Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2008 11:58 - Зъботраканица (гешефтарите пак бдят)
Автор: locke Категория: Други   
Прочетен: 1361 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.12.2008 13:13


            Днес почва зимата, а с нея и голямото зъботракане... Какви ли са опциите за отопление?

 

1.         Въглища и дърва

                Въглищата вървят по над 200 лева за тон, дървата гонят 70 лева за кубик. А с цената очевидно силно се спекулира поради големите разлики по доставчици и региони. Има и много измами. Като изключим, че подобен вид отопление е мърляво, трудоемко и на практика почти невъзможно при възрастни хора и инвалиди, крие опасности и унищожава необратимо ценни природни ресурси, тези цени го правят на практика недостатъчно ефективно. Което не е добре, защото въпреки всички минуси доскоро това беше най-евтината алтернатива.

2.         Ток

                Климатиците, конвекторите, маслените радиатори, са достатъчно енергийно ефективни, за да бъдат добра и донякъде евтина алтернатива. Аз лично съм фен на акумулиращите печки. А калориферите с открит реотан и печките ‘Елва’ според мен трябва да бъдат забранени със закон. Бонус при този тип отопление е, че може ползването да се регулира от потребителя. Освен това цените на уредите се регулират чудесно от пазарните принципи. Негативите – множество здравословни проблеми с климатиците, следене на съотношението дневна/нощна тарифа при някои уреди, зависимост от енергийната система, която става все по-непредсказуема. А и при цените на тока в момента подобен тип отопление е непосилно за голяма част от домакинствата.

3.         Парно

                Аз живея в жилище с модерна инсталация, потреблението се отчита само от един датчик, няма проблеми със съседите, одобрили сме нищожен процент преразпределение за общите части. С парно ми е наистина доста по-евтино да се отоплявам. Но не с всички са така. Нередовните платци, кражбата на топло и прочее скоро ще доведат до блокови войни с недотам приятни последствия. Политиката на топлофикациите допълнително насърчава обстановката. Но тук проблемите касаят не само потребителите. Топлофикациите наистина са монополисти на съответния пазар, но всъщност са между чука и наковалнята. Несъбрани взимания, лошо управление и злоупотреби (в държавните и/или общински фирми), изтичане на пари в партийни каси. От другата страна дългове към Булгаргаз и наложени изкуствено цени от ДКЕВР> Топлофикациите станаха инструмент за политика. Частните, като тези на Ковачки, биват изнудвани с цени, доставки и всякакви други способи. Дори общинските страдат от същото. Ако столичната топлофикация беше станала общинска, цените щяха да се дигнат, и парното да спира, за да успеят управляващите да сринат рейтинга на Бойко Борисов. Сега цените ще се замразят, а доставките ще са редовни и проблеми с парното няма да има. Но това е в София... а в другите градове? И което е най-лошо – при предстоящи повишения в себестойността, няма никаква модернизация. Правителството тотално блее, защото това следва да е негова инициатива! Но естествено никой не мисли за потребителя, всички търсят само как да си спретнат личния гешефт.

 

                От потребителите зависи да станат максимално енергийно независими! Това значи първо енергийна ефективност – още не е късно да смените дограмата и/или да остъклите балкона и /или да направите топлоизолация. Освен това, ако ползвате ток или парно като основен източник на отопление, предвидете и резервно отопление – газова печка например (не забравяйте да се запасите и с газ за поне седмица две. Вероятността от режим на тока или парното при много голямо застудяване не е за пренебрегване. Ако живеете в къща – направете си локално отопление – има поне десет начина да направите екоиновация и да си осигурите евтино топло (и топла вода)!

 

                НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ НА ГЕШЕФТАРИТЕ!

 

ЗЪБОТРАКАНИЦА

 

Зима иде, господа!

Ето, вижте я зад Люлина,

как ни дебне сякаш тя,

мълчалива и притулена!

 

Вихри зли ще налетят,

сняг ще бликнат небосклоните

и месата ще треперят

непокрити от балтоните.

 

Сметки тънки да държат

днеска босите и голите,

гешефтарите пак бдят

и нареждат ни неволите.

 

Няма въглища, дърва,

и не ще бъдат докарвани,

не вреди зер хич това

на народните ни гарвани.

 

Нямало днес туй, онуй:

да му мислят сиромасите,

гешефтарите от туй

ще натъпкат здраво касите.

 

А квартирният въпрос

мина вече във тефтерите,

безимотен, гладен, бос,

сбирайте се да треперите.

 

Зима иде, господа!

Ето, вижте я зад Люлина,

как ни дебне сякаш тя,

мълчалива и притулена.

 

Смирненски 1919

 

 

 

КАКВО ЛИ ЩЕШЕ ДА НАПИШЕ СМИРНЕНСКИ ДНЕС ЗА ТОКА И ПАРНОТО?




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1120078
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив