Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2011 10:01 - Корнезов – адвокат на ДПС?
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 550 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 20.07.2011 10:03


Другарят Корнезов пак играе по нервите на българските граждани! Този път мъти водата с проектозакон за българския език! Писан за ДПС! Ама как? Ама така! То верно на пръв поглед проекта красив, звучи добре, защитава българското. Ама на втори? На втори цели да притесни избирателите на ДПС. Защото лекинко са вкарани разни нещица.

Например наименованията на населените места трябва да са на български език! Ама наименованията или табелите на края на града/селото? Не ми става ясно! Да не се наложи на град Джебел да му сменяме името? Май не! Ама не е сигурно! Сигурно е обаче, че на турците в Джебел ще им се намекне за подобен вариант, ако законопроекта вземе, че мине! И няма да им се каже, че от братската БСП са внесли този законопроект. То всъщност БСП са невинни! Корнезов го бил измислил и внесъл сам! На ползу роду! Ай, много полезен стана тоз човек напоследък! Няма и месец, откак предложи законопроект за отмяна на доживотната присъда, и веднага след него и един за евтаназията! Много продуктивен, много полезен! Да се почудиш, та чак да те втресе!

(Литературно отклонение) ГЕРБ работи в областта на законодателството сравнително целенасочено и не пилее време и ресурс за подобни глупости, когато не са на дневен ред. Има си в Констуцията писано достатъчно за българския език! Ясно е, че теми като доживотното наказание, евтаназията и особено българския език, независимо от позицията на ГЕРБ по тях, ще им костват избиратели, ако бъдат принудени да се определят ясно по тях. Те това е борбата – да мътим водата, че да отслабим ГЕРБ.

Обратно за законопроекта. Какви са другите простотии в него? Ами например не бива на митинги да се говори на друг език освен българския!  Звучи добре, но какво точно значи? Значи, че като иде Вежди в някое родопско село да агитира за ГЕРБ, трябва да им говори на български. Ами ако не го разбират? Как не го разбират! Всички знаят български! Чушки!!! 2001-ва ми се случи да съм зам-ротен на новобранци в Асеновград за няколко седмици. Но ротата ми беше щабна и на практика се самоуправляваше и все беше по задачи на господата офицери, та нямах много работа и киснех денем в щаба на поделението. Тъкмо бяха закрили строителни войски и волю-неволю младежите от турски и цигански произход се пращаха в редовните поделения. Помня как още 1995-та един полковник се шегуваше, че няма как да сложи циганче или турче в танк, щото как ще натиска копчетата, като не знае какво пише на тях? И зорлем – или кашик, или строителни войски. Да де, ама в Асеновград ротите бяха противотанкови и младите турчета, току-що заклети в Смолян, трябваше да работят с малютки (като танкчета са, ама с ракети отгоре, че да гърмят други танкове). И работеха с тях момчетата – миеха ги три пъти дневно, щото ротните на двете роти им побеляваха косите само при идеята да ги пуснат вътре в машината и да ги оставят да я подкарат. Отплеснах се. Цялата идея е, че тези ротни си влизаха в ротите с преводач – едно от турчетата беше отдельонен командир и, бидейки биглот, превеждаше на капитана от турски на български и обратно. Все си мислех, че е номер на момчетата, та да клинчат от работа. Защото в Пазарджик си има малцинство, и то солидно, но циганско, и всички знаят да говорят добре български. Оказа се, че по родопските села изобщо не е така! Един ден, както си дремех в щаба и им помагах да си оправят картотеките, психологът на поделението, една мощна капитанка, ме помоли да ъ помогна с психо тестове на новобранците от въпросните две роти. Събрахме ги в един от учебните кабинети и почнахме теста. Вярвате или не, близо 50% от тях не можеха да пишат на български, а десетина не можеха и да прочетат какво пише в теста. И говореха български много зле. А трима новобранци изобщо не говореха български, та ползвахме гореспоменатия преводач. Мисълта ми е, че това беше през 2001-ва. Още 10 години дерибейство на ДПС в тоя район не ми се мисли на какъв хал е докарало ‘образоваността’ на младежта! За бабите да не говорим... Като иде Вежди при баба Фатма на село да я агитира, как да ъ говори на български, като тя не разбира и бъкел? Вярно, Корнезов и БСП това не ги касае – те отвъд Кърджали по селата не ходят! Обаче Вежди може и в затвора да иде, ако се разговори с баба Фатма на турски! Най-добре да не ходи Вежди никъде и да си остави Родопите на Доган!

Та същата баба Фатма, дето вече вкара Вежди в пандиза, не дай си, боже, да иде да си сменя личната карта в Кърджали! Влиза тя примерно в общината да пита нещо си и пита на турски, разбира се! И, вай аллах, общинският служител/служителка ъ отговаря на турски! Изскача Корнезов от някой ъгъл и вика ‘Падна ли ми! Аз в закона писал ли съм, че с гражданите само на чист български имате право да говорите, чиновници такива?!?’ И хоп – уволнение! А ако може Корнеза като капитан ‘Падна ли ми’ да търчи с пушилка из цялата страна, току виж за няколко месецът сме останали без чиновници!

Ще кажете, като искат да живеят в България, да говорят на български! Прави сте! И японецът Мацумото, който току-що се е заселил в казанлъшкото село Копринка, и руснакът Димитрий, купил си апартамент в Несебър, и британецът Джон, фреш собственик на къща в Боровица, Белоградчишко; всички те са длъжни като идат в съответната община за нещо си да говорят на чист български, иначе – йок, няма да ги обслужат! Даже и ‘йок ’ няма да им кажат, защото и това не е на български. Да ходят с преводач, хем работни места ще се отворят! Това, че някой служител е навит (и способен) да помогне на чужденеца, подлежи на наказание! А пък в Гърция и други бели държави дават бонус към заплатата на държавния служител, ако говори чужд език и обслужва гражданите, ползвайки го!

Та толкоз за глупостите Корнезови!

Ама не! Толкоз само за днес, защото такива идиоти заслужават нескончаемо внимание! Иначе току виж успели да ни заблудят, че предлагат нещо смислено...




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1120176
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив