Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2007 16:13 - Малки богове*
Автор: locke Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1802 Коментари: 6 Гласове:
0



Съществува ли нещо, ако истински вярваме в него?! Ама истински, истински (‘Really, really!’, както казва Шрек)! Могат ли малките богове на такива неща като справедливостта, честността и истината, да се появят, само защото имаме вярата в тях?!

За някои неща знаем, че ги има. Вярата в тях е така дълбоко вкоренена в нас, че никога не ги и подлагаме на съмнение. Но не с всичко е така. Замислете се, вярвате ли в истината? Май не, нали... Веднага ще ми отговорите – ‘Как да вярваме в истината, когато всички лъжат?’ Там е работата, че истината и лъжата не са алтернативи. Те са просто две различни неща, които могат да съществуват едновременно. Само дето лъжата има храм край морето на няколко етажа и хиляди жреци, които ежеминутно ъ принасят жертви. А истината има само един малък бог и една шепа вярващи. Така е и с честността, и със справедливостта, и с любовта... С повечето хубави, добри неща. Дори и доброто като такова има една шепа вярващи. А колкото по-малко са вярващите в един малък бог, толкова по-малък и по-слаб е той. С всеки, престанал да вярва в любовта, тя отслабва и изчезва. Защото малките богове на хубавите неща са общо взето безполезни. Каква полза от истината, честността, справедливостта, любовта? Малка... Затова и боговете на тези неща са малки. И ‘хората’ не вярват в тях. Вярват само някои ‘човеци’... Не лъжат всички! Лъжат почти всички. И почти всички са несправедливи. Или нечестни...

Боговете на малките неща, малките богове, още ги има. Защото още познаваме истината, любовта и честността. И хубавото на тези малки богове е, че те познават всичките си вярващи. И ги обичат, и се грижат за тях. Когато тръгнете да правите нещо нередно и съвестта ви проговори, това всъщност е малкият бог на справедливостта. Лично. Дошъл, за да помогне на вас да постъпите по редния начин и да не загубите вяра в него. Кой лъжец може да се похвали, че големия мазен бог на лъжата говори с него? Никой...

‘На добрите хора се случват хубави неща’. Чували сте го, нали? Не е измислица... Малките богове се грижат за нас. Благодарят ни за вярата. Докато боговете на кражбата, убийството, лъжата и предателството играят покер в петък вечер, малките богове на любовта и истината, честността и справедливостта, са с нас. Хубаво е да видиш някой, вярващ в малките богове. Особено, ако и ти вярваш в тях. Ще се радвам да ви срещна!



Тагове:   малки,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katrinn - и аз ще се радвам;)
29.06.2007 16:36
и аз ще се радвам;)
цитирай
2. shazam - :)
29.06.2007 18:02
Каква е ползата ли ? Веднага отговарям - вътрешното удовлетворение :))))) Поздрав!
цитирай
3. locke - Шази :)
29.06.2007 18:19
То това е реторичен въпрос за вярващите :) А за невярващите е за 100 000 лева :)
цитирай
4. margoto - Точно
29.06.2007 18:26
малките неща са ценни. Големите...те са твърде сложни за мен. Не ги разбирам.
цитирай
5. mimoza92 - :)поздрав
30.06.2007 02:17
:)поздрав
цитирай
6. aseng - Ха, пропуснал съм това!
02.07.2007 10:47
Аз съм или тотален идеалист, или и аз не знам, но вярвам в практическата полза от истината. Поне все още вярвам-това също подлежи на промяна, ако не премине експерименталната проверка!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1119992
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив