Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2011 12:19 - Persona grata – persona non-grata!
Автор: locke Категория: Лични дневници   
Прочетен: 702 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 18.06.2011 12:20


България не е имагинерно понятия! Има я! Има ги и хората, на които тя трябва да благодари, има ги и тези, които да охули! На най-високо държавно равнище!

Този пост е за двама души - Васко Ристески и Мартина Балева!

Повечето хора тук знаят кои са те – македонецът-тираджия, спасил много животи по време на катастрофата на АМ ‘Тракия’ и  докторката по история на изкуството, съчинила ‘митът Батак’. Ако не знаете подробности – прочетете, аз не искам да повтарям едно и също. Пиша за това как една държава трябва да показва своята признателност и ненавист. Има в правния мир две понятия – персона грата и персона нон-грата. Грата са  желаните личности, тези, които всеки би се радвал да го посетят. Нон-грата са тези противни създания, които и на снимка не бихте искали да гледате, нито името им да чувате. Факт е, че първото понятие не се използва от години, а второто – твърде рядко и главно по шпионски афери. А не бива! В случая с Васко Ристески държавата трябва моментално да му даде статут на персона грата и да се погрижи да получат той и семейството му максимално бързо българско гражданство. А кметът на Бургас да му даде ключа на града и да го направи почетен консул. От човек като Васко нацията ни само ще стане по-добра!

И тук опираме до другото име... И дали нацията ни има нужда от нея? Защото аз веднага се сещам за Божидар Димитров и неговата реплика за шибаните български историци. Съвсем на място в случая. Толкова ли няма закон, според който да се отнеме българското гражданство на това лице? И след това да се обяви за персона нон-грата и да ъ се запрети доживот влизането на българска територия! Защо се правим, че нищо не се е случило?

 

Преди години писах в един пост, че Вазовото стихотворение ‘Аз съм българче’ дефинира най-точно правата и задълженията ни като българи! Той ни е заръчал: ’ВСИЧКО БЪЛГАРСКО и РОДНО ЛЮБЯ, ТАЧА и МИЛЕЯ’

‘По делата им ще ги познаете’ е казано в Евангелието на Матей! Нека и по делата им отсъдим!

Ако някой знае за петиция за отнемане българското гражданство на псевдо-докторката, или започне такава, нека ми даде линк – ще го публикувам и популяризирам, и ще съм сред първите подписали.

 




Гласувай:
1



1. locke - Васко Ристески
18.06.2011 13:53
е предложен за почетен гражданин на Бургас!
цитирай
2. locke - Васко вече е български гражданин!
18.06.2011 15:09
Да е жив и здрав и семейството му също!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1120274
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив