Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2007 12:45 - Шумният провал на тихата дипломация
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 2350 Коментари: 10 Гласове:
0



‘Не искахме милост, а справедливост!’ В тази реплика на д-р Здравко Георгиев се крие цялата трагедия. Защото последните 2 години България не търсеше справедливост. Търсеше единствено връщане на медиците ни в България. Справка – премиера Станишев!

В крайна сметка какво стана?! България плати неясно каква 9 цифрена сума! Неясно каква, защото Станишев го е страх да каже колко сме платили за едното нищо! Нищо по-лесно от това да смениш смъртните присъди с доживотен затвор в Либия! Защото дори прибирането в България не е гарантирано. Вчера вече описах механизма, по който медиците ни могат да бъдат държани под официален претекст в Либия още дълги години. Забравих само едно – има още родители на болни и починали деца, които не са подписали споразумението с фонда ‘Бенгази’, част от тях дори водят съдебни искове против медиците. Технически, това е още една причина медиците да не бъдат върнати – срещу тях освен делата за клевета има и висящи граждански искове. Оказа се, че и междуправителствената спогодба не третира и казус на депортиране в случай на доживотна присъда. С две думи – много зле! С една – хептен!

Аз на това му вика провал!!! Голям, грандиозен, ужасен провал! Провал на президента, правителството, премиера и външния министър! Шумен провал на тихата дипломация!!! Когато Паси беше външен министър, нещата бавно се задвижиха, но тогава се говореше за невинност, а не за милост; за помощ на болните, а не за колосални премии на роднините; за наистина тиха дипломация!

Европа ликува – постигна успех! САЩ също си приписват заслуги – всъщност те се споразумяха с Кадафи още преди седмица за тази промяна в присъдите! Повече няма да натискат, каквото и да говорят, дори вече откриха посолство в Либия, а нямаха такова от няколко десетилетия. Лондон няма да пусне атентаторът от Локърби заради нашите медици, а за Кадафи това е основната цел сега. Има дълго да чакаме! Много дълго! Години...

Ние поискахме справедливост!

Правителството плати за милост, която ни се дава с половин уста. Дава ни се частично, дава ни се незнайно кога, дава ни се в едно с дамга на убийци!

Грешно е да търпим! Грях е да сме безучастни!

Затова призовавам с ясното съзнание какво точно искам:

 

АКО МЕДИЦИТЕ НИ НЕ БЪДАТ ТРАНСФЕРИРАНИ В БЪЛГАРИЯ ДО ЕДИН МЕСЕЦ, ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА!

И ДА СЕ ПОТЪРСИ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕКАДЪРНОСТТА И ПОХАРЧЕНИТЕ НАХАЛОСТ СУМИ!



Тагове:   дипломация,


Гласувай:
0



1. potrebitelskoime - да ти кажа баце
18.07.2007 14:47
разбирам вълнението ти, но какво би направил ти, ако имаше властта на министър-председател или президент? кажи какво е верния път, който ще изведе медиците ни от тази драма? редно е след като заклеймяваш даден подход като погрешен, да дадеш и вярното решение :)
единствената грешка според мен е изплащането на тези суми, които са нещо като признание във вината на сънародниците ни.
иначе аз подкрепям мнението на Сидеров за твърдата ръка в този случай - око за око. има достатъчно уважаважани либийски граждани в страната ни, които можеха да последват съдбата на медиците ни и след това да бъда разменени според законите на дипломацията, но всичко е вече минало...
цитирай
2. locke - Вчера това предложих!
18.07.2007 15:47
С арестите на либийци тук - прочети ми поста при ламята Стефка!
А иначе - бих изискал всички държави от ЕС да си прекъснат дипломатическите отношения с Либия и да им блокират сметките, в противен случай България да блокира техните сметки и да прекъсне отношения с тях...
цитирай
3. veras - locke
18.07.2007 16:31
Не съм съгласна за арестите на либийци тук - какво са виновно те за безумните действия на Джамахирията?
Но виж за останалото...
цитирай
4. potrebitelskoime - това вече е друго нещо!
18.07.2007 16:32
тук мога да ти стисна ръката :)
просто са много разхвърляни темите ви и не мога да следя всичко...
цитирай
5. potrebitelskoime - само да допълня, че става дума
18.07.2007 16:41
за ръката на Лок, че ме изпревариха със един коментар :)))
и към Вера - държавата, това е народа, така че всеки граждани трябва да носи последствията от действията на управниците си, както е навсякъде по света!
цитирай
6. locke - Вера е права...
18.07.2007 18:59
Ако не беше една малка подробност - Либия поиска България като държава да признае вина в умишлено заразяване на 400 деца! Което значи, че според Либия държава и граждани са едно и също!!! Колкото и да е нелепо, арестуването на либийските граждани на наша и на ЕС територия беше един възможен агресивен подход... Лично аз предпочитам този с посолствата! Още преди години бях развил някъде 5 възможни агресивни стратегии... Но вече всичко е нахалост...
цитирай
7. breathe - Въпросът е от тук нататък, аз, ти, ...
18.07.2007 19:16
Въпросът е от тук нататък, аз, ти, Вера, potrebitelskoime, и още една камара народ, както в блоговете, така и извън тях, какво бихме могли да направим? Кажи ми какво? Да протестираме ли? Добре, ще протестираме. Да сваляме правителства ли? Добре, ще сваляме. Бих се включил във всяка форма на гражданска активност, стига да има такава. И? Кучетата си лаем, керванът си върви, но всичко в очите на който и друг да било - в Европа ли, в САЩ ли, в Русия ли - е вече наред! И?

Не държавата, запомнете това, а НИЕ оставаме сами в борбата си, до колкото може да се говори за такава.
цитирай
8. locke - Няма кой да ги оневини...
18.07.2007 19:24
Момента беше изпуснат и няма връщане!
НИЕ можем да покажем, че политиците не могат да си играят така със съдбата на 7 души и с честта на една нация! И да ги изритаме!!!
Доколкото ми е известно, няма механизъм за отхвърляне на присъдите... тоест за оневиняване!
цитирай
9. breathe - Мисля си, че покрай всичките емо...
18.07.2007 21:22
Мисля си, че покрай всичките емоции, забравихме за условията в родните затвори! Ако някой вярва, че тук ще е по-добре за нашите хора, хем е прав, хем не е. Прав е, защото ще са си отново в България, а не е прав, защото тук ще получат ужасно отношение от криминално проявените си съграждани.
цитирай
10. locke - Споко, Светлине!
18.07.2007 22:44
Те подлежат на амнистия, така че няма проблем, няма да лежат тук повече от няколко дни... Само да си дойдат!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1119445
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив