Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2007 14:00 - Учителко любима, искаш кеш?
Автор: locke Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4021 Коментари: 20 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Са ли платените уроци форма на корупция? Редно ли е учителите да искат от учениците си допълнително заплащане, за да ги научат на това, което би следвало да им преподават в час? И колко би следвало да е това заплащане?

Тази година помагах с уроци по математика на един кандидат-студент. Про боно. Едно от малките неща, които съм решил да направя през годината. Та моят ‘ученик’ ходеше на частни уроци по математика при преподавателя си от училище. Бил много добър, учениците му били с огромна успеваемост при кандидатстване и прочее, и прочее. За него той беше просто ‘Господина’ и никаква друга референция не се считаше за уместна. За мен това си беше и е един нагъл рекетьор. Когато един преподавател си направи план, по който да ви преподаде за 250 часа материал, който е съвсем нормално да ви преподаде за 150 часа, той е рекетьор. Когато в рамките на няколко месеца повиши три пъти цената на уроците си, той е рекетьор. Когато наложи ред за изучаване на материала, който ви гарантира максимум четворки на предварителните изпити, той е безсърдечно копеле. А когато ви научи да решавате задачи, но не и как да провеждате изпит, той е просто тъпанар. И накрая, когато живее сам в собствено жилище в малък град, няма финансови ангажименти към деца и внуци, взима по 500 лева заплата и по 2000 от частни уроци месечно, но вдига цените по средата на учебната година, то той е алчно животно.

Един преподавател трябва да е преди всичко човек...

Когато учебната година свърши, моя човек си хвана друг учител. Нали се сещате, че иначе можеше да му се отрази на оценката, дипломата и бъдещето. Силно се надявам, че с помощта на този учител и с това, на което се опитах да го науча аз, ще успее да влезе в добър университет и добра специалност.

Да си учител е призвание, преди да е професия. Аз например, дори и да имам знанията и правоспособността, нямам търпението да се занимавам с това. Рядко се срещат хора, родени за учители. Завчера случайно видях преподавателката си по литература от гимназията. Уникален човек и учител. Целунах я насред улицата, пък хората, каквото искат да си мислят...




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katrinn - мда, пълни рекетьори....
27.06.2007 14:15

аз съм преподавала три месеца на 6-ти и 10-ти клас, но учителка никога не бих станала. то си е призвание, пък и трябва да си малко луд...но имам колега, който чудесно се справя и се чувства удволетворен и подход към днешната младеж има;)))
цитирай
2. monologa - Са
27.06.2007 14:16
Това си е!
цитирай
3. locke - Аз съм имал само практики...
27.06.2007 14:19
.. но с цял клас трудно мога да се справя. Предпочитам да помагам индивидуално. Почти всяка година готвя (по математика, а не с чесън и кисело зеле) някой роднина или приятел. Но като знам частните учители какво ги правят тези деца... И заплащането си е чист рекет - ако се сметне на час, взимат повече от един депутат!
цитирай
4. viovioi - съгласна съм с теб,
27.06.2007 15:18
но има и един вариант за който не знаят много хора.Преподаватели които са канал за разни уреждания във вузове??Например ако вземаш частни уроци при еди кой си, той има здрава връзка от която получава информация за изисквания, подробности около самият изпит и тн.На такъв 'специалист" хонорара му е доста висок.Този е каналджия.Има си канал.Няма ли кой да им врътне кранчетата???? Е заради такива се срина авторитета на учителската професия, защото измежду тях има достойни, почтени, истински радетели на българската наука.Поздрави))
цитирай
5. locke - Знаен е добре и този канал...
27.06.2007 15:27
Особено за архитектура, право и подобни елитни специалности... За мен тези не са учители, ама в никой смисъл! Този, който съм го описал в поста горе, е само алчен и самовлюбен некадърник. Каналджиите трябва да получават по 5 години бан за преподаване, ако ги хванат...
цитирай
6. анонимен - Добре пишеш.
27.06.2007 15:35
Грамотен си, мислиш логично. Единствената енигма е снимката в профила.
цитирай
7. marsia - Не е съвсем така
27.06.2007 16:46
Както има лоши лекари,адвокати,строители,обущари,фаянсаджии(да изброявам ли още),така може да има и лоши учители.но защо обществото се озлобява към цялото съсловие?Най-високата учителска заплата е 327 лв.Помислете дали е възможно за 45 минути учителят при най-добра организация на часа да предаде ,упражни и препита всичките 26 ученика?Особено в едно "масово"училище,повярвайте,повече от половината нямат учебници.Да въдвори дисциплина,да разбере дали всички усвояват еднакво... Колко са учителите,които дават частни уроци?Те се броят на пръсти във всеки град и това не са непременно най-знаещите и можещите.Но защо когато си плащаме на доктора за частен преглед нищо не казваме,когато механикът от сервиза те лъже,с двойна сума за колата,когато ти продават стока менте,когато адвокатът нагло си определя сумата-мълчим.А когато децата ни не внимават и се перчат,тогава учителите им са виновни.Не може така.Хората биват всякакви...
цитирай
8. locke - Marsia
27.06.2007 16:51
Никъде не съм казал, че цялото съсловие е некадърно. Писал съм за конкретен преподавател и мършата като него. Вярвам, че ти самата си много по-добър преподавател и педагог от него... Но при добро желание от страна на ученика, логично е той да усвои поне част от учебния материал в час. Когато нежеланието е налице, учителя е безсилен...
Колкото до сравнението с други съсловия - нека всеки гледа пред него. А и аз определено не мълча за никой!
цитирай
9. breathe - locke
27.06.2007 17:41
хората като теб са единици. Което е очевидно... Нали... Нямам нищо, ама нищо против частните уроци, които дават учителите в средните училища. Е, може би само едно нещо. Което е адски важно. Искам когато аз си плащам данъците, да знам, че не съм "балък" и в тоя ред на мисли, не разбирам кой има интерес (освен кандидат-студентите) въпросните даскали да не отчитат тези доходи. Явно е обаче едно - никой в тази държава не може да се справи и с тази част от сивата икономика. Защото ако аз съм решил да давам частни уроци, ще си регистрирам фирмичка, ще хвана още няколко учители и ще правим нещата както трябва. И защото не желая педагозите да дават лош пример на децата ни с тези частни уроци "под тезгяха". Какво е внушението ли? Ами елементарно е - ако имаш пари, всичко ти е разрешено и всичко можеш да притежаваш - диплома; 5 и нагоре на кандидатстудентски изпит; и пак диплома, ама по-тежка. И не е необходимо да правиш каквото и да било, освен да намериш правилния човек, на когото да бутнеш. Щото точно тия учителчета се изживяват като "правилните хора".
цитирай
10. locke - Данъкът е белият кахър в цялата история...
27.06.2007 17:45
А за това с пари докъде се стига - като няма наказание, значи не е нередно! Аз вече го казах - хванат те да пишеш оценка за пари - 2 години бан, матура или изпит в университета - 3 години, диплома за средно или кандидатстуденстки изпит - 5 години, диплома за висше - 10 години. И да хванат десетина... Пък после дали още ще го има... Надали...
цитирай
11. breathe - Ще го има според мен, защото един ...
27.06.2007 18:10
Ще го има според мен, защото един като хване цаката на системата при новото статукво, считай, че всички ще намажат...
цитирай
12. locke - Заплахата е много голяма...
27.06.2007 18:15
Един като я хване друг като я издаде и гориш за години наред... В България само страхът може да е ефективен, и то големият страх!
цитирай
13. danidundi - От скоро съм учител, но едно ще ви кажа..........
27.06.2007 19:08
Учителите не са виновни за цялата тази така създала се през последните 10 години ситуация.Виновниците за това сме всички ние - цялата българска нация - откакто в България стана възможно всичко с пари.
И само едно нещо ще ви кажа: нито един преподавател няма да откаже помощ на проявил интерес ученик, дори и извън работното си време и то БЕЗВЪЗМЕЗДНО. Но къде са тези ученици питам аз, и до къде ще стигнем така?
Така е, защото обществото мисли , че когато плаща повече - ще получи нещо ПО-ДОБРО.
КОЛКО ЖАЛКО!!!!!!!!!!
цитирай
14. breathe - Живеем в пазарна икономика. Тря...
27.06.2007 19:36
Живеем в пазарна икономика. Трябваше да помислим с главите си, а не с някои други части на тялото, като висяхме като зомбита по барикадите! Като не прозряхте очевидните рискове тогава - на ви демокрация сега! Нали искахте свободни пазари? Вече имате първична пазарна икономика. Какво се оплаквате тогава, учители любими? Все някой друг трябва да е виновен! Да, може и другите да са виновни, ама и ние не сме ангелчета, за каквито се опитваме да се изкараме. Апропо, от седмица съм дипломиран педагог - това го казвам, за да не ме обвините в самоцелно оплюване на съсловието, към което се стремях в продължение на 4 години.
цитирай
15. viovioi - ~~
27.06.2007 20:03
Но тази корупция е на дребно.Ние сме свидетели на корупция на много високо ниво.Съд,следствие,прокуратура,разтакават едно дело под натиска на депутати, министри, които от своя страна по този начин афишират връзките си с подземния свят.Държат ли ги в арестите, охраняват ли ги не е много ясно.И докато са в арестите прокарат някой закон за оправдаване на свой човек.Е такова е положението.Затова не одобрявам , но и не съдя учители и лекари.По високо трябва да се стреля))Поздрави и лека вечер)
цитирай
16. locke - Danidundi!
27.06.2007 20:03
"И само едно нещо ще ви кажа: нито един преподавател няма да откаже помощ на проявил интерес ученик, дори и извън работното си време и то БЕЗВЪЗМЕЗДНО. " С тази глупост обра всички овации! Не знам дали и ти си я прочел! Момчето, на което помагах, беше го закъсало с парите през март. И какво направи неговият преподавател? Каза му да си намери пари или да не му се мярка... и момчето цял месец се готви само...
Ако аз и други хора с квалификация сме склонни да помогнем на ученик про боно, определено мнозинството преподаватели не е склонно! Съжалявам за заблудата относно колегите ти!
цитирай
17. locke - Viovioi!
27.06.2007 20:07
Корупцията на дребно си е корупция! Рибата се вмирисва откъм главата, но се чисти откъм опашката! По мое време учениците гонехме некадърните учители и уважавахме способните...
цитирай
18. brey7 - И аз имам любими учители
28.06.2007 15:24
Искам те да живеят достойно,а не да им се присмиват,че ходят с едни и същи дрехи.
А частните уроци са за комплексари.
цитирай
19. godzibg - без пари не може
28.06.2007 21:21
в Софийски Университет за час и половина цената е 30 лева (става въпрос за Западен език ). средно на месец стигат 1000 лева. интерес има. Отделно парите, които отиват и за математика, френски история уроци или ПОНЕ един учебен курс за 200-300 лева. казваш си това ще го преживеем учится надо (поне така казват старите хора). обаче ей го днес се записвах за СУ 60 лева утре в Унсс за изпити 70 лева отделно книжките и документите които съм си купил до сега излизат за още 50 лева. въобще хич не е лесно :).
А за учителите поне в моята гимназия са сходни да помагат ако някой изяви желание. Но да речем по профил математика ако я питаш нещо дето е лесно , можеш да изядеш нейна нетърпимост затова никой и не пита :).

Та както се казва добре че има интернет , в скайп винаги някой от класа може да ти помогне с някоя задачка. беше забавна частта с ученето през интернет :).
цитирай
20. locke - Това с ученето по нета ми харесва :)
28.06.2007 22:48
Ако от класа не могат да ти помогнат с някоя задчка - насреща съм :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1119691
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив