Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2011 11:05 - Генезис на една ‘успешна’ и ‘гражданска’ ФБ група
Автор: locke Категория: Други   
Прочетен: 2021 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 18.08.2011 12:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Преди 2 дни по молба на приятел създадох първата си ФБ група. За кодош! Но се сблъсках с челен опит на отличници в областта, който искам да споделя, тъй като може да ви бъде от полза при подобно начинание.

Стъпка първа: Изберете гражданска позиция, която да защитавате! Нещо актуално. Избираме алкохолния туризъм.

Стъпка две: Изберете име на групата. От съществено значение е в заглавието да има думичките ‘не’ или ‘против’. Добре е да има и нещо положително. ‘Българи’ и ‘България’ също носят дивиденти. Избираме заглавието ‘ЗА културен, а НЕ алкохолен туризъм в България’. С един удар сме привлекли интелигенцията, трезвениците и патриотите!

Стъпка три: Изберете администратори на групата. Най-добре младежи – те имат по-голяма амбиция за успех в подобни начинания. По принцип всяка група е насочена против статуквото, така че изберете администратори, които са привържениците на опозицията. В момента е най-добре да изберете някой млад социалист. Ако няма такъв на разположение, намерете поне някой, чийто любим цитат е от Карл Маркс (например ‘Революциите не се правят със закони’). Не е важно админите да са красноречиви, тази задача се пада на вас (а и винаги ще се намерят достатъчно членове на групата, страдащи от логорея). Всъщност дори не е необходимо админите да са грамотни. Тяхната роля е в сянка и никой няма да разбере, че се затрудняват с по-дълги думички като ‘одуволетворява’, ‘предпроятия’ или ‘безскруполен’. Важното е да горят с революционен плам! Освен това добавете като админ съпруга(та) си или гаджето, ако не сте бракувани. Добре е да добавите и някой върл ваш фен, ако имате такъв. Пет админа са напълно достатъчни!

Стъпка четири: Направете коректни настройки на групата! Нека всеки да може свободно да добавя приятелите си в нея, всички да получават информации за групата и съобщения.

Стъпка пет: Направете встъпително обръщение и гръмко описание на групата. В нашия случай може да искаме забрана на алкохола след полунощ в заведенията по курортите, бан за туристическите компании, водещи такива туристи, и държавна субсидия от 20 милиона лева за развитие на културния туризъм. Освен това наблегнете силно на факта, че представяте независима, граждански ангажирана и обществено полезна инициатива.

Стъпка шест: Почнете с летящ старт. Нека избраните от вас админи да добавят постоянно приятелите си на едри порции. Това разбира се крие рискове от добавяне на неподходящи хора. Но какво пречи сред първите членове на вашата новосформирана група да са примерно Румен Петков, Кирил Добрев и Иво Атанасов? Тези хора също имат право на гражданска позиция, нали? Все пак гледайте да не се случи така, че член номер 100 на вашата група да се окаже самият Владимир Илич Ленин. Добре е да има и някое ярко име от шоубизнеса! Едва ли Лейди Гага ще се навие да се присъедини към вашата група, но ако админите ви са симпатични младежи, бихте могли лесно да привлечете българската версия – Деян Неделчев – Икебаната. След 2 часа усилено добавяне на админовите приятели (ФБ я позволява тази глупост без тяхно съгласие) вече ще имате близо 300 члена!

Стъпка седем: Рекламирайте групата! Пуснете съобщения на приятелите си (тях още не сте ги добавили, защото са резервен вариант), пуснете линкове в други групи, ако имате блог – опискайте орталъка, че сте създали нова група и колко вървежна е тя! На стената на групата пуснете гръмко съобщение ‘Българи, вече сме 300, а сме група от само 3 часа’. И без друго никой няма да забележи, че доброволно и съзнателно са се присъединили 7 човека, а другите дори не знаят, че са в тази група.

Стъпка осем: Обявете инициативи! Дори и най-смислената група се нуждае от дела, а не само от думи. Колкото и да пишете, да пускате видеоклипове и записи на интервюта с препили и контузени, все пак се нуждаете от действия. Идеалното за целта е протест пред някое министерство, поход на мира по улиците или поне блокиране на важни кръстовища. Може демонстративно и да организирате бой с празни бутилки от марков алкохол. Перфектно ще е, ако биещите се са с кукерски маски... Тези мероприятия не е необходимо да се случат изобщо, важното е да ги дискутирате и да обяснявате как първи трябва да станете много в групата, а после да действате. Най-малкото, планирайте събитията за след месец (съвпадението с началото на предизборната кампания е съвсем случайно)!

Стъпка девет: Поддържайте огъня! В продължение на няколко дни пускайте гневни материали, може и от минали години, важното е да има кръв и лични трагедии, плюйте по безразсъдното пиене и нощните надпивания, по балконинга и разбира се, по МВР, които винаги бездействат. Добавяйте към групата по един-двама свои приятели на всеки няколко часа, за да създадете усещане за разрастване и развитие на движението (сега разбрахте ли, защо трябваше да запазите собствените си приятели). Светлият пример на админите да се ад-ват на големи порции приятели, ще бъде последван и от други. Особено, ако на втория ден от създаването на групата невинно подсетят в някой коментар реалните членове, че ФБ им позволява да добавят приятелите си без одобрение от админ. Внимавайте обаче да не се появят коментари от сорта ‘Едва ли има проблем да добавиш приятелите си, ако те не желаят, имат избора да излязат. Аз го направих, защото така смятам, че подкрепям наистина вашата инициатива. Ако се случи нещо подобно някой може и да се усети, че в групата има не 500, а само 50 живи членове (без да броим Владимир Илич). Това не е добре! За да не се повтаряте, нека админите и преданите фенове призовават към разрастване на групата! Пускайте и техни материали, пак за разнообразие (ако не са твърде неграмотни)!

Стъпка десет: Борете се със зациклянето! Началните ви усилия и помощта на криворазбрали фенове са ви осигурили около 500 човека ад-нати на големи групи. Активни обаче са около 20 от всичките 50 реални членове. Вече няма кой да добавя нови членове, а вас ви е страх да добавите още от вашите приятели, защото могат и да се обидят. Всъщност вече доста от насила добавените са си тръгнали от групата и вие сте хиляди пъти благодарни Богу и на ФБ, че тази информация не е публична. Призовете към нов набор на членове, публикуване на линкове и джангър!

Стъпка единадесет: Молете се за оцеляване! Буквално! Идете и проплачете на всички ваши приятели и колеги колко е важна инициативата ви и как не бива да отмре. Може пък някоя колежка да ви съжали, да се присъедини към групата и да добави 50-100 нови члена по познатия метод на неинформираните приятели. Не забравяйте да публикувате в блоговете си за групата и нейно развитие. Може и нещо умилително – как чувствате групата като своя рожба например! Все ще примамите и няколко чувствителни и/или доверчиви блогъри!

Стъпка дванадесет: Търсете обединение с други групи! Например с групата ‘България – земя на древни цивилизации’ или с групата ‘Не на фалшивия алкохол’! Все ще си обмените по няколко членове, дори и да не се стигне до сливане!

Стъпка тринадесет: Организирайте срещи на групата, дискусии на програмата и прочее времеемки мероприятия. Вече имате към 100 живи членове, което значи, че ако много се насилите, може да изкарате двайсетина от тях на протест!

Стъпка четиринадесет (нула): ПРОДАЙТЕ СЕ! Ако още при създаването на групата не сте взели пари за дейността си – сега е моментът. Доста политици биха платили четирицифрена сума, за да дойдат на вашия протест, удобно организиран точно в началото на предизборната кампания. Не съобщавайте на членовете си за очаквания гост(енка), нека е (не)приятна изненада! Възможно е групата ви след това съвсем да се стопи или да се разпадне, но в името на приличието ще трябва да симулирате дейност, поне докато минат изборите! Честито – изкарахте някой лев от нищото!

 

Всяка прилика с действителни ФБ групи, лица, админи и прочее е случайна!




Гласувай:
5



1. анонимен - :-)))))))))))))))))))))))))))) ...
18.08.2011 12:06
:-)))))))))))))))))))))))))))) Ей сега ще спретна Група за Активна борба против извънземните!
цитирай
2. locke - Ей, групар, я да мълчиш!
18.08.2011 12:08
Ленинист такъв!
С тая група против извънземните къде ще протестирате? Пред магазините за луксозни порцеланови чинии?
цитирай
3. cecka1504 - Боже!
18.08.2011 14:52
Аз и без това ползвам ФБ рядко, но ти с тия предложения направо ще ме откажеш от там, какво остана група да правя. Не са за мен тия работи :)))
цитирай
4. locke - Що пък ти!
18.08.2011 14:53
cecka1504 написа:
Аз и без това ползвам ФБ рядко, но ти с тия предложения направо ще ме откажеш от там, какво остана група да правя. Не са за мен тия работи :)))

Направи група 'Не на мързела на работното място!'
цитирай
5. cecka1504 - Ма, не ме влече тая дейност с правенето на групи :)
19.08.2011 09:00
locke написа:
cecka1504 написа:
Аз и без това ползвам ФБ рядко, но ти с тия предложения направо ще ме откажеш от там, какво остана група да правя. Не са за мен тия работи :)))

Направи група 'Не на мързела на работното място!'


Иначе идеята ти е добра :)))
цитирай
6. locke - Проблемът с такава група...
19.08.2011 10:27
... е че потенциалните членове ще ги мързи да се запишат :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1120078
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив