Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2011 10:09 - Как да манипулираме социологическо проучване! (Част 4)
Автор: locke Категория: Видео   
Прочетен: 2630 Коментари: 12 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Помните ли как в учебното ни филмче сър Хъмфри започна анкетата на Бърнард с обръщението ‘Мистър Уули’? Вярвате или не, в този момент Бърнард вече е манипулиран. ‘Младото момиче’, играно от сър Хъмфри,  с това обръщение създава усещане за близост между анкетиран и анкетиращ. Както сър Хъмфри казва – ‘нали не искаш да изглеждаш глупак?’ При подобен тип интервюта респондентът се стреми да изглежда по-интелигентен и образован в избора си, отколкото е всъщност. В добавка, ако изборът му се приема от обществото като странен, срамен или обиден, много често той би го прикрил. Така например, при интервю на живо, много домакини не биха признали, че ползват най-евтиния прах за пране. В контекста на конкретното проучване, което анализираме от два дни (МБМД, май 2011г.), това означава, че вотът за ДПС ще е силно занижен, защото почти никой етнически българин не би признал в живо интервю, че ще гласува за ДПС. Означава също, че голяма част от периферията на ‘Атака’ би скрила предпочитанията си поради срам. Ако бяха питали за Алексей Петров, картинката щеше да е подобна – укрит вот. И разбира се, при точно така посочените кандидати, най-много ‘фалшив’ вот получава Кунева, защото от всички посочени политици тя е този с на пръв поглед най-европейски и интелигентен имидж.

Всяка думичка от интервюто има отношение към крайния резултат... и затова подобни интервюта традиционно не се провеждат на живо! Знаете ли, че вие също бяхте подведени в началото на този пост? Обичайно в първите изречения и заглавието на постовете се хвърлят бомбастични реплики, които да предизвикат любопитството на читателя. Но за нашите цели това е ненужно (макар да бих се радвал повече хора да четат тези постове). В началото на поста търсех засилено чувство за съпричастност към анализа. И го постигнах с два елемента – първо, перефразирах началното изречение във въпрос и така ви приобщих; второ, използвах местоимението ‘ни’, когато споменах учебното филмче, което отново предизвиква усещане за съобщност. Пробвайте изречението във вида ‘В учебното филмче сър Хъмфри започна анкетата на Бърнард с обръщението ‘Мистър Уули’.’ Сухо, дори дидактично. Все едно професор говори пред 300 души аудитория. И стои с гръб към нея, докато дращи нещо си на дъската. Докато в нашето изречение има комуникация. Малка зала, избрани студенти, лекторът не пише, а говори с тях... И показва слайдове! И ако в академичното обучение има място и за двата вида лекции, в социологията няма. Социологията трябва да е безпристрастна, ерго студена и дистанцирана от респондента. Никакви малки зали, никакви лични обръщения!

Наистина, в защита на социолозите, трябва да кажем, че в България е много трудно да направиш коректно подобно представително изследване по телефона. Твърде много хора в България нямат стационарни телефони, освен това подобни интервюта са нехарактерни и много малко хора ще са склонни да дадат по телефона данни за семейство, възраст и доходи, с които да бъде балансирана извадката. Като добавим и проблема с телефонните измамници, се оказва че по телефона може да получим представително проучване единствено на въпроси, за които различните отговори са сравнително равномерно дисперсирани между отделните слоеве на населението и балансиране на извадката не е необходимо. Това обикновено са единични въпроси, свързани с актуални събития. Ето един подобен въпрос: ‘Тези дни патриарх Максим отбеляза 40 години начело на българската църква. Смятате ли, че с оглед преклонната възраст на Негово светейшество, той трябва да се оттегли и да бъде избран нов патриарх?’. А ето един още по-компактен въпрос, актуален в края на май: ‘Одобрявате ли действията на ‘Атака’ по време на петъчната молитва в софийската джамия?’. На такива въпроси няма и да е некомфортно да попитаме респондента веднага след отговора: ‘Бихте ли ми казали Вашата възраст, госпожо/господине?’ Ако още не сте се сетили, предполага се, че сме определили пола на респондента по гласа. Защото дори и в такова изследване има нужда от леко балансиране – мъжете например са по-склонни да подкрепят ‘Атака’, а пенсионерите са по-склонни да оставят Максим да умре като патриарх.

След всичко, казано дотук, трябва някак да приемем, че в България подробно социологическо проучване, проведено по телефона, е изключително трудно да се балансира като резултат по две причини – подозрителност и скетицизъм на респондентите, водещи до укриване на лични данни и лъжи в отговорите; силно неравномерно покритие на населението от стационарни  телефонни линии. Излишно ли е да казвам, че по телефона ще говорим главно с пенсионерки. Трудно ще се доберем до избирателите на ДПС. Почти невъзможно е да сондираме групата 18-25 години. Но има начини и за тях ще говорим, когато показваме как самите ние да правим проучване.

Да се върнем на живите интервюта. Респондентът е случайно избран, тоест отиваме в дома му и искаме да говорим конкретно с него. Ако приемем, че анкетьорът от агенцията е достатъчно убедителен и успее да го/я навие да отговори на въпросите, трябва да преценим и какво ни е коствало това убеждаване. Дори обръщението по име към респондента е погрешно. А представете си как респондентът в един момент пита: ‘От цялото семейство само мен ли ще интервюирате?’. Отговор ‘Да, само Вас!’ жестоко опорочава ситуацията, защото, макар и убеден да участва, анкетираният ще гледа да даде правилните отговори и да се представи добре, все едно е на изпит. Няма да ни каже какво наистина мисли... И това ще е още по-валидно, ако анкетираният е мъж, а анкетьорът – младо момиче!

 

В следващия пост ще коментираме как се манипулира самата извадка от респонденти и как се манипулира балансирането на отговорите.



Моля, попълнете тази анкета (на тема хапване). Резултатите са необходими за демонстрационни цели в следващите постове.




Гласувай:
6



1. cecka1504 - Голям си манипулатор :)))
14.07.2011 10:35
Голям си манипулатор :)))
цитирай
2. locke - Ама си признавам, нали?
14.07.2011 10:49
cecka1504 написа:
Голям си манипулатор :)))

:)))
цитирай
3. cecka1504 - Смееш ли да не си признаеш :))
14.07.2011 10:54
Смееш ли да не си признаеш :))
цитирай
4. locke - Айде, айде...
14.07.2011 11:01
мога и да не си призная...
Но цялата идея е да се покаже колко невинни на пръв поглед неща мога да наклонят везните в една или друга посока....
Само си представи, че в анкетата на МБМД бяха включени Ивайло Калфин и кристалина Георгиева вместо Бойко и Станишев. Кунева щеше да е под 5%. Неслучайно някои агенции в момента дават точно такива резултати за нея...

Имаме попълнена анкетна карта от Норвегия ;)))
цитирай
5. yotovava - Мързи ме да попълвам....
14.07.2011 12:38
:)))))))))))))))
И ям кавото има...

Валя
цитирай
6. locke - Я се стегни!
14.07.2011 12:40
yotovava написа:
:)))))))))))))))
И ям кавото има...

Валя

Аз щях даже да те помоля да популяризираш анкетката, а ти...
цитирай
7. yotovava - Като се върна,
14.07.2011 13:06
след малко излизам и трябва да се приведа във вид, удобен за логаритмуване :))))))))))))))))

Валя
цитирай
8. locke - На олимпиада по математика ли ще ходиш :))
14.07.2011 13:41
много съмнително ми звучи това с логаритмуването :)
цитирай
9. rossi9 - Моля, дами /и един господин/, да се
14.07.2011 14:10
придържаме към темата... И сега какво ще правим, като разбрахме как се манипулира народа - ще ставаме по-умни или по-тъжни :)
цитирай
10. locke - Роси, мислиш, че това е всичко?
14.07.2011 14:13
Боже господи... това е само върха на айсберга! В следващите постове ще кажа как се ''обработват' първичните данни
цитирай
11. yotovava - Проблемът не е в това какво се случва,
15.07.2011 11:21
а защо точно така се възприема - масовият зрител, купувач, с една дума потребител всъщност не мисли.
Защо сляпо вярва на подобен вид проучвания и и извадки.
цитирай
12. locke - В България социолозите никога се са говорили...
15.07.2011 11:25
... за това как се прави социологическо рпоучване и как се балансира. Тук се коментират само резултати. Все едно да хапваш кучешко и да мислиш, че е телешко, докато не разбереш, че си във виетнамски ресторант. Е, тук никой не ни казва в какъв ресторант ядем, пробутват ни яденето без да знаем как е приготвено...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1110728
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив