Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2007 09:38 - Антилопи срещу зебри?!? Свърши се...
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 1952 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

            Ражда ли се новият синдикализъм? Възможно ли е гилдиите най-сетне да получат представителство, каквото заслужават... След като 15 години синдикатите бяха партийни притурки, и правеха всичко друго, но не и да защитават интересите на членовете си...

            Последните няколко дни се забеляза как по места гилдиите започват да се самоорганизират. Отделни колективи започват протести и отправят свои искания. Някои синдикати са интегрирани в протестите, а други – заклеймени като безучастни и дори вредни. Учители казаха, че протестират и срещу един от синдикатите си... Видно е, че гилдиите най-сетне почват да търсят реално представителство, което да действа! Ще падат синдикални глави, но не това е най-важното! Най-важното е, че гилдиите започват да се сдружават отгоре надолу и да протестират заедно. Променя се говоренето. Ето днес чух един учител да казва, че той не възразява заплатите на транспортните работници да са 900 лева, той иска неговата заплата да е по-справедлива! Позитивно, силно, честно говорене. Днес учителите и лекарите ще протестират заедно. От утре може би и социалните работници ще се присъединят. Може би дори ще убедят колективи без проблеми, но съпричастни (болница ‘Св. Екатерина’ например), също да ги подкрепят. Имам вяра! Досега винаги методът ‘Разделяй и владей!’ действаше без засечка. Синдикатите и гилдиите се нахвърляха едни срещу други. Антилопи срещу зебри. А тигрите в правителството гледаха и се хилеха. И ги хапваха на закуска... А ние знаем от документалните филми по ‘Animal Planet’, че ако стадото се обърне заедно срещу хищника, той няма никакъв шанс.

            Пожелавам успех на лекарите, учителите и социалните работници в техния напълно справедлив протест!




Гласувай:
0



1. viovioi - --
21.06.2007 12:00
Тези масови граждански протести понякога водят до гражданска война.Тази дума се чува все по често.Смятам че са справедливи исканията на всички протестиращи и аз ги подкрепям, но се нажежава положението и това е обезпокоително.Вдигат заплатите на полицаите.Лош знак.Тези които трябва да "защитават" държавата.А много добре знаем че след като сложат каските и шлемовете това си не е никаква защита това си е направо бой.А синдикатите са калпави от самото начало на прехода.те за мен са приспособленци.Не са това което трябва да бъдат и това което се очаква.Поздрави и лек ден от мен)))
цитирай
2. locke - Чух за полицаите...
21.06.2007 12:09
Те реално не им вдигат заплатите, а им осигуряват едни неброени пари за премии и извънреден труд. Че да си знаят - ако тази година бият добре, и догодина ще има пари. Мен ако питаш, трябва да скочат с другите и да искат реално заплащане,а не подкупи за насилие.
Колкото до синдикатите - до края на календарната година там ще има големи сътресения. Ще се роди нов синдикализъм - може би трейдюнионизъм или лейбъризъм. Осъзнаване на реалната сила и на правилните методи.
Гражданска война? НЕ!!! БСП ще подвият опашка и ще избягат...
цитирай
3. thehobbit - Не приемам понятието
21.06.2007 17:19
... "гилдии" за всяка професия, която е повече или по-малко на държавна издръжка. Това обръща изцяло смисъла на думата.
За справка: http://en.wikipedia.org/wiki/Guild

В случая за "гилдия" могат да минат единствено лекарите, обединени в един универсален лекарски съюз. Но в този случай не можем да говорим за протести на лекарската гилдия - протестират единствено заетите на работа в държавните болници, а не общопрактикуващите, частните специалисти, да не говорим за същинските "гилдии" като гинеколозите например.

С горното не изразявам несъгласие със смисъла на постинга ти, а с използваните термини, които те хлъзват в грешна и уязвима посока.

Свидетели сме на протести на заетите в бюджетната сфера, и то на тези от тях, които имат трудности да се корумпират. Интересно развитие, характерно за една изостанала и твърде социалистическа икономика, в която заетите на бюджетна заплата се увеличават постоянно на фона на намаляване на трудоспособното население и засилена емиграция на активна работна ръка.
цитирай
4. locke - Не виждам по-подходящ термин...
21.06.2007 17:31
Приемам менинието ти за семиотиката на 'гилдия', но всяка дума се развива и в случая е най-подходящата /'каста' не ми звучи приятно/.
Европейският синдикализъм предполага солидарност на всички членове от една гилдия, дори не всички да са засегнати, както и солидарност между гилдиите...
Колкото до бюджетната сфера - ако съществуваха реално действащи Кодекс на труда, данъчно законодателство и съдебна система, в частната сфера протестите щяха да са ежедневие. В момента държавата поощрява дивия капитализъм, граничещ с робски труд.
Не мисля, че относителният дял на заетите в бюджетната сфера, се увеличава...
цитирай
5. thehobbit - Интересна
22.06.2007 11:39
... е темата за "дивия" капитализъм. В някои сфери наистина го има, но в повечето - все по-малко. Това беше феномен от 2000 - 2005г.

В момента недостигът на работна ръка пречупва почти всички "диви капиталистически" мераци. От друга страна, апетитът идва с яденето - работниците в строителството, след като пазарно си издействаха заплати около 1000 и нагоре, започват да се замислят за социални придобивки - почивки, отпуски и пр. които не са модерни в този бранш...


А иначе заетите в бюджетната сфера се увеличиха с 10% за последните 4-5 години това са официални данни.


Изобщо поздравления за блога ти.
цитирай
6. locke - За строителите си прав...
22.06.2007 12:15
И там вече е като при шофьорите - искат четирицифрени суми. Ако/когато кризата с работната ръка стигне върха и заплатите ще влязат бързо в крачка. Както и ще се появят нормални синдикати.
Имаш ли статистика за движението на заетостта в частната сфера последните години?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1119840
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив