Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2011 10:34 - НЕ чети този пост!
Автор: locke Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1595 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 27.06.2011 17:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

НЕ чети този пост! По добре изгледай някоя глупост в Youtube! А сега сериозно...

Аз съм Лок и така се случи, че като дете учих в смесено училище. Граничещо с тогавашната циганска махала. Във всеки клас имаше по няколко циганчета, това прави двайсетина циганчета в общо шест паралелки. Може би общо около 100 в училище от 1200 деца. Нашият клас беше един от най-смесените. Не защото имахме цели четири циганчета, но и защото имахме и няколко селянчета. Просто едно средно голямо село (500 човека) на 6 км от града нямаше училище и всеки ден автобус возеше децата в ученическа възраст до най-близкото училище в града, по стечение на обстоятелствата моето. Та, оказва се, от малък ми се налагаше да бъда двойно толерантен – и към циганчетата, и към селянчетата. Странно, но и с двете групи нямах проблеми. Имах такива с българчетата от градски произход. Те бяха тези, които налитаха на бой, крадяха и лъжеха. Донякъде и поради насаденото от родителите им чувство за превъзходство над негражданчетата и небългарчетата. Та мисля си, ако нямах базата за сравнение, нямаше ли да мисля и аз, че гражданчетата сме нещо повече от селянчетата и циганчетата. Не искам да кажа, че циганчетата бяха обект за подражание. Виж, селянчетата бяха. Бяха много по-примерни и даваха добри или много добри резултати. Тези, на които им се налагаше да ходят на поправителни и да повтарят бяха циганчетата и гражданчетата. В равни бройки. Вярно, помня как Анка постоянно си ядеше сополите, а Милка веднъж си взе дъвката от коша и пак я лапна. Същата Анка се ожени в шести клас и прекъсна. Май от четиримата само двама завършиха осми клас и то не от първия път. И никой не продължи нагоре. Което сигурно показва, че циганите са природно по-глупави от българите. Но тези, които завършиха основно образование, направиха нещо, което техните родители не са. Може би децата им днес се записват в гимназия. Може би внуците им след 25 години ще кандидатстват в университет. А може би не. Но тази възможност съществува, защото на тези циганчета от моето поколение бе даден шанс. И повярвайте ми, тогава беше много по-трудно да завършиш, отколкото днес. В клас с 35 деца всеки учител би се радвал да се отърве от няколко двойкаджии. А днес много класове не могат дори да си позволят някой да се разболее за два месеца.

Ако отделим циганчетата в специални паралелки или, още по-зле, набутаме всички в едно или две цигански училища, ще ги лишим от равен шанс за развитие, ще ги вкараме в порочния кръг, в който в момента са зациклили 80% от циганите в България. И ще се размножават, вместо да се образоват. Или по-скоро защото не се образоват. И след 20 години нащите деца сте бъдат пращани в училища за малцинствата. Защото ще сме малцинство...

Лесно е да мразим и да се чувстваме прецакани от циганите. Без да сме делили хляб с нито един циганин. Лесно е и да учим децата си на омраза. Не е ли обаче по-честно спрямо тях да им дадем шанс да решат сами дали да говорят на езика на омразата или на езика на толерантността?

Като помисля за идеята за разделените училища и паралелки, няма как да не се сетя за филма ‘Separate But Equal’ и борбата за равни образователни права на негърчетата в САЩ. Може би е добре тези, които искат разделението, да си спомнят че преди 57 американският Върховен съд  го е обявил за несправедливо. В Youtube има хиляди идиотщини, но там няма да намерите този филм... Не искам да търся бяла конспирация зад липсата му. Все пак в Youtube, а и в мрежата може да намерите доста материали за процеса Brown vs Board of Education от 1954г., за решението по който по-горе споменахме.

Ще кажете, че  е излишно да ви занимавам с нещо, което така или иначе няма да се случи. Проблемът е, че се случва. В момента в цялата страна се наблюдава ускорена сегрегация, особено в началното и основно образование. И, изпредварвайки ЕС, ЕК и десетки други международни  институции в порицанието и налагане на санкции над България, правителствто реши да действа първо. Дали го прави само, за да се предпази от санкции, или вярва искрено в десегрегацията, не знам. Но пиша този, както и следващите си постове, с цел да ви убедя в ползата от общо обучение на всички български ученици. Искам да пратите децата си в един клас с циганчета не с омраза и защото нямате избор, а защото разбирате, че това ще е полезно както за вашите деца, така и за циганските.

Аз съм Лок и ви желая приятен понеделник. Утре ще коментирам за вас и други доводи, с които привържениците на сегрегацията защитават тезата си.




Гласувай:
10



1. yotovava - Аз съм за,
27.06.2011 16:24
няма нищо да стане от две-три циганчета в клас,към които се отнасят както с другите.
Иначе ги чака гетото. Неминуемо.
Поздрави, Лок.
Валя
цитирай
2. vladoangelov - Лок е Лок. Ти си Тома.
01.07.2011 13:00
За останалото си абсолютно прав.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1119155
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив