Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2007 09:32 - Лошо те соних, бабин! Лошо — со чалма...
Автор: locke Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1878 Коментари: 5 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

         Днес е 1-ви юни. Честит празник на всички деца! Да са ни живи и здрави. Честито и на техните баби... То по-добре да стане 1-ви юни празник на бабите /нещо като летен Бабинден/. Защо ли?
         Първо, деца вече не се раждат. Сакън, ще речете, как така, ами статистиката? Ами няма, български деца няма. В Пазарджик например през последните години от всеки пет родени деца, четири са от ромски произход. Дотам се стигна, че когато президентът Първанов дойде веднъж на гости за празника на града през предишния си мандат и посети местното родилно отделение, пратиха линейка до един близък малък град, за да доведе поне една родилка с български произход. Ето ви раждаемост по статистика!  Вчера гледах по телевизията, че имало във Великобритания бейби бум. Има. Лично видях в Лондон половин дузина млади българки с малки деца да се разхождат из паркчетата. Ама в Лондон...
          Второ,  децата и да се родят, здравеопазването ни е на такъв хал, че да стигнат живи и здрави пълнолетие си е чудо. Кеф ти заушката, кеф ти вирусните менингити, кеф ти хепатита в Пловдив, кеф ти спешната помощ и личните лекари. Някой извади ли статистика колко деца са починали от грип тази зима? Защото държавата не постави безплатни противогрипни ваксини на малките деца и учениците, както би направила една себеуважаваща се държава - член на ЕС. То пък едни ваксини... Да те е страх да сложат такава на детето ти. Ето преди десетина дни биха ваксина против туберколоза на едно приятелче в средния курс. С една спринцовка - на няколко деца! Нямало ваксина и трябвало да се пести материала. Е най-много да им лепнат нещо по кръвен път. То пък от какво ли толкова може да боледува едно 17 годишно дете? То пък и аз един въпрос зададох... А и като ти бият ваксина, какво те очаква? Безплатната лотария на МЗО. Защото една на всеки 4-5 ваксини била негодна поради изтекъл срок на годност или неправилно съхранение. Ето например моята братовчедка. Биха и ваксина против коклюш през зимата. Ама така я биха, че детето вече 4 месеца нон-стоп кашля като Алф, когато беше хванал онази металическата кашлица и трябваше да пие котешки сок. Дано се оправи детето, че страх ме хваща като го гледам как страда. Ако министър Гайдарски вземе, че се засегне, - знае как се пише оставка!
         А бабите - те са милион и половина /дядовците не ги броим/, много повече от децата. Значи, ако първи юни стане празник на бабите, ще е много по-масов. А на тях сега и пенсиите им дигат с 10%, та може и да почерпят. И кой ще почерпят най-напред? Внуците, разбира се!
         Шегата настрана /то пък една шега/! Да им е честит празникът на децата и техните роднини. Да са живи и здрави и да не ги сънуват бабите им "со чалма"!

П.П. Заглавието е от произведението "Как ще си умра млад и зелен" с автор Христо Смирненски, публикувано посмъртно. Отнася се за съня на една от неговите баби, която го сънува с чалма /лош знак/. Относно езика - бабата е от Македония, но това е една друга тема... Относно чалмата - ако някой иска, нека вкара в нея допълнителен смисъл. Аз не съм.
П.П.П. Авторът няма нищо против ромите. Напротив, лично е образовал няколко от тях. Да са ми живи и здрави Аспарух, Иван и Милка (последната скоро ще става баба, нищо че е на 30).



Тагове:   чалма,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zvezdopad - .
01.06.2007 10:44
Относно раждаемостта .. в следствие на гладните години след 10 ноември хората доста капсулираха желанието си да имат деца. Мнозина задържаха до последно планираната им поява, с идеята да дочакат по-добри времена, с повече ресурс за доброто им отглеждане.
Защото нищо по-лесно от това да цвъкаш през година дете като на конвейр, ама нали после това дете трябва да яде, дрехи, играчки, лекарства, време, грижи...
Всеки си прави сметката, искайки децата му да живеят сносно и съответно това силно разделя кривата на желаната бройка от реалнодопустимата като средства за отглеждане.
Има и друга страна - много майки искат да минат тънка лайсна и да родят едно, най-вече със секцио за да не си развалят фигурата ...ей това не го разбирам никак. Сякаш тази фигура ще си я носят в гроба.

Много родители не са готови да имат дете и поради една друга много сериозна причина. Не знаят как се възпитава дете. Произвеждат едно умалено копие на собствената си глупост и пороци. Поощряват вредни навици и то после им се качва на главата. После детето било чудовище.
Да, да, ама не!


Айде.. честит празник на всички! Всички, които са запазили нещо детско в себе си!
цитирай
2. breathe - Като ти чета постинга, направо ми се ...
01.06.2007 16:31
Като ти чета постинга, направо ми се приисква да си хвана раниците и куфара и да изчезна в неизвестна посока на запад - там, където нещата са нормални, където абсурдът е нещо недопустимо. Е как пък точно тук трябва абсурдността едва ли не да се издига в култ, да бъде много добре усвоен стил на работа в държавата и в множество от родните фирми. Ама и хората сме си малко своеобразно абсурдни тука, не може да не си признаем.
цитирай
3. locke - ...
02.06.2007 12:02
раждане на конвейр - видях го в Англия, местните жени го правят. Децата им са прилично добре обрижени, но тъпи като трибуквие, и няма никаква привързаност между роднините... за секциото, не съм жена, не върви да коментирам, и все пак - щом майката смята фигурата си за по-голяма ценност, добре е че не ражда други деца - едва ли ще ги отгледа качествено...
Колкото до това как се възпитава дете - може би си струва нов пост за дискусия - има мноооого за казване
цитирай
4. viovioi - ))
02.06.2007 12:35
Социалните теми в едно общество са винаги на дневен ред.И здравните също.Но винаги когато заговорим за раждаемост се сещам за онази крилата мисъл на социалната ни министърка Е.Масларова :"Стоп на майките инкубатори и кукувици".Тогава ми прозвуча много цинично, но сега в контекста на твоя анализ ми звучи съвсем логично.Защото в Китай се правят правителствени програми за ограмотяване на населението за полова култъра?.Техния проблем го знаем.И ако обществото, институциите полага грижи да "контролират"/ незнам как ще прозвучи/ този процес,раждаемостта да е планирана и желана, ще е добре.Но само добре осигурените материално семейства създават добри условия за отглеждане и възпитание на здраво поколение.Държвата е фактор дотолкова,доколкото може да осигури добър жизнен стандарт на хората и оттам сватби,бебета ...
цитирай
5. locke - Моето поколение
02.06.2007 13:07
viovioi, предполагам вече си отгледала свое поколение. И от своята позиция няма как да не признаеш, че сегашните 20 годишни не са годни за родители - те бяха поколение, което отгледано в условията на дива демокрация и див капитализъм, не получиха ценности и морални критерии. А моето поколение е на път да изпусне златното време да станем родители. Нямам познати на моя възраст с повече от едно дете, което е жалко, защото ние сме тези, които би трябвало да имаме по две, три, а защо не и повече деца. Поне знаем как да ги възпитаме и го правим. Но при този хал на държавата как да стане? Когато майчинството за работещите майки до скоро беще стотина лева. И не го вдигна Масларова, напротив - тя го отложи с година. Това беше идея на предишното правителство /социалната им политика ми харесваше, честно казано/. Но вместо да влезе от 2006 година, когато парите бяха осигурени, Масларова вдигна с по 30 или 40 лева, не помня вече, минималното майчинство /разбирай това на твърдо ромския електорат на БСП/ и отложи това за работещите майки за 2007. Ако някой предложи нейната оставка и замяна с предишната министърка, ще го аплодирам неистово. А за Гайдарски, по-добре да замълча. Такъв батак създаде! А изразът "батак" идва от кланицата в Батак по време на Априлското въстание и според мен тук си е съвсем на място. Тази зима здравното осигуряване уби доста мои познати...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1119991
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив