Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2008 16:02 - Клинтън и Обама – игра за двама!
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 1700 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 15.03.2008 16:15


Много хора в България си мислят, че САЩ са твърде далеч от малката ни страна и политическите процеси там имат малко, ако не и никакво значение за нас... Е, с това политическо есе смятам да сложа началото на поредица от статии, с които да докажа обратното. И се надявам, че когато дойде ноември мнозинството българи ще знае какво става в Америка и кой е най-добрият възможен избор за България.

Накратко, на всеки 4 години в САЩ се провеждат президентски избори. Следващите се падат на 5 ноември тази година. Буш младши приключва втория си мандат и няма право да се кандидатира отново. Така че на сцената ще има двама нови големи играчи и половин дузина по-малки, които ще решат големия спор за Белия дом. От двамата големи единият е вече ясен – за републиканците в коридор 4 ще бяга сенатор Джон Маккейн. В 5-ти коридор големият съперник е още неясен. Демократите за съжаление още не могат да изберат между сенаторите Хилари Клинтън и Барак Обама. Е, труден е изборът между такива уникални състезатели. Имаме шанс да видим в овалния кабинет първата жена президент или първия афро-американец президент на САЩ.

Някой казваше, че журналистите трябва да са безпристрастни и да представят само фактите. Ха! Кой харесва голите и сухи факти, лишени от капка емоция?! При мен няма как да ви се случи, така че, ако търсите само голи факти, четете друг блог! Да, именно, това е блог и аз съм блогър, а не журналист! Не съм бил, не съм и няма да бъда неутрален!!!

Не, че вярвам на Обама 100%. В политиката и 50% доверие са много и аз горе-долу толкова вярвам в неговите думи и дела. Проблемът е, че на Клинтън и 1% не вярвам. Даже и 0.5% не вярвам! Не защото е жена на Бил, а защото е много по-лоша от него. И защото е най-големият поддръжник на Джордж Буш. Кампанията ъ за номинация на Демократическата партия, ако бъде доведена докрай, ще гарантира загуба за партията на изборите и нови 4 или 8 години политика тип ‘Буш’. Ако спечели номинацията – това ще е пирова победа. Малко прилича на ситуацията с българските демократи, особено с един демократ, дето мълчи като риба и мъти с опашка водите на всички в десницата. Нали се сещате как десните не вкараха човек в европарламента, как ги няма вече в две поредни правителства и, ако зависи от него, няма да ги има и в следващото. Да не споменавам в колко общински съвета няма нито един ‘демократ’ – сещам се веднага за Враца например! Та Хилари Клинтън е американският Костов. Само дето е 10 пъти по-зла!!! И както Костов никой не може да го убеди да се махне от политиката и да разчисти път за свежа и нова десница, така и нея не могат да я спрат в борбата да стане първата жена, номинирана за президент от големите партии.

Честно да ви кажа, дори да имаше шанс да спечели изборите, пак не бих подкрепил Клинтън. Заради политиката ъ преди всичко. Демократите в САЩ са всъщност лявата партия там – еквивалента на българските социалисти. Клинтън е хардлайнер и най-верните ъ избиратели са възрастните бели жени с малки доходи – американските ‘червени бабички’ (и бездруго в Америка червеното е за демократите). Ще кажете, че американските социалисти хич нямат общо с българските. Прави сте, нямат!!! Ама нищо общо! И е абсолютно случайно, че Клинтън се кани като първа и най-важна реформа да създаде американска здравна каса и задължително ‘доброволно’ здравно осигуряване (трябва да спомена все пак, че при една от последните редакции на Закона за здравното осигуряване, идиотизмът ‘доброволно и задължително’ отпадна като текст). Силно препоръчвам на Клинтън да си вземе експерт по здравни политики от България – 100% той ще може да обясни на хората защо дават луди пари за нищо! И даже да обясни защо да вдигнат здравната вноска на 9% или за по-кръгло и удобно – 10%, че да не се тормозят със смятане (последните проучвания показват, че американчетата са уникално зле по математика). За сведение – Обама казва, че според него важно е цената на здравите услуги да се понижи, така че повече хора да решат да се осигуряват здравно. Социално-либерален тип, нищо чудно, че привлича центристите, образованите и младите хора. Ще кажете, той и Доган е социално-либерален. И веднага ще се заговори за интереси, обръчи от фирми и комисионни. За да ви изненадам обаче, ще ви кажа, че огромна част от парите на Хилари идват именно от лобистки кръгове и големи компании, докато Обама не е взел и цент от тях. Не е светец, вярно, но е порядъчен човек, а всеки порядъчен човек е по-добър от хибрид Станишев-Доган. Утре ще ви разкажа повече, а днес си помислете – вие кого бихте избрали?

П.П. В леката атлетика в 4-ти и 5-ти коридор се състезават най-добрите в пистовите дисциплини.



Тагове:   игра,


Гласувай:
0



1. venercheto - о, ще се радвам
20.03.2008 06:11
да прочета поредицата от статии за доказателство, но честно бейб, едва ли някои информиран човек се съмнява в решаващата роля на изборите в Щатите.
Те СА Световен Лидер (World Leader), както го е заявявал Бил неведнъж, и каквото стане там, ще се отрази на всички ни. Ако някой и малко се съмнява в механизма, нека погледне какво е приемано в Щатите като закон, и какво, малко след това, в Европа. Особено от Bush насам- но и преди това.

Аз лично съм за Рон Пол- въпреки че се води републиканец- но няма шанс, горкичкия. Като много хубави и добри неща в тоя свят..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1110749
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив