Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2011 16:01 - Изнасяме ли мургаво злато за Европа?
Автор: locke Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3490 Коментари: 16 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От няколко дена една мисъл сън не ми дава – къде изчезнаха българските цигани? Или Атака тайно са открили сапунена фабрика или ги изнасяме за Европа! Третата версия – спрели са да се размножават и имат отрицателен естествен прираст си е не научна фантастика, ами направо фентъзи!

Отначало имах една теория – че циганите не са се преброили от срам! Щото нали се оказа, че има едни 720 000 български граждани, които не са отговорили на въпросите за майчин език и етнос или пък не са се самоопределили. Оказа се обаче, че солидна част от тази липса се дължи не на ромския срам, а на традиционния български мързел, поради който цели 500 000 жители се преброиха през последните 3 часа на електронното преброяване! Защото като се раздават безплатни пропуски за нова спортна зала - юруш на доматите, а като няма келепир – чакай до последно! Въпросите за етнос, религия и майчин език не са попълнени от 315 000 от електронно преброените (така казаха от НСИ). За по-бързо, понеже не са задължителни! Вие колко цигани сте видели да се преброят електронно? И аз не съм чул за такъв случай... Та излиза, че от ония 720 000 анонимници остават само 400 000, които не са отговорили при анкетите на живо и които са потенциални цигани. И тук почва голямото питане – защо и как?

Първо погледнах какъв е процентът на анонимниците по области! Голяма разлика, голямо чудо. Гледаш примерно Враца и Монтана – съседни области, горе долу еднакво големи, силно сходни демографски, но анонимниците в Монтана са 3%, а тези във Враца – цели 13%! Невероятно, но факт! От НСИ се опитаха да ме убедят, че анкетьорите са инструктирани да задават всички въпроси, дори и незадължителните, но аз съм скептик. Не може във Враца 13% да са конспиративно настроени и да си крият етноса, а в съседната област – само 3%. Явно анкетьорите по места са бързали да претупат преброяването и да си вземат парите. Но всичко това не дава отговор на въпроса – къде изчезнаха циганите?

В София например близо 70% от населението се преброи онлайн. И средно анонимниците са 9%. Както и да го гледаш, анонимни има преброени и на живо! По данни на НСИ в София има 18 284 роми и 6 526 турци. А пък независимите наблюдатели твърдят, че ромите са около 30 000! Нещо не ви ли намирисва на гнило? Потрайте малко, сега хептен ще се развони! Разбира се, че отиваме в област Пазарджик!

В Пазарджик и областта не са посочили етноса си близо 30 000 души. Циганите са 20 350, турците – малко над 14 000. Махаме от тях непълнолетните и остават около 24 300 човека. А за ДПС на последните избори са гласували общо 27 283 гласоподаватели. 3 000 човека излизат горница и то при средна избирателна активност 50% при ромите и 75% при турците. Остави това, ами от данните на НСИ научих, че градовете от областта живеят 11 251 роми. То хубаво това, ама нали знам, че само в Пазарджик има близо 20 000. И това са само регистрираните, защото по избирателен списък секциите в махалите са малко под 14 000, с децата  - 20 000. Обаче още колко народ живее в тези махали, без да е регистриран? Между 5 и 10 хиляди! Но преброителите не гледат постоянен адрес, а където те заварят – там те броят! Значи трябваше минимум 25 000 цигани само в Пазарджик да преброят. Отделно трите големи махали в Пещера и тези във Велинград, Ракитово, Септември, Панагюрище и Стрелча. Излиза, че около 20 000 цигани само в градовете се губят. Селата отделно. Това не говори добре нито за НСИ, нито за неговите анкетьори!

С турците същата работа – в Кърджалийско има 22 000 човека, непосочили етнос! Сетете се те от кой етнос са...

Вместо да ми дават кръстосани таблици по свой избор, НСИ по-добре да си бяха въвели всичко в една хубава база данни и да дадат на потребителите възможност сами да си изберат какво и как искат да видят. А не да ми разправят, че всички джанки са сладки, след като са пробвали само зрелите...

След ровене и анализ не мога да кажа нищо по-конкретно от това – скрити в анонимните са между 100 и 200 хиляди цигани. Не повече, но не и по-малко! Но пък доста други са се преброили като българи или турци! Реалната бройка за страната е половин милион плюс-минус 50 хиляди!

Важното е, че имаме достатъчно цигани и не е като да свършат скоро! Та, ако някой знае, къде в Европа търсят мургаво злато, да стяга тировете и да товари!

 

П.П. Извинявам се за многото цифри, но с НСИ другояче не може да се спори! От стъкмистиката само статистиката е по-силна!




Гласувай:
9



1. elinora - Ееее, сякаш не знаеш, че циганите са на гурбет?
26.07.2011 16:06
Кеф ти Франция, кеф ти Белгия, Холандия, Германия...навсякъде, където могат да се натресат. И вероятно не са се преброили електронно, не защото не могат, а защото не им е важно.
цитирай
2. locke - Ние че сме изнесли, изнесли сме...
26.07.2011 16:11
elinora написа:
Кеф ти Франция, кеф ти Белгия, Холандия, Германия...навсякъде, където могат да се натресат. И вероятно не са се преброили електронно, не защото не могат, а защото не им е важно.

Ама въпроса е, че още има! Но ти май не си хванала добре идеята на поста - губят ли се наистина цигани при преброяването, колко се губят и защо се губят?
Отговорът на първото е горе, а на второто е - кьопави анкетьори!
цитирай
3. morko - Ееее, ето че има и неща, по които м...
26.07.2011 16:25
Ееее,ето че има и неща, по които мненията ни съвпадат.Понеже ти казах ,че съм поживял доста в Пазарджик мага да ти кажа факт от първа ръка.През 1991г в деня ,когато се роди дъщерята в болницата в Пазарджик се бяха родили общо 12 бебета.Тогава пишеха имената на новородените на вратата на родилното отделение.Та от общо 12 новородени ,11 бяха циганчета.Вярно е ,че тогава беше страшна криза и бледоликите трудно се решавахме да се размножават но ...Отдавна тези 11 ромчета имат вече свои деца (раждат обикновено на 16-17 год.И докато ние дадем 2 поколения ,те за същото време дават 3.Според мен даже циганите са доста над половин милион но няма как статистиката да ги хване
цитирай
4. locke - Малко преувеличаваш
26.07.2011 16:33
morko написа:
Ееее,ето че има и неща, по които мненията ни съвпадат.Понеже ти казах ,че съм поживял доста в Пазарджик мага да ти кажа факт от първа ръка.През 1991г в деня ,когато се роди дъщерята в болницата в Пазарджик се бяха родили общо 12 бебета.Тогава пишеха имената на новородените на вратата на родилното отделение.Та от общо 12 новородени ,11 бяха циганчета.Вярно е ,че тогава беше страшна криза и бледоликите трудно се решавахме да се размножават но ...Отдавна тези 11 ромчета имат вече свои деца (раждат обикновено на 16-17 год.И докато ние дадем 2 поколения ,те за същото време дават 3.Според мен даже циганите са доста над половин милион но няма как статистиката да ги хване

Наистина все още мнозинството бебета в Пазарджик са мургави, но малко се поизравняват силите. А и циганите едно време се женеха на 13 - 14, сега средно на 20. И вече имат по-малко деца - средно по 3, много често по 2. А те, ако раждат по 2, с каквато и скорост да се подновяват поколенията няма да се увеличат. Така че има добри новини - циганите се интегрират, бавно, но видимо!

Проблемът е при другите етноси - и българи, и турци, и прочее, не подновяваме ефективно поколенията! При анкетата на НСИ на въпроса колко деца искате да имате, масовият отговор бил: 'Искам две, но имам едно!'
цитирай
5. elinora - Схванах ти чудесно идеята на постинга.
26.07.2011 16:40
Чудиш се защо в статистиката липсват част от малцинствата. Уж ги има (за съжаление няма как всички да ги изнесем целокупно в чужбината), а преброени излизат по-малко. На очите си ли да вярва човек в Пазарджишко или на статистиката? Лок, ама нали знаеш, че г-н Мангасарян почти не сключва граждански бракове. Децата все са с "баща неизвестен", въпреки, че бащите са известни и това е хитър начин да се източват помощи от държавата. Там е едно огромно мазало - доведени, заварени деца, признати, непризнати, с по две и три имена (българско, турско и т.н) А оставените по домовете деца на циганите? Ако не са ги споменали при преброяването, тези деца какви се водят - цигани, българи? Ако са ги осиновили български семейства, какви стават децата - българчета? Абе изобщо, пълен мишмаш :)
цитирай
6. locke - Елинорче,
26.07.2011 16:47
то при възрастните цигани бройката не излиза, камо ли при децата! Пък и кой ще ти помни колко точно има - нали вече не ги вписват в паспорта! Юридическият статут на ромските бракове няма отношение към броя им!
Проблемът с цялата тази липсваща ромска бройка е че или НСИ е претупал работата и сега вади идиотски данни, или по партийна поръчка е 'загубил' част от ромите и турците, та да си мислим, че още сме българска държава...
Нямаме полза от подобни липси - трябва в пълна степен да се осъзнае демографският проблем и да се работи за разрешаването му!
цитирай
7. elinora - О, за партийната поръчка може би си прав!
26.07.2011 16:58
Хубаво е народонаселението българско да си се надява, че циганите (турците) са намалели, но на изборите цъфват под строй всичките непреброени и някоя партия печели, друга - не! :))
пп демографският проблем няма да се реши, докато държавата се държи по цигански с българите (
цитирай
8. locke - Аз не губя надежди...
26.07.2011 17:08
Все повече се говори за диференцирана политика за насърчаване на раждаемостта, а не като при Масларова - про-циганска!
цитирай
9. yotovava - Това, дето го предлагаме,
26.07.2011 21:59
никой не го иска...
Житейска истина :)))
Валя
цитирай
10. locke - Значи не го рекламираме добре!
26.07.2011 22:02
yotovava написа:
никой не го иска...
Житейска истина :)))
Валя

цитирай
11. bloger - Товаричи от свех стран, соединяйтесь! Есть водка для всех!
27.07.2011 09:09
- Товаричи от свех стран, соединяйтесь! Есть водка для всех!
цитирай
12. locke - Ти май верно си почнал вече с водката...
27.07.2011 09:15
bloger написа:
- Товаричи от свех стран, соединяйтесь! Есть водка для всех!

цитирай
13. анонимен - само цитирам
27.07.2011 10:43
"ее бугарин съм бате, не мъ бийте !!"
http://razkritia.com/wp-content/uploads/romi_image.jpg
цитирай
14. locke - Не се шегувай с такива неща!
27.07.2011 11:46
анонимен написа:
"ее бугарин съм бате, не мъ бийте !!"
http://razkritia.com/wp-content/uploads/romi_image.jpg

Цигани, които се българеят, трябва да бъдат поощрявани!
Освен това последните тенденции показват, че циганите трайно стават симпатизанти на СДС и ДСБ, което е похвално и доказва европейската им ориентация!
цитирай
15. анонимен - Обичам да питам циганофобите, хайде сега и теб -
27.07.2011 11:52
глобално погледнато, минало, настояще, бъдеще, те ли са по-вредни за държавата или комунистите?
цитирай
16. locke - Комунистите!
27.07.2011 12:12
enigmee написа:
глобално погледнато, минало, настояще, бъдеще, те ли са по-вредни за държавата или комунистите?

Още повече като си спомня как се поощряваше размножаването като зайци на циганите и се допускаше да останат масово неграмотни. Единственото положително беше, че всички работеха. Но номерът с майчинството беше супер як тогава - по 3 години на циганче - след 5 деца си готова за пенсия - имаш 15 години стаж!
А пък през 80-те бяха ги накарали всички да се пишат българи при преброяването, после пък им сменяха имената...
Цялостното поведение на циганите сега е наследство от комунистическото отношение към тях!
Тоест дори само циганите да разглеждаме - пак комунистите са по-виновни за тяхното поведение от самите цигани!
Който го забравя и твърди обратното не мисли логично!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1110886
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив