е люта и всякакви средства ще са разрешени. В големи количества... В Пазарджик 1850 гласа бяха купени от ДПС в циганските махали. За продан има още поне 5 000 ромски гласа в самия град, плюс поне 2 000 в съседните села. В целия избирателен район гласовете за продан са между 10 и 15 000. А четирите малки партии (НДСВ, Сините, ЛИДЕР, РЗС) имат по 8000 гласа плюс-минус 500. Няма да е учудващо, ако крайният резултат е по над 10 000 гласа за всяка от тях. И пак двете с най-слаб резултат няма да имат депутат. Такива преситени райони са много – Варна, Бургас, София, Русе, Плевен, Пловдив, Хасково и, разбира се, Кърджали. В непълните райони – Видин, Враца, Монтана, Габрово и прочее, при първото раздаване ще останат незаети по 1 или дори 2 места. Странното е, че макар за тях принципно да има фаворити, всичко зависи от другите райони, така че местните резултати на партиите няма да имат значение. Разпределението в преситените райони може да доведе до получаването на депутат или дори два само срещу 2-3 000 гласа. Като цяло обаче системата има негативен ефект – имената на 180 от депутатите са вече известни. В много райони местните партии ще са демотивирани да гласуват – БСП в Кърджали например, Атака в Силистра, ДПС в Стара Загора, НДСВ в Шумен. Все пак трябва да се отчете, че вътре в партиите ще има борба между районите на ръба да получат депутат при първоначалното разпределение, както и вече спомената борба между малките партии в преситените райони. Системата ХН ще ощети най-силно БСП – при очаквани 37 пропорционални депутати, интрига няма при нито един. При това, ако вкарат 38, интригата пак е само между два района. При ГЕРБ поради по-голямата динамика, има интрига поне в 10 района, макар и по-слаба. Освен това е ясно, че невлезлите втори и трети от листите ще получат добри постове в държавната администрация и фирми.

 

За мажоритарните избори е ясно едно – БСП ще е големият губещ с максимум 6 депутата. ДПС ще има вероятно 5, а ГЕРБ – 20-22.

 

 

ГЕРБ ще има общо над 80 депутата, което обаче няма да им позволи да съставят трипартийна коалиция... Очакваме нови избори наесен!

 




Гласувай:
0



1. haralanov - Избори наесен няма да има!
25.06.2009 17:08
ГЕРБ и БСП ще управляват заедно България,най-вероятно и с помощта на Доган.В този случай ще имаме така лелеяното ,,стабилно парламентарно мнозинство,,!
цитирай
2. locke - Глупости на търкалета!
25.06.2009 17:23
ГЕРБ има потенциал да е във властта поне 2 мандата и да спечели президентския пост. Да се коалира с БСП - за чий? За някакви 5-6 министерски поста и милиони гневни избиратели?
цитирай
3. haralanov - След един месец...
25.06.2009 17:52
Ще разберем кой от нас е говорил ,,глупости на търкалена,,!Дано ти да си правият!Лично бих ти се Извинил!Но ако аз съм прав..?Герб ще повторят номерът на НДСВ отпреди Четири години!Запомни го!
цитирай
4. locke - Ще почакаме, ще видим...
25.06.2009 17:57
Само едно забравяш - НДСВ не спечелиха предните избори и трябваше да влязат в коалицията, иначе БНС щеше да се намъкне вместо тях.
цитирай
5. sparhawk - Според мен е малко
26.06.2009 12:12
одиозно непрекъснато да се натрапва, че ГЕРБ ще се коалира с БСП и Доган, само и само да се печелят гласове за СК - защото според мен затова са постовете на haralanov. Но ще поживеем, ще видим - Добри Божилов прогнозира коалиция между ГЕРБ, БСП и НДСВ и това вече звучи по-реалистично.
Иначе прогнозата на locke е много хубава. Участвай в играта на "Капитал", dude. Има готини награди.
цитирай
6. locke - Ястребе, участвам :)
28.06.2009 13:36
Преди 4 години спечелих играта на дир.бг, смятам да спечеля и тази сега :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1119732
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив