Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2011 22:15 - Два дни до дебат две!
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 1506 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В събота вечер БиТиВи готви сеч. Ватерлоо ряпа да яде! Ще има битка шестима срещу двама. Честна и почтена и добре платена Петима и половина, ако броим Ламбо за половинка, щото то от него какъв дебат може да се очаква?! Еле пък, ако има и писмен тест!!!

Та очаквайте останките от тройната коалиция (Калфин, Пръмова и Ламбо) и техните платени говорители (св. Слави Безсребърник и Виктор Тъполаев) да действат ан блок срещу Марга Попова и Росен Плевнелиев. При всички положения при такава неравностойна битка дебатът ще бъде загубен от Росен Плевнелиев. Марга има бърз ум и се надявам да удържи загубата в рамките на разумното. Но за тях най-важно в целия дебат е да запазят правилната линия срещу Кунева. Европейската Мадам Йес, с вид на стара мома-даскалица, може да се държи остро срещу двойката на ГЕРБ и да ги предизвика да изпуснат някоя недомислена (макар и вероятно вярна) квалификация. В никой случай, ако не искат да отдалечат от себе си избирателите на Кунева (които се основният резерв на Плевнелиев), не бива да я наричат ‘лъжкиня’ или ‘некомпетентна’, камо ли с по-груби думи. Мекото отношение към Кунева носи много позитиви за ГЕРБ.

ГЕРБ няма да спечели на първи тур, което както вече обяснихме в предишни постове, е от изключително значение за спечелването на балотаж на поне 45 общини. Кунева няма да бъде тотално заличена в пространството между Плевнелиев и Калфин, както се случи на първия дебат, от който тя отсъстваше. Това ще даде по-слаб резултат и за Калфин, и за Плевнелиев на първи тур, но за Калфин това е минус, докато за Плевнелиев е плюс. При меко отношение към Кунева, Плевнелиев ще получи по-големия дял от нейните гласове на балотаж. В обратния случай ще изтегли 1-2% от нейния потенциал сега, но почти няма да има резерв на балотажа. Още повече, забелязва се един скрит резерв за ГЕРБ в смесените райони, който изглежда е останал извън обхвата на социологическите проучвания. При повечко невалидни бюлетини може да се получи и неочаквана победа за ГЕРБ на първи тур. Меко отношение към Кунева прави подобен вариант твърде малко вероятен.

Интересно е, че ГЕРБ демонстрира много сериозно твърдо ядро, което е изненада за всички. Това прави прогнозите за партия-еднодневка смешни. Възможно е резултатите да бъдат изненадващи и за самите лидери на ГЕРБ. Моделът показва, че заради здравата логика, голям сегмент от твърдо решилите да гласуват ще подкрепят ГЕРБ ‘с отвращение’. Те се явяват не периферия на партията, а по-скоро меко ядро, защото са част от редовно гласуващите. Можем да определим този феномен като последица от разбиването на двуполюсния модел.

При липса на нови екстремни събития в държавата, изборите ще са триумф за управляващите.

Линията на БСП за яростна конфронтация не носи търсения ефект и особено зле се приема извън твърдите симпатизанти. Ако бъде пресечена търговията с гласове по очаквания от мен начин, ДПС и БСП ще реализират изключително слаби резултати. Но дори и с покупки, пак няма да успеят да се покажат като алтернатива.

Ляво ориентираната стъкмистика и социология постоянно обяснява как подкрепата за Герб се топи, но реалните резултати от местните и президентски избори ще са с около 5% по-добри от тези на парламентарните избори от 2011 – тоест около 45% от гласувалите.

Както казват китайците – живеем в интересни времена!




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1120016
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив