Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2011 11:40 - Найлонката - 15 стинки? Тия са луди!
Автор: locke Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2154 Коментари: 6 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ок, пука ни за околната среда, ама т’ва ли е начинът да я опазим? Ноу уей, Хосе, както викат хамериканците. Аз съм против тъпата идея да плащам данък ‘найлонка’. И то данък, който ще ми оскъпи всяко пазаруване барем с левче!!!

Ако някой още не е разбрал – екоминистерството реши от 1-ви октомври тази година да плащаме по 15 стотинки налог за всяка найлонова торбичка тип потник, която вземем на пазара или в магазина. Сега, ако кажете, че някой в ГЕРБ мисли политически и прави популизъм, няма да ви се вържа! Щото това е най-антипопулистката идея на правителството за мандата досега!

На всичко отгоре, идеята се оправдава с проучвания на екоминистерството чрез платена социологическа агенция и през сайта на министерството. Интересно, питали ли са в анкетата за 15-те стотинки данък?

Да видим какво ни се предлага като алтернатива - да ползваме платнени торбички за пазар, мрежи и други подобни пособия (като например онези разгъваеми тенекиени кошници). Тъкмо носталгиците ще си припомнят Живковото време и ще се радват на шарения и простотия по пазарите и магазините. В платените торби, чанти, мрежи, кошници (и стари дипломатически куфарчета) ще изсипваме пакети с туй, онуй и разни други! Ако нещо има нужда от опаковка – насипна леща например, се разрешава благородно да ни го опаковат в пликче без дръжки, да ни го вържат на възел и така да го пъхнем в кюпа. И да молим пликчето с лещата да не се скъса, а това със сиренето да не се пробие нейде и да пусне саламура навсякъде. Другият вариант е да ни дават хартиени пликове. Само дете те струват с пъти по-скъпо от найлонките и едва ли ще ни ги раздават безплатно като сега. Отделно хартиеното пликче вреди на природата не постфактум, а префактум – демек, още преди да си го ползвал, заради него вече е затрита два декара гора. Иначе харесвам хартиените пликове и торби, но имат много кратък живот, а и ако си без кола, пак ти трябва чанта да ги пренасяш!

Аз ходя на пазар със сакче.

 image

Много е здраво и има 3 степени на обем, та мога да си го разтварям, колкото ми скимне, а и да си го нося през рамо. Но чупливите неща, като яйца и други, ги нося отделно в найлонка. Малка, ако са малко, или голяма и здрава, ако са много. А и в сакчето нещата ги слагам в найлонки, макар че и в големи пликове пак става. Въпросът е, че има и трета алтернатива – саморазграждащите се найлонки с живот месец-два. Вместо да карат мен да плащам 15 стотинки за найлонка-потник, защо просто не задължат магазините и продавачите по пазарите да продават в такива торбички, които имат живот не 400 години, а 40 дни! Звучи ми много по-разумно!!!

Помня допреди 20 години как нямаше найлонки. И по кооперативните пазари си купувахме грозде в стари пликове от брашно, мляко, ориз и други втори употреби (прилежно измити или отупани в случая с брашнените). Найлоновите торбички се намираха само в някои специализирани магазини – рибните например. Там даваха едни толкова дебели и черни, че мязаха на правени от рециклирана гума (а може и от това да са ги правили). Можеше да ги пробиеш само с шило, воняха до смърт и макар да бяха годни за многократна употреба, след първата такава (жив шаран), вече имаха чуден аромат, смес от блато и Нефтохим. И, естествено, се късаха на дръжките (но ние ги връзвахме на възел и пак си ги ползвахме). Хартиените и найлонови пликове също бяха рядка стока и се радвахме много, ако някой роднина или приятел донесе двайсетина... Помня обаче, че платнените торбички и мрежи ги перяхме всяка седмица, даже и по-често. Щото, като ти се смачка домат в найлонката - хвърляш, ама като ти се смачка в платнената торба от баба ти – переш! Та да не ми разправя екоминистърката, че нищо нямало да ни струва да ползваме платнени торби. Нека сметне разходите за ток и вода при прането, пък пак да плещи глупости! Освен, ако не са ъ платили от ВиК дружествата и енергийните компании да въведе тази простотия. Или леля Мария и другите продавачи на перилни магии. Сега трябва да показват реклами не с хотели, а с мръсни торби от пазаруване. Защото колко са хотелите, а колко са пазаруващите?

Аз почвам кампания – да се сдобия с 300 торбички до края на месеца, че да си имам за догодина, а не да плащам данък ‘найлонка’! Пък дано на някой му уври дотогава мозъка!




Гласувай:
4



1. killu - В Канада найлоновите торбички сьщо ...
21.09.2011 11:48
В Канада найлоновите торбички сьщо се плащат. Това кара хората да си носят платнени.
цитирай
2. nicodima - В "Пикадили" имат "торбички под наем"...
21.09.2011 11:50
Ако я върнеш за рециклиране в магазина, ти плащат 5 ст. : )
Е, нищо пари не са, но създават някакъв стимул в хората, макар и символичен...
Иначе - платнените торби, които сега продават в големите магазини никак не са удобни. Големи, широки, не се събират в дамска чанта, на някои дръжките им са толкова дълги, че продуктите удрят земята от време на време.
С данъка и аз не съм съгласна, то в "Била" и сега са 30 ст. торбичките...
цитирай
3. locke - Тук става дума и за малките торбички
21.09.2011 11:56
killu написа:
В Канада найлоновите торбички сьщо се плащат. Това кара хората да си носят платнени.

Тия дето, в тях си слагаш отделно двете кофички кисело мялко, че да не стане беля. И то айде да плащаме, ама като са измислили хората по-добро нещо - саморазграждането, кому е нужно? Еле пък на Женски пазар с кой акъл да си слагам доматите в платнена торба и да я пера всеки път? Кое е по-икономично и екологично?
Апропо, като са такива еколози, защо не върнат стъклените бурканчета за мляко? Щото им е по-евтино да има кофички със 100 вида грамаж, нали?
цитирай
4. locke - Никодима,
21.09.2011 12:02
те искат 15 стотинки да струват и малките найлонки - всъщност именно онези, които ги има в хипермаркетите в секциите с плодове и зеленчуци или ти дават на женски пазар, като си купиш круши. Тези торбички струват 10 броя под 1 стотинка... Но от нас ще искат наказателно по 15! И кой ще следи и ще ме глобява? Или ще карат търговеца да отчита на кой е продал торбичка, а на кой не? Въпросът е именно малките опаковъчни торбички да са разграждащи се - големите са друг филм...
цитирай
5. svoboda64 - Вижте, проблемът даже не е и в найлона :)
21.09.2011 12:48
Проблемът е, че се търсят нови източници на печалба. Все едно е как ще бъдат обосновани - най-естествено и "ефективно" пресметнато е така, че да се запушат устите на най-активните в момента - еколозите :)))))

Е, да ни е честит новият "НаЛог" :)
цитирай
6. locke - Ти сериозно ли вярваш,
21.09.2011 12:52
че ще съберат пари от този 'налог'? Никой няма да го плаща! Ще си носим найлонки от вкъщи! Само дето ще се дразнят хората!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1116700
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив