Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2007 09:07 - Шаранът – най-хищната риба по българските земи
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 1481 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       Винаги съм се гордял, че съм от Пазарджишко. Както се казваше в един филм – „хубав край, хубави хора”. Град на 600 години, който постепенно е растял през вековете. Големи, богати села в плодородната земя на Горнотракийската низина. Не може да минеш и пет километра, без да стигнеш до село. Вчера се върнах от Северна България и контрастът в очите ми е още по-ярък! Няма села фантоми с по десет баби и дядовци, без деца и млади хора. Пазарджик е основан като пазарен пункт по горното течение на река Марица – там, където реката става плавателна. И сега същата тази река с нейните притоци освен благословия се оказа и проклятие за моя край! Вече няколко години по ред след всеки по-силен дъжд водата залива едно или няколко от селата и заплашва града с потоп. Заради нехайството на Светата Троица – Нихат, Емел и Джевдет и техните икономически интереси – язовирите и рибарниците. Заради шарана! Всички изкуствени водосборни басейни – язовири и микроязовири, са под наблюдение от Министерството на околната среда и водите, а тези, които се ползват за напояване, са под директното управление на държавното дружество „Напоителни системи”, което е част от структурата на Министерството на земеделието и горите. Излишно е да казвам, че и в двете министерства назначенията стават по партийна линия. Няма да коментирам дали партията, която прави тези назначения, има нужните кадри за такива отговорни длъжности. Нито ще коментирам дали тези хора се интересуват от това, което трябва да правят според длъжностната си характеристика – да контролират водните запаси и да осигуряват напояването на земеделските площи, или се интересуват от рибния бизнес, за който тези язовири и микроязовири са много подходящи. Факт е, че водата от язовирите се изпуска често тайно и едва когато вече няма друг избор... Защото всяко изпускане значи загуба на риба и на пари. Ето защо се чака да опре ножът до кокала и тогава се прави изпускане на вода с пъти над допустимия дебит. И селата в района се преквалифицират във водолази и подводничари. Заради шарана! И заради финансовите интереси на една нагла и безочлива партия. Факт е, че действията на лицата, отговорни за водите, спазват наредбите за действие. И толкоз! Спазват буквата на едни наредби, които за три години така и не бяха пренаписани. И така и не беше създаден адекватен център за действие при подобни бедствия. Никой не мисли за хората, но винаги се подчертава, че заливането на селата е законно. Изборът бива поставен така – балъците, които още си траят, или балъка, от който се правят пари. Ясно е, какво предпочитат тези лица, за които хората от моя регион са балъци! Но понеже не са оттам, слабо познават пазарджишкия балък и не знаят на какво е способен той...        Обичам шаран, друг вид риба почти не ям. Но, заклевам се в гордостта си, няма да хапна шаран, докато ДПС има хора във властта! Колкото и да се наложи да чакам!!!


Тагове:   най,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viovioi - )))
08.06.2007 10:59
Не се отказвай от хапването на тази вкусна риба поради политически причини.Много ме разсмя.В начало сериозно по темата и накрая гладна стаччка.В същност прав си всеки протест има своя смисъл,това да кажеш своето мнение по въпроса също.Поздрави!
цитирай
2. анонимен - na puh i prah
08.06.2007 14:30
Tova keto pi6e6 e mn interesno,no i mn tyjno.
tova e kato da izse4em gorata za kibrit
tova moje da go ima samo v bulgaria
цитирай
3. breathe - Както винаги, и този път не изнев...
08.06.2007 15:07
Както винаги, и този път не изневеряваш на стила си - разказваш по най-достъпния начин за сериозните проблеми и за техните причини такива, каквито са. От нас зависи да се промени това престъпно поведение от страна на власт-имащите към нас - власт-нямащите.
цитирай
4. locke - Ние наистина сме власт-нямащи, но...
08.06.2007 15:23
...не забравяй, че сме и власт-даващи!!! На хората в нашия край им писна и горе някой трябва да го види, ако не иска бунт! А и не е само в нашия край така! Виждал съм и друг път хора с изчерпано търпение, но никога с толкова изчерпана надежда...
цитирай
5. magrathea - :)))
08.06.2007 17:24
Бях в Пазарджик преди два месеца и останах очарована от града!
Поздрави! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1119527
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив