Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2011 17:02 - А някой кара колело!
Автор: locke Категория: Регионални   
Прочетен: 1949 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Някога в края на моя роден град се намираше градският стадион. А сега има европейски парк... Но нека разказвам по-бавно...

Футболният отбор на Пазарджик навремето беше сила. Бил е няколко сезона в А група и още помня времената, когато старият градски стадион приемаше дербито ‘Хебър-ЦСКА’. После посториха нов стадион, а старият и зоната около него постепенно западнаха и станаха див храсталак. Жалко наистина, защото старият стадион си имаше, както повечето български стадиони, чудесна писта, покрита с червен клей. И всякакви спортни съоръжения – лостове, висилки, трап за дълъг скок...На тази писта съм тренирал като дете спринтови и кросови дистанции. Но стига. Не исках да ви разказвам за стадиона, а за зоната около него.

След 20 години демокрация и упадък на паркчето, на което всички казват ‘Стадиона’, макар сградата на стадиона да я няма вече, нито оградата, а тополите, които пазеха сянка и пълнеха  косите на зрителите с пух, да са почти до крак изсечени, незнайно как се появи проект за обновяване на паркчето. И въпреки неверието на всички, че този проект ще се осъществи, кметът го реализира. За кажи-речи половин мандат. Дърветата се поддържат, алеите също, има цветя, пейки.
image

Дървената къщичка, за която казват на децата, че е на Баба Яга, всъщност е сервизно помещение за обслужващия парка персонал. Тревните площи се косят редовно, боклуците се събират, полива се, мете се. Има си химически тоалетни. Храстите, които бяха превзели зелените зони, са анихилирани. И паркът е забранен за кучета, което го прави предпочитано място за майки с деца. Още повече, че има достатъчно пейки за всички желаещи.
image

Страта сграда на стадона скоро ще стане красив розариум. А за пейките - друг път, – те са си цяла градска история! Направиха и заведение – може би ще го различите между дърветата.
image

Да, трудно се вижда, защото при построяването му имаше изрично условие – да не бъде отсечено нито едно дърво! Люлките също са нови. И като прибавим и редовното третиране срещу кърлежи и комари, парк ‘Стадиона’ си е едно любимо място за разходка на младите майки от северната част на града. Пенсионерите също го харесват, но предпочитат други местенца, откъдето могат да видят и научат повече клюки. А за децата има още един бонус – водни колелета – пет на брой.
image

Защото до стадиона има изкуствено езерце, дълбоко 50 сантиметра, което навремето беше само жабурняк и вонеше ужасно. Сега водата в него е приятно зелена и далеч не опасна, дори да глътнете малко... А и е достатъчно плитка, но пък става за водни колелета. Има си кей, където те пристават. За да се повозите за 30 мин на едно колело ви трябват 20 лева. Ще кажете, че толкова и на морето не взимат. Да, ама тука въобще не ви ги взимат. Връщат ви ги. Парите са само депозит за ползването на колело и се задържат единствено в случай на повреда, причинена от вас. Иначе возенето е напълно безплатно и поради големия брой желаещи е ограничено до 30 мин. Което си е една много прилична фитнес тренировка. Гостите на града също имат право да се повозят.
image

Така че, ако карате по магистрала ‘Тракия’ и видите табела ‘Пазарджик’, отбийте се! Градът е само на 7 км от магистралата, а парк ‘Стадиона’ е точно на входа на града. Можете спокойно да си починете и отново да продължите към морето примерно. Само предупреждавам – голяма част от езерото е обляно от слънчева светлина и е желателно да имате под ръка широкопола шапка!





Гласувай:
8



1. yotovava - Приятно и прохладно ми стана,
09.07.2011 17:15
сигурно свободно се диша там.
Хуба уикенд от мен, Лок.
Валя
цитирай
2. locke - Жега си беше, сега там е 35 на сянка...
09.07.2011 17:16
Но е чистичко и приЯтно, а и като няма комари и край езерото е добре :)
Аз съм пак в София, но още няколко дни ще разказвам за Пазарджик :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1110732
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив