Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2007 09:29 - 15 септември – кой кого лъже?
Автор: locke Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6252 Коментари: 29 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Радвам им се на учителите и министерството как си играят с цифри от една седмица. И хем и едните прави, хем и другите... Ще речете как... Лесно! Просто цифрите са много лесно манипулируеми.

Нека приемем, че средната заплата е 440 лева. Я махнете данъците – остават около 350 лева. Ми те и учителите това казват – че взимат по около 350 лева. Само дето министерството не е право да мери нещата с абсолютни цифри – в джоба влизат 350, нищо че на хартия са 440. А с 350 лева в София докъде може да го добута някой? Или в Пловдив, Варна, Русе, Бургас... Не говоря да се въведе диференцирано заплащане, но определени компенсации са допустими – например, ако всички учители получават за сметка на бюджета карти за градски или междуградски транспорт. Както воят учениците от селата до училище, така и да возят учителите за своя сметка до работа. А не да ги извозват вече 17 години. Пък после да не девалвира образованието. Да, бе, да! Имам педагогическа правоспособност. Но дали някога бих отишъл да работя като преподавател за такава заплата? Че то чистачките в Лукойл взимат двойно!

Има три много важни аспекта на предстоящата стачка.

Първо, изключително важно е учителите да заемат достойно място в обществото и стачката им да успее. 100% увеличение според мен е съвсем на място, колкото и голямо да изглежда. Нямам ученици в къщи, но имам достатъчно роднини и познати, за да съм наясно на какъв ужасен хал е образованието ни. Няма нужда от проучвания и анкети – както се казва, даже слепците прозряха истината. Искам моите учители да имат достоен живот, за да работят с достойнство и желание.

Второ, учителите са най-голямата група на бюджетна издръжка, която същевременно е с най-малко увеличение на заплатите за последните години – средно 10% годишно. Не е никаква тайна, че техният синдикален лидер е тясно свързан с левицата и че освен да пътува в чужбина за синдикална сметка, друго смислено нещо не прави. Лично мнение! Заплахата на учителите да сменят ръководството или да напуснат синдиката, ако ръководството ги предаде. Тези образовани и културни хора (фактът, че искат рушвети и скъпи частни уроци, е причинен от нуждата, а не е вроден дефект) най-сетне трябва да счупят оковите и да осъзнаят силата си.И правата си! От тази гледна точка, успехът отново е силно желан.

Трето, едва ли някой би застанал смело зад твърдението, че в България има работещи синдикати и профсъюзи. Като изключим извиването на ръце от софийските шофьори напролет, изключително зле контрирано от правителството (то пък една контра!), успехи няма! И ‘Пирогов’ не успяха да постигнат пълния обем на исканията си, всъщност почти нищо не постигнаха. Ако сега учителите успеят да постигнат 100% увеличение, пътят пред създаването на действащи синдикати в България ще бъде открит. И ако някои твърдят, че медиите са четвъртата власт, нека не забравят, че синдикатите на места са дори по–силни от тях. Особено е болезнена липсата на такива в частния сектор – текстилната промишленост например. Поради което успехът на тази стачка, която изглежда предизборно изнудване, е много по-важен! Той ще определи бъдещето на отношенията работник – работодател в България поне за 2 години напред! Стискайте палци стачката да успее – заради децата ви, заради вас, заради България!




Гласувай:
0



1. velvet - Какво да ти кажа....
12.09.2007 09:57
Достатъчно показателно за положението на учителите е това, че вече за втори път като чистачка в офиса ни се хваща бивша учителка......
Според мен обаче не е само заплащането. Трябва още нещо, за да задържат младите учители в системата, а не да се спасяват от там.
цитирай
2. bloghead - За синдикатите
12.09.2007 10:07
Синдикатите са по скоро притурка на социалната политика на една държава от колкото на капиталистическата такава. Не забравяй, че идеите за синдикатите идват именно от Маркс и Енгелс. Привърженик съм на свободния пазар и не мисля, че синдикатите са способни да променят изкривената действителност в обективна. Под свободен пазар, какво разбирам? Тъй като в България the benevolent planner (сиреч държавата) е силно дезориентиран, корумпиран или пък абсолютен аматьор, е ясно, че на държавата не може да се разчита да прави значителни реформи, водещи до просперитет на повереното му общество. Ерго, при призната (от външни за България организации) за пазарна икономиката в България имаме почва да разчитаме на пазара. При положение, че образованието е толкова западнало като цяло, родителите, които са толкова загрижени за собствните си отрочета, ще предпочитат да ги пращат в частни училища. Предполагам се досещаш, че за обучението там се плаща от джоба на родителя. Самият факт, че родителя плаща директно на някого, вече говори, че той (родителят) може да търси отговорност за качеството на услугата с право и директно от частния предприемач. Съответно, за да има качествена услуга, частният предприемач, ще търси добри (или най-добрите) специалисти, които съответно като насрещна престация на своя труд, ще изискват необходимото заплащане. Така "популяризирайки" идеята за частни училища, предвид суровата държавна действителност, повечето учители ще се ориентират към частния сектор. В последствие държавата има две алтернативи: 1) под обществения натиск (не говоря тук за синдикати, а за лобита примерно) може да повиши заплащането на държавния учител и до някъде да се опита да изравни качеството на образуванието между частен и държавен сектор; 2) на база на една вече по-различна действителност от настоящата, предвид инициативата на частния сектор, държавата може да повиши заплащането, но не достатъчно и така да се отделят две образователни системи: некачествена - държавана и качествена - частна.
цитирай
3. locke - 'Учител' е обидна дума...
12.09.2007 10:07
Според мен, за да се задържат младите в системата трябва на първо място да получават достойно заплащане. А като го има това, ще има и достойнство, и правилно отношение ученик-учител, и по-високо качество на образованието...
А по повод сегашното проекто увеличение ще перифразирам един стар комунистически виц:

На заседание на министерския съвет министърът на образованието казал :
- Учителите в момента са на последно място по заплати, предлагам увеличение с 10%!
Премиерът попитал:
- А на кое място ще са след увеличението?
- Пак на последно!
- Че защо да им ги вдигаме тогава?...
цитирай
4. viovioi - *
12.09.2007 10:11
Има и един особен момент.Говоря за провинцията, защото България е не само София. Децата са малко и се закриват щатове. И няма как учителите да са солидарни, защото много от тях се страхуват да не останат без работа. Ходят по домовете да агитират за да съберат клас. И не на всеки учител е по вкуса да работи в офис или в Италия.Така че това положение ги разединява. А няма как да определят 900 лв заплата в София, а в Монтана да остане 350 лв. Затова стачката ще удари на камък.
цитирай
5. locke - Частното образование го има...
12.09.2007 10:14
... и тепърва делът му ще расте. Но да допуснем, че след 20 години обемът и доходите на средната класа ще са такива, че 25-30% от децата да учат в частни училища и да получват квалитетно образование. И да допуснем, че в държавните училища ще се получава посредствено образование. Понастоящем делът на частното образование е под 5%, особено в началния и средния курс, а държавното образование е на ултра лошо равнище. Ако чакаме нещата сами да си дойдат на мястото, значи ли, че трябва да оставим 2 милиона деца да останат зле образовани? Цяло едно поколение???
цитирай
6. locke - Vio, щатовете трябва да се закрият
12.09.2007 10:22
Борбата да се запазят непълни класове и щатове под норматив е обречена. Това, което сполетя селските училища, предстои да се случи и в малките, че и в по-големите градове. Изкуственото задържане бройката на учителите е ненужно. Предполагам 15-20% от тях ще загубят местата си през идните 2-3 години. Ако правителството реши да се прави на социално и да гарантира работните места в замяна на минимално увеличение, разнобой между големите градове и провинцията може да се получи. Но София, Варна, Пловдив, Русе и Бургас ще си искат 100%, а това значи, че те ще дирижират стачката. В малките градове и селата дори децата да не ходят на училище проблемът с това кой да ги гледа е обикновено лесно решим. Но 100 000 майки, чиито деца не са на детска градина и още 300 000 ученици, свободно щъкащи из София, са проблем. Ако нещата се решаваха на маса, можеше и да се постигне споразумение за ниско увеличение и запазване на щата, както почти винаги досега. Но този път ще се излезе на улицата...
цитирай
7. bloghead - Относно коментар 5
12.09.2007 11:13
Locke, никъде в коментара си не съм споменал, че нещата трябва да останат на самотек. Както казах има възможност да се влияе на държавата по няколко начина, граждански натиск (стачката (в общия случай, а не конкретно), според мен не е такова нещо, прилича ми по-скоро на изнудване от определена група хора, които се опитват да наложат мнението си над общественото) подписки, лобиране и др. А също таке не трябва да се забравя, че на 4 години има избори и хората имат правото да избират. Ако никой не се възползва от описаните по-горе начини, мислиш ли, че обществото ни заслужава добра образователна система, щом не го е грижа, какво прави държавата? При всеобща безотговорност не мисля, че някой има право да търси нещо, за което на времето не се е постарал да се случи.

Поздрави,
ХП
цитирай
8. dadide - .
12.09.2007 11:41
Не бива да се фаворизира ситуацията в частните училища. И там е каша, но с малко по-различен вкус и не по-качествен. Май всички се надяваме, че работите в образованието бавно, но сигурно ще се променят. Къде чрез натиск от стачки, къде от промяна на мисленето на родители и деца, от външни фактори. Системата е много тежка и тромава, но за щастие не е константна. Лошото й е, че резултата от големи или по-малки промени се "вижда" след много дълго време и това, че "работи" с човешки материал. Ако си сбъркал нещо при програмирането - не можеш да изтриеш програмата или некачествения файл и поучил се от грешката да направиш нов, по-добър опит.
цитирай
9. murmorana - Проблема има много лица
12.09.2007 12:36
От една страна е ниското заплащане, няма какво да се лъжем, с такива пари не се живее.
От друга страна е липсата на уважение. Ами не може значи някаква шестокласничка да ми влиза в час като курва на околовръстното намацана и да ме гледа нагло, щото мама и тати са и дали Х парички сутринта и тя си е купила съответните мацила. Примерно казано. И то това беше преди 9 години, сега не искам да си мисля какво е. Половин година там ми изпари всички идеали и мераци. А дори и да бяха останали, трябва да оцелявам, а там, сама не ми е възможно да си издържам детето. Срам ме е, но се отказах.
Да, ама детето ми нали и то на училище трябва да ходи. И виждам това-онова. Виждам на първо място пълната липса на възпитание в някои от нас родителите. Е, щом ние нямаме възпитание и уважение, как да ги имат децата ни? Това, че има боклук сред учитилите, не дава право да отсечем "всички са маскари" и да се отнасяме с пренебрежение с всички. Защото възпитанието и образованието са грижа на всички, до някъде родителите имат превес, но след това средата става по-важна, а тя вече е предимно в училище.
От трета страна пък е сякаш пълната незаинтересованост на държавата от образованието и неговите проблеми. Не може да се махва с ръка и да се казва няма пари, трайте си. И да се сочат като оправдание причини като това, че учителите не можели да стачкуват, щото вредят на децата. Вярно, детето ми е малко, но аз съм за стачката. Не може на разни миризливи чалгаджии да им клекнат само на заплаха, а видиш ли учителите нямали право. Що да нямат?
Всички тези неразбории рефлектират в крайна сметка върху децата ни, върху бъдещето на нацията. Защото след още макс. 10 години само разни изкопаеми ще помнят как се пише правилно, ще имат уважение към хората и труда им.
Не, не е нормално това което става. Аз съм с даскалите!
цитирай
10. benra - Както
12.09.2007 13:03
вече казаха преждепишещите, проблемът е многообразен-икономически, статистически, ценностен. Учителите са подценявани, децата са лошо възпитани, държавата е безхаберна. Всички се въртим в един омагьосан кръг, а децата междувременно растат. Липсва ефективна загриженост за реалните потърпевши-децата, децата на нашето обкество, нашето бъдеще. Те са на тезгяха.
цитирай
11. nakom - Ако подобряването на качеството на образованието
12.09.2007 13:07
ставаше с по-високо заплащане (което е пълна глупост), то нека да им ги вдигнат.Шофьорите в софия не са станали нито по-учтиви, нито карат по човешки но като се разкрещят 10 човека относно стачките и заплатите им - млъкват.
Даскалите не си дават никакъв зор да си вършат работата.Също като дофтурите и всички останали, хленчещи че заплатите им са ниски и затова не работят.Спасението е в частното образование.Там абсолютно ще се отсее сеното от плявата.
Обаче тази стачка няма да я подкрепя.Както не подкрепих и тази на Пирогов, която свърши точно както си и трябваше, и даскалската ще свърши по същия начин.Нямат организация, искат почти невъзможни неща, разединени са, нямат активна подкрепа.Последното е най-важно.А това е именно защото не си вършат работата както трябва.Тук автора традиционно подкрепя всеки един протест цъфнал в пространството, но досега не са протестирали нито една група хора които да си вършат работата както трябва за да си заслужат подкрепата ми(лично мнение)
цитирай
12. benra - nakom,
12.09.2007 13:20
и сте прав, и не сте. Не можем да слагаме всички под общ знаменател, в частност-учителите, чийто протест нищим в момента.Естествено,че заплащането и качеството на образованието са в тясна обвързаност. Логично е да бъде така.НЯма човек, който би си вършил качествено работата, знаейки,че мизерните доходи, които получава срещу това няма да му осигурят дори нужното съществуване.Друг е въпроса за реално случващото се - е ли възможно учителското съзнание наистина да е толкова ценностно извисено, че едната нискост на заплатите да е довела до този образователен срив.Разбира се,че не. Защато не случайно е измислен банализмът-да си лекар или учител не е професия, а призвание.
Моята дъщеря имаше такава една учителка с призвание.4 години тя възпита и вдъхна у тях не само знание, а и любов-към себе си,към света на знанието, към училището, към хората.Научи ги защо трябва да уважават и как. Такива професионалисти трябва да бъдат с лица, те трябва да бъдат символ на професиите си, защото тяхното поведение оправдава протеста на многото безхабелници, мързеливи и безчуствени. ТЪжното е,че на тях все някой и нещо са им виновни, за да работят некачествено.А децата междувременно,както казах, си растат.
цитирай
13. анонимен - !!!
12.09.2007 13:29
РЕВОЛЮЦИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ!
цитирай
14. locke - Няма връзка между заплати и качество на образование?
12.09.2007 13:39
НаКом, и на Мусала да се качиш, пак толкова глупаво ще звучи това изявление. Сещам се сега един разказ на Чудомир от началото на миналия век за един даскал дето си смята парите за пазар в час и не му излизат за боб... Не съм казал, че заплати от 5000 трябва да взимат, но повече от софийските шофьори със сигурност трябва! Между другото, стачката на шофьорите не я подкрепих. Авиодиспечерите, ако стачкуват, и тях няма да подкрепя. Зад учителите заставам с две ръце - знам какво са ми дали моите учители какво заслужават! И да, не са само заплатите - трябва субсидиите за сектора да се вдигнат поне до 7% от БНП. Иначе след 20 години в блога ще пишат само на криворазбрана латиница....
цитирай
15. analizator - Лок
12.09.2007 13:50
пишеш за проценти от националния продукт - ето ти най-лесната сметка:(копирам това от блога си)

1. според данни заети от сайта на Националния статистически институт, Брутният вътрешен продукт на България(БВП) за първото тримесечие на тази година възлиза приблизително на 11,5 млд. лв.

2. населението на България според последното преброяване се равнява(също приблизително) на 7,9 млн. жители

Ако направим няколко прости аритметични сметки ще видим, че произведения икономически ефект на човек от населението за един месец в левова стойност е приблизително 485 лв.

И за да получава някой повече от тази сума, това означава друг да взема по-малко във същата степен.

Кой според теб трябва да ощетим, за да вземат учителите повече?
цитирай
16. locke - Обичам цифри...
12.09.2007 14:16
Не се заигравай с числата... Махни децата, за които детските едва ли има смисъл да се смятат! Забележи и че 2,5 милиона пенсионери взимат средно 170-180 лева. Ако към това прибавиш и 1 милион трудоспособно население, което генерира продукт за други страни, ще се получи, че средно един работещ в страната произвежда над 1500 лева месечно и може да получава по 1200. Защо учителят да взима 350, а шофьорът - 800. А ако все пак трябва да се вземе - да се вземе от шофьорите - много им е тая заплата!
цитирай
17. darkanion - да!
12.09.2007 15:04
на шофьорите име мн мн 800 лева. Кой не може да кара кола? а един учител кво прави? учи "децата", прави ги Хора, малко или много...
:) само това мога да кажа.
друг е въпросът, че съм ученик и виждам кво става в училище. "Децата" и те не стават.. има такива дето са твърде оскотели.. държат се.. отврат са направо. И като допълнение от ненаещите, на учителите хич не им е лесно.. Как ще искат да са учители, като няма на какво? Доста нерви хабят, да ви кажа..
а таксиметровите шофьори кво правят - повечето псуват..
цитирай
18. analizator - не искам да издребнявам
12.09.2007 15:13
но БВП се формира и от разходите направени за децата под формата на закупуване на крайни продукти от семействата им, формира се и от харчовете на пенсионерите. всеки в тази държава има принос към БВП и точно затова го осреднявам. в БВП не влизат приходите от инвестиции в чужбина! а шофьорите, ако става дума тези в софийския "Градски транспорт" са на общинска издръжка, което ни най-малко не засяга държавния бюджет. ако трябва да се заделят средства отнякъде, то това трябва да стане в следните сектори:
- здравеопазване
- МВР(армия+полиция)
- държавна администрация
- инфраструктура и регионално развитие
цитирай
19. nakom - Лок явно след толкова много писане по различни блогове
12.09.2007 20:16
си останал с впечатлението че звучиш почти умно.На фона на тези мисли, подкрепени от всички които обичат да подкрепят радикални промени и разни протести които не им бъркат в джоба, до манията за величие в изказванията има една крачка.Не се опитвам да те изкарам някакъв си - споделям опит.
Нека да ти кажа един мой принцип, който ми е водещ от няколко години насам.
Като не ти харесва една работа - махаш се от нея.Не я работиш, сменяш я, абе махаш се.Докато я работиш обаче я работиш както трябва да се работи.А ако не ти харесва работата - не я работи.Не да я работиш пет за четири.
Ако искаш вярвай, но аз съм работил в София за 180 лева, от които чисто до мен стигаха 130-140.Никога не съм си позволявал да клинча.Използваха ме - това ясно.Един ден си събрах партакешите и се хванах на работа с много по-голяма заплата.Това не е толкова далече - 2003 година се случи.От тази моя гледна точка, не вършиш половинчата работа и толкова.Аз съм тъп и дървен, и не приемам факта че заплатата ти не стига, от което трябва да страда работата, качеството на това което получават другите хора, които нямат вина че ти не си заплатен.
Съвсем между другото съм от даскалско семейство.Имам ги 4 на главата и си имам идея какво е тяхното.Но точно от тях го имам и този принцип така че - ние сме нещастни защото не ни плащат е за тия хора на които никакви заплати не им стигат.Все си има за какво да хленчат.
Въпроса с образованието е решим според мен по тъп и елементарен начин - платено образование.Отбив от данъците, дългосрочно спестяване, общински училища за социално слаби или паралелки или места в паралелки за социално слаби ученици.Ползата ще е за всички.Единственото кофти е че така ще се задълбочи социалното разслоение, но според мен това е необходимо за да има междукласова конкуренция.Това е въпрос на друго писание обаче.А за връзката - качество на образованието и размер на даскалската заплата съм сигурен - един човек който не е свикнал да работи и търси как да изклинчи е отписан от системата.Каквито и пари да му се дават той ще си клинчи.Ако заплатите станат много големи (което на този етап е невъзможно) а бройките намалеят може и да се появи някаква конкуренция.Но традиция в процеса на работа на дадено училище се изгражда с години и то само при подходящо управление.А това не става само със заплати.Вече е въпрос на мениджмънт.На запад това е предмет, скъпо платен и високо ценен.При не съществува.Е как ще се повиши този образователен ценз - като учителката пенка си купува от KFC обяда вместо от хамдургераджийницата отсреща?
цитирай
20. koldgik - nakom!
12.09.2007 23:29
Много си тъп братле! Чак си вдлъбнат!
Гади ми се от такива като тебе!
цитирай
21. fuklata - Locke, поздравявам те!
12.09.2007 23:36
И за темата и за аргументите. Абсолютно точно и реално си описал проблема. Искрано се надявам, да се разреши в полза на учителите.
Една държава без здравеопазване, образование, ред и сигурност не е държава, а анархия!(това към наком, който е смешен с разсъжденията си, ако въобще може да се говори, че има такива)
цитирай
22. nakom - значи след като защитавам тезата си че трябва да се
12.09.2007 23:57
върши работата качествено без резон от заплащането, на изказалите мнения след моето и насочени срещу мен, от все сърце им пожелавам:
Като отидете в Пирогов умирайки, да ви искат подкуп и ако не го платите да ви оставят да умрете.
Децата ви да учат при доказани идиоти, които всяка седмица да ви събират "родителски членски внос", който ще се пропилява за екскурзии като тази в Лим оглавявана от Виолета Хабиб в която умират деца (примерно вашите) защото шофьора не си е свършил работата че му е малка заплатата, а защо не и дъщерите ви да ги ебат по парните помещения на даскалото разни бивши мутри- настоящи бодигардове в комплект с бившите си колеги - защото това се случва и не е някакво чудо.После същите тия гардове пият с даскалите.
Друго което ви пожелавам е като отидете да си плащате данък наследство защото е умряла майка ви, някоя тъпа данъчна да ви пита - абе ти от къде имаш толкова много бе, да не си комунист.И след като я напсуваш да те разкарва 2 години да доказваш че не притежаваш Народното събрание, на което плащаш явно данъците, като всеки път като влезеш в данъчното да ти вика - оооо ето го и моя човек под смеха на колегите и.
Като заумира ваш близък, бърза помощ да ви затвори телефона защото се били сменяли смените.
Като умре този ваш близък, от гробищния парк да ви откажат право на гроб по някаква измислена причина и той да се разложи у вас в хола.
И когато все пак му направят аутопсия да се наложи да му събирате червата от пода на моргата и да му ги тъпчете в корема , а после да дадете подкуп на гробарите за да го закопаят.
Всичко това са реални истории от тази България, в която хората (държавните паразити) не си вършат работата оправдавайки се с малките си заплати.Заради тъпи и смотани парчета като вас, те ще продължат да не си вършат работата.Специално за двата новорегистрирани олигофрена единия от които се чуди дали да го бъде.Защото ако това което ви пожелавам ви се случи, ще квичите до небето срещу въпросните професии.Искате ли да го преживеете всичко това за да си промените мнението или ще сте по-умнички и ще се поучите от хорския опит?
На някой му се било гадело от мен.На мен ми се гади от това в което живеем.И не мисля че няколко лева към заплатите на хората ще го промени.Колкото и да са нужни тези няколко лева.
Сега чакам квиченето на оскърбените нежни души, погнусени от думите ми, и убедени че такива неща няма и аз говоря глупости.Има една хубава приказка на майка но ще ви я икономисам.
цитирай
23. fuklata - Логиката ти е "желязна", nakom!
13.09.2007 08:40
Не става въпрос за "няколко" лева. Иде реч за адекватно заплащане на учители и лекари. Не да преживяват, а да живеят нормално. Има една приказака:" Гладна мечка, хоро не играе". Това не съм си го изсмукала от пръстите.
И всички, ако си сменят работата за повече пари, то тогава, за какъв дявол са ни училища? Ще пращаме децата си при теб, да ги научиш на ум и разум, които видно е, имаш в изобилие.
И аз знам няколко приказки на майка, но предполагам ти си по-голям спец в разказването им. А, аз съм по-голяма икономистка от теб!
Някъде бях прочела, че ти викат "великия".
Да, велик си, много си велик, наистина, самото величие си...
цитирай
24. nakom - много ме съмнява да си по-велика икономистка от мен
13.09.2007 10:38
Знам за какво иде реч.Така качествено си изброила какво трябва да има в една държава че се потресох от правотата на преценката ти.Приеми моите възхищения от анализаторко на държави.Дръж си децата - едва ли мога да им дам повече мозък от майка им.Не си сменяй работата за повече пари - ходи на училище (пак или отново ).Каква мъдра приказка за мечката обаче.Не я знаех ;-).

"И всички, ако си сменят работата за повече пари, то тогава, за какъв дявол са ни училища" хаха
Не- не бива,трябва понеже сме учили да си седим в "Дитц" и да си носим кръста.О да ;-).И да чакаме държавата да ни вдигне заплатите.
Май не ти хареса пожеланието ми ;-).
Велик ми викаше една смотана и недоебана държавна чиновничка от широко известен с простотията си провинциален град, която понеже не и плащат добре цял ден се рови из блоговете.Де късмет тя да те обслужва а ;-)

цитирай
25. fuklata - Къде го чукаш - къде се пука.
13.09.2007 13:13
Вари го, печи го - все същият "велик" мислител си остава. Не само за чиновничката, а и за блог-пространството.
Ако държавниците не се грижат за народа си, как народът да живее в тази държава? Да обира огризки? Да няма 2 лева да даде на децата си? Да купува дрехи втори шанс? Или да вика като теб : "Дайте, да дадете, пък тогава ще получите". То така да беше, ама не е. Вечно си даващ и никога не взимащ тук в БГ.
Ако знаеш колко си жалък...
цитирай
26. suge - Деца, не се карайте!
13.09.2007 14:33
nakom е избухлив, но е качествен.Само дето изпреварва времето си и обира негативите.
Поздрави на автора на поста!Има ясна и открита позиция, което е най-хубавото.
А моето мнение по въпроса за учителите е в друг блог!:)
цитирай
27. nakom - след като съм жалък
13.09.2007 23:38
ти недей дава и чакай да получиш.Дотогава се научи да квичиш по държавата че не ти купува каквото ти се полага според теб.Ще имаш нужда "икономистке"
цитирай
28. starik11 - на nakom доводите са железни и ако не ...
15.09.2007 02:13
на nakom доводите са железни и ако не ставаше въпрос за държавата в която живеем без забележки. Обаче тук образованието си е дъжавно от където и да го погледнеш - частните училища са малко и недостъпни за повечето хора, реформа в данаците /данъчни стимули и пр./ и други начини да се заплаща образованието много далеч от сега или поне с този кабинет са мноооооооооого далеч.
Аз завърших наскоро и така като се замисля, харесвам професията учител, ама и през ум не ми е минавало да се пробвам, за което има конкретна причина - 350лв. заплата - то си е жива подигравка. Сега работя друго за едни други пари. А кой знае - можеше и да изляза добър учител.
И щом правителството може да клекне пред шофьорите и да им даде по 800лв. - то аз въпреки всички аргументи против съм за исканията на учителите.
Правителството очевидно е некомпетентно да взема добри решения и това си има цена и поне за сега не виждам как едно подобно увеличение ще ми бръкне в джоба.
И последно - мисля родителите ще бъдат по - критични към хората, които преподават на децата им ако проблема със заплатите бъде решен.
цитирай
29. tani4ka73 - заплати
17.09.2007 15:16
400-500 лв взимат също така и счетоводители,служители в общинска и областна администрация,инспектори в РИОКОЗ и НАП,доктори от вет.служба.това са хора все с висше образование,но на всичкото отгоре работят по 8 часа на ден,без прозорци.нима техния труд да не е достоен,нима на тях да не им се ходи на театър и концерт.Сигурно и те обичат да четат хубави книги.
Не сам съгласна с учителите,защото винаги го правят този протест в началото или в края на учебната година.Защо не стачкуваха през ваканцията.Тогава всички останали,които изброих работехме. и журналистите работят - щяха да ги отразят.Смятам че е нечестно от тяхна страна.
На много малко хора е дадена дарбата да са учители,такива,които могат да те накар да заобичаш прредмета им.За съжаление по-често се срещат такива,заради които изобщо на децата не им се влиза в училище.Това чувство за лично достойнство няма нищо общо с парите.Както казах другите професии с подобно заплащане предизвикват нужният респект и носят не по-малка отговорност от учителите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1110867
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив