Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2011 18:36 - Как да манипулираме социологическо проучване! (Част 2)
Автор: locke Категория: Видео   
Прочетен: 2101 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 13.07.2011 17:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageimage

И така, нека започнем  следващия анализ отново с нашето учебно филмче:

 

Помните как съставихме наши въпроси, които да насочват избирателя към Меглена Кунева и Росен Плевнелиев, нали?

Както казахме и преди, не винаги подвеждащите въпроси са явни. Поради което сега ще разгледаме едно реално проведено социологическо изследване (всъщност може би последното проведено такова) от агенция МБМД и ще обсъдим неговите елементи и скрити уловки. Изледването е от средата на май 2011г. поради липса на пълната документация от изследването, допускаме, че въпросите са задавани в реда, в който ги виждаме в официалната презентация на агенцията.

 image

Първият въпрос е за доверието в определени политици. Това всъщност не е един въпрос, а 30 въпроса, касаещи 30 политици, отегчаващи и уморяващи респондента. В добавка винаги съм се чудел защо мерим доверието в политиците, когато по цял свят питат хората дали одобряват тяхната работа? Нейсе!

 image

Вторият въпрос е аналогичен – за доверието в институциите, и отново е де факто 10 отделни въпроса. Да не говорим, че се чудя как се мери доверието в църквата и армията? Дотук сме задали поне 40 въпроса на нашия респондент, което е абсолютно недопустимо, ако сме решили да получим неговото непредубедено мнение по следващи важни въпроси. Нека не забравяме, че уж сме тръгнали да изследваме електоралните нагласи...

 image

Трети въпрос – сравнение работата на това и предишното правителство. Макар че този и предните въпроси се задават от агенцията при всяко нейно изследване, е абсолютно недопустимо те да бъдат задавани преди основния въпрос в това изследване – а именно за избора на президент.

 image

В още по голяма степен горните забележки важат за четвъртия въпрос. Помислете дали, ако веднага след това ви попитат дали ще гласувате за Бойко Борисов като кандидат президент,  ще сте толкова склонни да кажете ‘да’?

 image

Петият въпрос изглежда съвсем не на място и определено отговорът му е неприятен за противниците на втора АЕЦ у нас. При това въпросът е формулиран така, че дава допълнителни 3-4% тежест на каузата ‘против’. Ето как би звучал същият въпрос, ако искахме по-голям процент ‘да’: ’По повод скорошните дебати относно енергийната сигурност на страната ни, считате ли, че България трябва да построи АЕЦ ’Белене’? Познайте дали нямаше да изкопча блзио 65% ‘да’!

 image

Едва въпрос шест (всъщност въпрос 44) касае президентските избори. Но той е зададен абсолютно погрешно. Първо, изборите наесен са общи, а не само президентски. Второ, този въпрос коректно се задава като два въпроса:

1.      Наесен има общи избори. Ще гласувате ли на тях? (Да, не, колебая се)

2.      (питат се само отговорилите с ‘да’ и ‘колебая се’) В изборите за президент решили ли сте за кого да гласувате? (Решил/а съм твърдо, колебая се, няма да гласувам за президент)

 image

И ето ни при въпрос седми, който е най-голямата боза, защото под отворена форма подобен въпрос се задава само пред тясно партийни избиратели и то за определяне на техния кандидат от няколко спрягани имена. А От БСП и ГЕРБ на практика няма спрягани имена. Поради което и се получава, че 22% от близо 38% отговорили биха подкрепили кандидат на ГЕРБ (тоест 60% от тези с идея). Меглена Кунева, която към този момент заедно с Волен Сидеров е единственото що-годе сигурно име за вота, има под 5%. Тук трябва да натъртим, че този въпрос следва да се зададе само на отговорилите с ‘решил/а съм’ и ‘колебая се’ на втория от въпроси шест.

 

Останалите въпроси от проучването ще  обсъдим в следващия пост.


Моля, попълнете тази анкета (на тема хапване). Резултатите са необходими за демонстрационни цели в следващите постове.




Гласувай:
5



1. анонимен - Брилянтен анализ!
12.07.2011 19:23
И за кьоравия е видно - стъкмистика в действиеее...
цитирай
2. locke - Да видиш после какво нагласяне става...
12.07.2011 19:39
анонимен написа:
И за кьоравия е видно - стъкмистика в действиеее...

Ама ще сотане за утре сутрин...
цитирай
3. rossi9 - Нищо де, тъкмо интересно начало
12.07.2011 19:45
на деня :)
цитирай
4. locke - Е, може и да е към 10 :)
12.07.2011 19:46
Ама ще е преди обяд де :)
Останах най-изчанчените въпроси
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1110829
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив